IJJJJ
iJ
ENGELSE KERSTPUDDING MET
VAN VOLLENHOVEN'S STOUT
RECEPT VAN HUGO BYRNES (PUBLIC AFFAIRS)
Ingrediënten:
250 gr. Sultana's
250 gr. krenten
250 gr. rozijnen
100 gr. fijngesneden sucade
(of gesneden citrusschil uit een
potje)
250 gr. bruine basterdsuiker
175 gr. niervet (of reuzel)
250 gr. verkruimeld witbrood
175 gr. zelfrijzend bakmeel
1/2 theelepel zout
1 theelepel kaneel
2 theelepels gemengde kruiden
(mixed spice)
250 gr. geraspte appels
2 eetlepels stroop
2 eieren
1 flesje Van Vollenhoven's Stout
De Engelse kerstpudding is een tra
ditie, waarbij elke familie haar
eigen recept heeft. Het is dus zeker
mogelijk om af te wijken van onder
staand recept en er iets eigens van te
maken. Voor dit recept is gebruik
gemaakt van Van Vollenhoven's Stout
als ingrediënt, maar dat had ook Mur
phy's Irish Stout kunnen zijn. Het is
niet helemaal een vegetarisch recept,
want er gaat niervet in. Dit is op ver
zoek te krijgen bij de slager. Het heeft
qua smaak niets met orgaanvlees te
maken! Eet niet te veel tegelijk van
deze pudding, want hij valt heel zwaar
op de maag. In ieder geval is hij heer
lijk.
Benodigd:
Een grote puddingvorm, licht ingevet
De bereiding is eenvoudig:
Meng alle ingrediënten in een kom.
Druk de aldus verkregen natte, wat
kleverige substantie aan in de pud
dingvorm. Bedek de bovenkant van
de puddingvorm met twee vellen bak
papier, waarin een plooi is gevouwen
en bind dit met touw vast.
Kook de pudding in een pan met
kokend water gedurende - schrik niet -
5 uur. Vul zonodig het water bij. In de
magnetron kan het ook en dat duurt
maar 10 minuten. De pudding rijst
dan wel torenhoog de vorm uit en is
veel luchtiger en daardoor minder
aantrekkelijk. Vervolgens kan de pud
ding worden weggezet. Traditioneel
geeft men de pudding twee maanden
de tijd om op smaak te komen, hij
blijft goed, maar echt noodzakelijk is
dat niet.
Serveertip:
De pudding wordt vaak opgediend
met Brandy butter: 175 gr. boter, 1/4
theelepel nootmuskaat, 350 gr. poe
dersuiker en 11/2 eetlepel cognac,
vermengd in de keukenmachine. Een
custardsaus (eventueel met bruine
rum of cognac) kan ook en, heel
Nederlands, hij is eveneens heerlijk
met vanillevla.
Hugo Byrnes maakt zijn pudding jaarlijks