IJJJJ iJ ENGELSE KERSTPUDDING MET VAN VOLLENHOVEN'S STOUT RECEPT VAN HUGO BYRNES (PUBLIC AFFAIRS) Ingrediënten: 250 gr. Sultana's 250 gr. krenten 250 gr. rozijnen 100 gr. fijngesneden sucade (of gesneden citrusschil uit een potje) 250 gr. bruine basterdsuiker 175 gr. niervet (of reuzel) 250 gr. verkruimeld witbrood 175 gr. zelfrijzend bakmeel 1/2 theelepel zout 1 theelepel kaneel 2 theelepels gemengde kruiden (mixed spice) 250 gr. geraspte appels 2 eetlepels stroop 2 eieren 1 flesje Van Vollenhoven's Stout De Engelse kerstpudding is een tra ditie, waarbij elke familie haar eigen recept heeft. Het is dus zeker mogelijk om af te wijken van onder staand recept en er iets eigens van te maken. Voor dit recept is gebruik gemaakt van Van Vollenhoven's Stout als ingrediënt, maar dat had ook Mur phy's Irish Stout kunnen zijn. Het is niet helemaal een vegetarisch recept, want er gaat niervet in. Dit is op ver zoek te krijgen bij de slager. Het heeft qua smaak niets met orgaanvlees te maken! Eet niet te veel tegelijk van deze pudding, want hij valt heel zwaar op de maag. In ieder geval is hij heer lijk. Benodigd: Een grote puddingvorm, licht ingevet De bereiding is eenvoudig: Meng alle ingrediënten in een kom. Druk de aldus verkregen natte, wat kleverige substantie aan in de pud dingvorm. Bedek de bovenkant van de puddingvorm met twee vellen bak papier, waarin een plooi is gevouwen en bind dit met touw vast. Kook de pudding in een pan met kokend water gedurende - schrik niet - 5 uur. Vul zonodig het water bij. In de magnetron kan het ook en dat duurt maar 10 minuten. De pudding rijst dan wel torenhoog de vorm uit en is veel luchtiger en daardoor minder aantrekkelijk. Vervolgens kan de pud ding worden weggezet. Traditioneel geeft men de pudding twee maanden de tijd om op smaak te komen, hij blijft goed, maar echt noodzakelijk is dat niet. Serveertip: De pudding wordt vaak opgediend met Brandy butter: 175 gr. boter, 1/4 theelepel nootmuskaat, 350 gr. poe dersuiker en 11/2 eetlepel cognac, vermengd in de keukenmachine. Een custardsaus (eventueel met bruine rum of cognac) kan ook en, heel Nederlands, hij is eveneens heerlijk met vanillevla. Hugo Byrnes maakt zijn pudding jaarlijks

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1997 | | pagina 9