Innoverende FOOD-
tweedaagse De Food-tweedaagse 1997 stond op 7 en 8 november in
DE J
33 J
1 AAR
E
PI
P
ERS
het teken van innovatie. De tachtig deelnemers van de Unit Food moesten door middel van teamwork en cre
ativiteit komen tot succesvolle productinnovaties. Het was weer spannend, want evenals voorgaande jaren
wist niemand wat er precies zou gaan gebeuren. "Ik was verbaasd over de enorme creativiteit van mijn eigen
collega's", aldus mede-organisator Ronald Drieduite.
Vbor de locatie was dit jaar Duin-
rell te Wassenaar gekozen. Bij
aankomst in De Schaapskooi kregen
de deelnemers van de Unit Food
(Marketing en Verkoop Thuisver-
bruik) een lekkernij van de streek: een
echte Haagse Kakker bij de koffie.
Hierna was iedereen klaar voor twee
dagen waarin presentaties en zelf
werkzaamheid centraal stonden. Als
tegenhanger waren ontspanningsmo
menten gepland die een positieve bij
drage leverden aan de teambuilding.
creativiteit
De eerste ochtend startte met een toe
spraak van unitmanager Theo de
Rond. Hij gaf een evaluatie van het
afgelopen jaar en een kleine vooruit
blik over vernieuwingen en ideeën
voor het komende jaar. Hij liet zich
daarbij ondersteunen door een video
over Food, gemaakt door de Audiovi
suele dienst van Heineken Nederland.
De ochtend was verder gevuld met
een presentatie over 'creatief denken'.
"Op een briljante en treffende manier
vertelde professor Roger De Bruyn
hoe mensen vaak denken. Hij gaf aan
wijzingen hoe je juist tot goede ideeën
en oplossingen kan komen door din
gen eens van een andere kant te bekij
ken. Aan het einde van deze presenta
tie zat iedereen vol creatieve gedach
ten, helemaal klaar om ze in praktijk
te brengen", aldus Ronald.
aam de slag
Na de lunch gingen de negen groepen
zelf aan de slag om 'hun' productcon
cept te ontwikkelen voor 'hun' doel
groep. Ieder team kreeg een eigen
ruimte, een zogenaamde Duingalow
ofwel een luxe caravan zonder wiel
tjes. De organisatie had de Duinga-
lows ingericht naar doelgroep, zodat
iedereen zich hiermee goed kon iden
tificeren. Daarbij had ieder team een
informatiemap ter beschikking om
inzicht te krijgen in die doelgroep. Er
heerste die middag een grote mate
van discipline, doorzettingsvermogen,
teamwork én enthousiasme. De groe
pen werden hierbij begeleid door vier
medewerkers van de afdeling
Research Development, die de vol
gende dag terugkwamen met het
fysieke product, zodat iedere groep
zijn product kon zien, ruiken en proe
ven.
concurrentie
De tweede dag luisterde iedereen met
een flinke dosis interesse naar gast
spreker Hans Breukhoven (eigenaar
van de Free Record Shop) die een pre
sentatie gaf over het belang van
ondernemen en innoveren.
Vervolgens kwamen Rinus Blijleven,
Yvonne van Gameren, Gert Jan Klein-
hout en Marijke van den Hoogen van
Research Development met negen
soorten bier. Zij hadden de producten
op laboratoriumschaal gemaakt. Het
bier was dus klaar, nu moest ieder
team het nog 'verkopen'. Dit deden de
teams door middel van het houden
van presentaties en het tonen van
zelfgemaakte 'moodboards' waarop
de sfeer van de doelgroep en het pro
duct tot uiting kwam. Volgens Ronald
was er tussen de teams een gezonde
concurrentiestrijd 'met een knipoog'.
Voor vertegenwoordiger Frans Bertus
was dit inmiddels zijn 25ste Food-
tweedaagse. Voor hem staat dit jaar in
zijntop-3.
'S-hertogenbosch - Het carnavalsorkest van
onze Bossche brouwerij, De Jeppers, bestaat 33 jaar.
Drie maal elf is een jubileum in camavalskringen, dus
werd dat gevierd. De Jeppers hielden 1 5 november
een feestelijke receptie in hun thuishonk, het Heine
ken Ontspannings Centrum. Zelfs de receptietijden
waren aangepast aan de spelregels van het carnaval:
van 14.11 tot 17.33 uur!