De adviseurs tijdens hun uitstap
je naar de Bonbonnière in Maas
tricht. Staand v.l.n.r. Walter de
Blieck, René van den Broek,
Henk Louer, Rudy Mispelblom
en Hans van Hoogdalem. Mid
delste rij v.l.n.r. Yvonne de Boer,
Antoine Pruyn, Rob Hofenk,
Huub van Rheenen, Menno
Rombach en Ferry Tabeling. Zit
tend v.l.n.r. Johan Wijsman
(contractant), Frits Hardon,
Chris Weeke, Connie Milten
burg, Hensley Aniceta (uitzend
kracht), Gertrude ter Braake,
Wil Hommes en Jeroen Heitz-
man. Op de foto ontbreken Arjen
Joustra, Cees van Kasteel en
Ruud van Steen
seurs, die allen hun eigen spe
cialisatie hebben. Zo houdt
Menno Rombach zich bezig
met projecten voor grote klan
ten van Heineken. Bijvoor
beeld horecatechnische aan
passingen in hotels van een
grote hotelketen of op Schip
hol. Net als zijn collega's Hans
van Hoogdalem en Cees van
Kasteel krijgt hij die opdrach
ten van de nationaal account
managers van Heineken,
omdat het gaat om vestigingen
van een keten die verspreid zijn
over het hele land. Hans is ver
der gespecialiseerd in stand-
bouw, en is bijvoorbeeld ver
antwoordelijk voor de stand op
de komende Horecava (waar
over meer op pagina 26). Af en
toe werkt hij in opdracht van
buitenlandse werkmaatschap
pijen en Export. De derde spe
cialist, Chris Weeke, is gespe
cialiseerd in horecakeukens en
installaties en alles wat daarbij
hoort en ondersteunt de ande
re adviseurs. Cees van Kasteel,
Een voorbeeld van de activiteiten
van het Heineken Bouwadvies-
bureau. Poppodium De Kade in
Zaandam onderging recent een
gedaantewisseling. Op de foto's
de bar en de entree
de vierde specialist, houdt zich
bezig met ontwerpen en coör
dinatie van alle horecazaken
op stations. Anderhalfjaar is hij
inmiddels al bezig. Het resul
taat is onder meer te zien op de
stations van Leiden en Amster
dam CS.
In Zoeterwoude werken ook
twee taxateurs. Zij taxeren
panden in verband met
lira nd verzekeringen,
onroerendezaaklielas-
ting en onderhoud aan
de panden die eigendom
zijn van Heineken. Van
daar dat ze veel contact
hebben met de (Heine
ken) afdeling Beheer
Onroerend Goed.
Tot slot is er nog de afde
ling administratie/secre
tariaat, die ook voor de
afdeling Horeca Bedrijfs-
adviezen werkt, en
natuurlijk het hoofd van
de afdeling, Gertrude ter
Braake.
Verder werken er tijde
lijk twee projectleiders.
Zij zijn belast met de
nieuwbouw van de
regionale units. Zij wer
ken in de ruimte van het
Bouwadviesbureau tot
dit project afgerond is.
ALLEEN HORECA-
TECHNISCH
"Soms word ik gebeld door
iemand die denkt dat wij ons
bijvoorbeeld bezighouden met
de bouw van de nieuwe brou
werij in Vietnam", vertelt Ger
trude ter Braake. "Dat is dus
absoluut niet zo. Wij werken
voor Heineken Brouwerijen
Nederland en vrijwel uitslui
tend voor Commercie. Maar
als, zoals laatst gebeurde, de
keuken van het bedrijfsrestau
rant in Zoeterwoude moet
worden aangepast, kunnen wij
daarover natuurlijk ook advies
geven. Wij zijn gespecialiseerd
in horecatechnische verbou
wingen. Dat is ook onze kracht.
Er zijn genoeg architecten en
bouwkundige bedrijfjes in
Nederland, maar een horeca
technische verbouwing vraagt
specifieke kennis. En die heb
ben wij in huis. Dat er behoefte
is aan die kennis, blijkt wel uit
de circa 2.500 aanvragen die
we jaarlijks krijgen."
van topkwaliteit moeten zijn."
Daarom is afstemming ook
belangrijk. Verder wordt die
dinsdag regelmatig benut om
de vakinhoudelijke kennis te
actualiseren of te vergroten. Zo
is vorige maand bijvoorbeeld
de Leidse brandweer geweest
voor een presentatie over
brandpreventie in de horeca.
Een heel belangrijk onder
werp! Eens in het kwartaal
gaan de adviseurs het land
Zelf bouwen doen ze dus niet,
ze geven alleen advies. "Op
verzoek van de klant kunnen
wij namen noemen van bedrij
ven die gespecialiseerd zijn in
bijvoorbeeld bouw of verlich
ting. Maar of ondernemers
voor zo'n bedrijf kiezen of lie
ver hun zwager inschakelen
om met zelf gekocht materiaal
aan de gang te gaan, mogen ze
natuurlijk helemaal zelf weten.
Daar staan wij als Heineken
volstrekt buiten", legt Gertrude
ter Braake uit.
TOPKWALITEIT
Om de week komen alle advi
seurs uit het hele land op dins
dagochtend bijeen in Zoeter
woude. Dat is het moment
waarop ze onderling kunnen
overleggen over plannen, over
ontwikkelingen en trends.
Afstemming is belangrijk, vindt
Gertrude ter Braake. "Doordat
de vragen, problemen, de
ondernemer, het type zaak, de
locatie en de doelgroep per
situatie verschillend zijn, is de
oplossing ook overal anders.
Dat maakt het werk voor ons
juist zo leuk en afwisselend.
Maar wat wel overal het geval
moet zijn, is dat onze adviezen
in. Zo heeft de groep
onlangs een presentatie
gekregen van de interna
tional Brandmanager van
Murphy's, waarna ze Ierse
pubs in Amsterdam hebben
bezocht om te zien hoe de filo
sofie van Murphy's daarin was
vertaald.
ONTWIKKELINGEN
Om de adviseurs zo goed
mogelijk te ondersteunen bij
het verlenen van service aan de
klant, is het Bouwadviesbu
reau bezig met het opzetten
van een trends-databank. Dit
gebeurt in overleg met Marke
ting. Dat heeft als voordeel dat
de klant later op het scherm
van de laptop van de vertegen
woordiger voorbeelden van
trends kan zien. Met Marketing
is er vanzelfsprekend ook re
gelmatig overleg over bijvoor
beeld de uitstraling die gewenst
is voor onze biermerken. En
voorts is er overleg met tal van
andere afdelingen, zoals ook de
Centrale Horeca Technische
Dienst. Met als doel de klant en
daardoor het Heineken imago
zo goed mogelijk te ondersteu
nen.
1*1