Heineken ontwikkelt C02-meetapparaatje Kelderbierchauffeur Jos Keijzer meet het C02-gehaIte in een ruimte van een café, waar een kelderbierinstallatie staat kelderbiertanks staan, bijvoorbeeld in de kelder van een café. Een goede ventilatie in die ruimtes is vereist. Toch kan het voorkomen dat er door een lekkende klep veel C02 is ontsnapt uit de bierinstallatie en dat de ventilator defect is. Dan heb je te maken met een onveilige situatie. Je kunt dat bijvoor beeld merken aan een prikkelend gevoel in de neus (je kunt het daaren tegen niet ruiken -red.). De Mini C02 Monitor signaleert het echter sneller en beter. Het geeft een waarschuwend geluidssignaal en een lichtsignaal. Het apparaatje is net als een pieper met een clip aan je broekriem te hangen. Je kunt het display dus zonder verdere handelingen meteen aflezen." Het display geeft aan hoe hoog de con centratie C02 is. Bij een veilige situatie brandt een groen lampje, als het onveilig is brandt uiteraard een rood lampje. Kelderbierchauffeur Jos Keijzer nam deel aan de test en draagt nu dagelijks het detectie-apparaatje. Over zijn ervaringen met de Mini C02 Monitor zegt hij: "Ik vind het een goe de zaak dat we verplicht zijn om hem te dragen, al zou hij van mij nog wel wat lichter in gewicht mogen worden. Het apparaatje van dichtbij gefotografeerd Dit is absoluut een stap naar ultieme veilig heid", zegt Bernard Naaij- kens, die naast hoofd van de afdeling Kelderbiertrans- port ook lid is van de VGWM-commissie van de unit Horeca. "Na de presen tatie door Piet van Os over het apparaatje tijdens een vergadering van onze commissie, hebben wij een positief advies uitgebracht aan het management. De aanschaf ervan voor de unit Horeca is zonder meer zinnig. Het verhoogt de persoonlijke veilig heid van de betreffende medewer kers." De Mini C02 Monitor beschermt de betreffende medewerkers extra tegen de gevaren van een eventuele opho ping van C02. Als je door C02 buiten bewustzijn raakt en je wordt te laat gevonden, zijn de gevolgen duidelijk. Piet van Os: "Je moet met name den ken aan de ruimtes waar biervaten of Veiligheidskundige Piet van Os (Heineken Horeca) heeft, mede op verzoek van de VGWM-commissie van de unit Horeca, samen met een toeleverancier met succes een apparaatje ontwikkeld, waarmee het C02-gehalte in een ruimte kan worden gemeten. Een dergelijk handzaam meetinstrument was nog niet op de markt. Na een test in de dagelijkse praktijk door onze kelderbierchauffeurs, is de 'Mini C02 Monitor' onlangs ingevoerd binnen de unit Horeca. Naast de kelderbierchauffeurs zijn ook de klanten bezoekende medewerkers van de Horeca Technische Dienst (HTD), Horeca Tap Service (HTS) en van de drankenhandels uitgerust met de nieu we vinding.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1997 | | pagina 20