Heineken ontwikkelt
C02-meetapparaatje
Kelderbierchauffeur Jos Keijzer meet
het C02-gehaIte in een ruimte van een
café, waar een kelderbierinstallatie staat
kelderbiertanks staan, bijvoorbeeld in
de kelder van een café. Een goede
ventilatie in die ruimtes is vereist. Toch
kan het voorkomen dat er door een
lekkende klep veel C02 is ontsnapt uit
de bierinstallatie en dat de ventilator
defect is. Dan heb je te maken met een
onveilige situatie. Je kunt dat bijvoor
beeld merken aan een prikkelend
gevoel in de neus (je kunt het daaren
tegen niet ruiken -red.). De Mini C02
Monitor signaleert het echter sneller
en beter. Het geeft een waarschuwend
geluidssignaal en een lichtsignaal. Het
apparaatje is net als een pieper met
een clip aan je broekriem te hangen.
Je kunt het display dus zonder verdere
handelingen meteen aflezen."
Het display geeft aan hoe hoog de con
centratie C02 is. Bij een veilige
situatie brandt een groen lampje, als
het onveilig is brandt uiteraard een
rood lampje. Kelderbierchauffeur Jos
Keijzer nam deel aan de test en draagt
nu dagelijks het detectie-apparaatje.
Over zijn ervaringen met de Mini C02
Monitor zegt hij: "Ik vind het een goe
de zaak dat we verplicht zijn om hem
te dragen, al zou hij van mij nog wel
wat lichter in gewicht mogen worden.
Het apparaatje van dichtbij gefotografeerd
Dit is absoluut een stap
naar ultieme veilig
heid", zegt Bernard Naaij-
kens, die naast hoofd van
de afdeling Kelderbiertrans-
port ook lid is van de
VGWM-commissie van de
unit Horeca. "Na de presen
tatie door Piet van Os over het
apparaatje tijdens een vergadering
van onze commissie, hebben wij een
positief advies uitgebracht aan het
management. De aanschaf ervan voor
de unit Horeca is zonder meer zinnig.
Het verhoogt de persoonlijke veilig
heid van de betreffende medewer
kers."
De Mini C02 Monitor beschermt de
betreffende medewerkers extra tegen
de gevaren van een eventuele opho
ping van C02. Als je door C02 buiten
bewustzijn raakt en je wordt te laat
gevonden, zijn de gevolgen duidelijk.
Piet van Os: "Je moet met name den
ken aan de ruimtes waar biervaten of
Veiligheidskundige Piet van Os (Heineken Horeca) heeft, mede op verzoek van de
VGWM-commissie van de unit Horeca, samen met een toeleverancier met succes
een apparaatje ontwikkeld, waarmee het C02-gehalte in een ruimte kan worden
gemeten. Een dergelijk handzaam meetinstrument was nog niet op de markt. Na
een test in de dagelijkse praktijk door onze kelderbierchauffeurs, is de 'Mini C02
Monitor' onlangs ingevoerd binnen de unit Horeca. Naast de kelderbierchauffeurs
zijn ook de klanten bezoekende medewerkers van de Horeca Technische Dienst
(HTD), Horeca Tap Service (HTS) en van de drankenhandels uitgerust met de nieu
we vinding.