NIEUWE COMMERCIAL
HEINEKEN TARWEBOK
voor (speciaal) bierliefhebbers: PINT.
"Bokbier heeft body, is 'kruidig' en
zwaar van smaak." Volgens Gras is het
in meer opzichten bijzonder. "Tijdens
het bokbierfestival (dit jaar van 31
oktober tot en met 2 november in de
Amsterdamse Beurs van Berlage) bie
den alle brouwers hun bier aan. Dat is
iets unieks, dat vind je nergens in
Nederland."
'een paar bokjes,
dan blijft het
een delicatesse'
Gambrinus in Zaandam is een echt
speciaalbiercafé, dat een zeer gemê
leerd publiek trekt. "Vooral de wat
oudere klanten drinken graag een
speciaalbiertje, maar hier geven steeds
meer jongeren zich eraan over",
schetst eigenaar Ronald Albers de
hedendaagse situatie. Met bokbier
haal je sfeer in huis. Zo heb ik twee
jaar geleden de hele zaak volgestrooid
met herfstbladeren. Als het buiten dan
ook nog regent, is de stemming hele-
zoeterwoude - Heineken
brengt sinds woensdag 8 oktober een
nieuwe commercial voor het bokbier
Heineken Tarwebok op televisie. De
film toont het mooie van de herfst:
zonnig, kleurrijk en behaaglijk. Daar
hoort Heineken Tarwebok bij voor de
zelfverzekerde man van nu.
Zo'n man speelt de hoofdrol in de
nieuwe commercial. Lopend door de
stad ziet hij een vallend herfstblad. Dat
beginsignaal van de herfst herinnert
hem automatisch aan Heineken Tar
webok. "Het is er weer!", denkt hij en
meteen loopt hij naar zijn slijter voor
een sixpack nieuwe oogst. Thuisgeko
men geniet hij van zijn herfstgevoel:
een mooi glas Heineken Tarwebok in
de oranje-rode najaarszon.
De Heineken Tarwebok-film is
geschoten in Maastricht (straatscènes)
en Amsterdam (slijterij- en thuisscè-
nes). Het reclamebureau PPGH/JWT
nam er filmmaatschappij Donkey
Shots en regisseur Harro van Schoon
hoven voor in de arm. Het herfstblad
dwauelt naar beneden op de zeer toe
passelijke maten van de jazzklassieker
'Autumn leafs (of red and gold)'.
Café Samson is gesitueerd in hartje
Nijmegen. Ober Richard Bos serveert
in de winterse periode ontzettend veel
bokbier uit. "Het is ongelooflijk popu
lair. Je ziet tegenwoordig meer recla
mecampagnes en aan de smaak wordt
voortdurend aandacht besteed. Dat is
het interessante van bokbier, de markt
blijft voortdurend in beweging."
"Daarom is het ook altijd spannend te
proeven of de bokbieren nog dezelfde
smaak hebben als voorheen", aldus
biergoeroe Rob Gras (45). Hij is redac
teur van een blad van de vereniging
Ronald Albers en Karin Smit
maal perfect." Karin Smit is een van
de jongeren (28) die een bokbiertje op
prijs stellen. "Ik drink het vooral om
het zoete karakter. Het is niet zo bitter
alsgewoon bier maar gelukkig ook
weer niet té zoet. Wanneer ik in Gam
brinus bokbier drink, blijft het bij
twee, hooguit drie stuks. Het is té spe
ciaal om er zo even zes, zeven van te
drinken. Daardoor blijft het ook een
delicatesse. Proost!"
ciaal-
ng tot
mans
ins de
en in
•urgse
izoen
/ebok
ensen
ikbier
ilfant,
en en
zich
'zou bok nog bok zijn?'
regelmatig aan deze rite. "Ik vind bok
bier de wijn onder de bieren. Je proeft
echt het brouwproces en het heeft een
zwaarder aroma. De kleur is natuur
lijk ook zeer toepasselijk, donker weer
en dus ook donker bier. Daardoor
krijgt liet drinken van bokbier bijna
iets instinctiefs: 'het weer wordt wat
onstuimiger, tijd dus voor een heftig
bier'."