Ad d'Elf ant en
Leanne
Heijmans
Buiten waait en
regent het, in de Nederlandse horeca is er vanaf nu volop bokbier verkrijgbaar. Lekker uil de fles of van het
fust, om lang van te genieten. En dat zijn deze ondernemers en hun klanten dan ook beslist van plan, getui
ge deze bijdrage van Anne-Mieke Schutte (Bierblad).
'BOK HEEFT IETS TRADITIO-
BIEELS. IETS HISTORISCH'
Freek Beckers is ondernemer in
Sporthal De Stamper in Vriezenveen.
Jaarlijks tapt hij dertig fusten Amstel
Herfstbock leeg. Het succes zorgt bij
Beckers voor een groot enthousiasme:
"Ik werk zoveel mogelijk met voor
aankondigingen en posters, om de
gasten warm te maken voor het bok
bier. Het is populair door de aankle
ding: de bolle glazen, de druppelvan
ger en de unieke viltjes." Maar ook
door de smaak is Herfstbock buitenge
woon gewild. Gerard Teunis, pro
grammeur van beroep, is een van de
Gerard Teunis en Freek Beckers
'BOKBIER MAAKT DE BOUR-
GOWPIËR IM MIJ WAKKER'
Uitspanning De Zeven Geitjes in Til
burg heeft wat bokbier betreft een
naam hoog te houden. Het begin van
het seizoen wordt symbolisch ingeluid
door het eerste fust Amstel Herfstbock
op een wagen door zeven geitjes de
zaak binnen te laten rijden. Mia Flohr
van De Zeven Geitjes: "Dat is een tra
ditie geworden, evenals het bereiden
van lamsvlees in bokbier." Wie zich
het bokbier goed laat smaken, is Rob
Hennevelt, zelfstandig ondernemer in
wenskaarten en -boeken. "Ik ben
geen fanatieke bierdrinker maar tij
dens het bokbierseizoen is het raak.
Dan wordt de Bourgondiër in mij
wakker. De avonden worden langer,
het wildseizoen komt eraan en dan
blijf je gezamenlijk wat langer aan de
eettafel zitten. Bokbier hoort daarbij.
Richard Bos en Rob Gras
Dat drink je ook niet. Dat laat je naar
binnen glijden. Het heeft een rijke, bij
na stroperige smaak. En als het even
kan van het vat hè?"
'BOK IS DE WIJN ONDER DE
BIEREN'
"Ik verkoop bijna net zo veel speciaal-
bier als gewoon bier, in verhouding tot
de fustinhoud dan." Leanne Heijmans
bestiert samen met haar man Frans de
horeca in Sportcentrum Meersen in
de gelijknamige Zuid-Limburgse
plaats. "Tijdens het bokbierseizoen
gaat er heel wat Heineken Tarwebok
doorheen. Wat frappant is, mensen
blijven ook langer zitten. Bokbier
drinken is een ritueel." Ad d'Elfant,
zelfstandige in onder meer soepen en
diepvriesmaaltijden, 'bezondigt' zich
klanten die dat beaamt:
"Het bokbier blijft lang in
de mond hangen, mede
door de bijzondere, wat
zoete smaak. Je krijgt als
het ware een mond vol
bokbier. Het is ook abso
luut geen bier dat je in
twee teugen wegklokt.
Bokbier heeft ook iets tra
ditioneels en historisch.