Ad d'Elf ant en Leanne Heijmans Buiten waait en regent het, in de Nederlandse horeca is er vanaf nu volop bokbier verkrijgbaar. Lekker uil de fles of van het fust, om lang van te genieten. En dat zijn deze ondernemers en hun klanten dan ook beslist van plan, getui ge deze bijdrage van Anne-Mieke Schutte (Bierblad). 'BOK HEEFT IETS TRADITIO- BIEELS. IETS HISTORISCH' Freek Beckers is ondernemer in Sporthal De Stamper in Vriezenveen. Jaarlijks tapt hij dertig fusten Amstel Herfstbock leeg. Het succes zorgt bij Beckers voor een groot enthousiasme: "Ik werk zoveel mogelijk met voor aankondigingen en posters, om de gasten warm te maken voor het bok bier. Het is populair door de aankle ding: de bolle glazen, de druppelvan ger en de unieke viltjes." Maar ook door de smaak is Herfstbock buitenge woon gewild. Gerard Teunis, pro grammeur van beroep, is een van de Gerard Teunis en Freek Beckers 'BOKBIER MAAKT DE BOUR- GOWPIËR IM MIJ WAKKER' Uitspanning De Zeven Geitjes in Til burg heeft wat bokbier betreft een naam hoog te houden. Het begin van het seizoen wordt symbolisch ingeluid door het eerste fust Amstel Herfstbock op een wagen door zeven geitjes de zaak binnen te laten rijden. Mia Flohr van De Zeven Geitjes: "Dat is een tra ditie geworden, evenals het bereiden van lamsvlees in bokbier." Wie zich het bokbier goed laat smaken, is Rob Hennevelt, zelfstandig ondernemer in wenskaarten en -boeken. "Ik ben geen fanatieke bierdrinker maar tij dens het bokbierseizoen is het raak. Dan wordt de Bourgondiër in mij wakker. De avonden worden langer, het wildseizoen komt eraan en dan blijf je gezamenlijk wat langer aan de eettafel zitten. Bokbier hoort daarbij. Richard Bos en Rob Gras Dat drink je ook niet. Dat laat je naar binnen glijden. Het heeft een rijke, bij na stroperige smaak. En als het even kan van het vat hè?" 'BOK IS DE WIJN ONDER DE BIEREN' "Ik verkoop bijna net zo veel speciaal- bier als gewoon bier, in verhouding tot de fustinhoud dan." Leanne Heijmans bestiert samen met haar man Frans de horeca in Sportcentrum Meersen in de gelijknamige Zuid-Limburgse plaats. "Tijdens het bokbierseizoen gaat er heel wat Heineken Tarwebok doorheen. Wat frappant is, mensen blijven ook langer zitten. Bokbier drinken is een ritueel." Ad d'Elfant, zelfstandige in onder meer soepen en diepvriesmaaltijden, 'bezondigt' zich klanten die dat beaamt: "Het bokbier blijft lang in de mond hangen, mede door de bijzondere, wat zoete smaak. Je krijgt als het ware een mond vol bokbier. Het is ook abso luut geen bier dat je in twee teugen wegklokt. Bokbier heeft ook iets tra ditioneels en historisch.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1997 | | pagina 8