int.
/an
ou-
/an
rre-
ide
tot
rte-
iaal
ms.
nog
dat
>rdt
den
and
for-
tsje
gen
De
ligt
aet-
ras-
ers,
nd-
teer
'Het lijkt wel of hij een Heineken-col-
ega is. Zo beschouwen we hem ook
•igenlijk", hoor je van diverse kanten
wanneer je het in Zoeterwoude over
Willem Kuiper hebt. Op zich niet zo
verwonderlijk, want de band met Hei-
neken bestaat al heel lang. Grootvader
Willem Kuiper, eigenlijk loodgieter
van beroep, hielp na de dood van zijn
zwager zijn zusters met een transport
dienst met paard en wagen. Gemoto
riseerde schuiten namen in de twinti
ger jaren dit transport over. De dage-
ijkse bodedienst tussen Amsterdam
it Abcoude vervoerde alles wat nodig
was. Meel voor de bakker, kleding
voor de boerenbevolking, bier voor de
drankenhandel, vee... De hele familie
werkte mee. In 1951 deed de eerste
vrachtwagen zijn intrede in het
bedrijf. Een Austin, een Engelse leger
truck compleet met manluik bovenin,
's Ochtends vroeg in gebruik als vee
IARENLANGE BAND
memateriaal zijn gaan distribueren.
"Het was omstreeks de fusietijd van
Amstel en Heineken. In die tijd ging
het reclamemateriaal nog met de bier
wagens mee, bovenop de kratten. Dat
zag er dan aan het eind niet mooi
meer uit. Een neef van ons die bij de
reclameafdeling werkte, adviseerde
zijn chef eens met ons contact op te
nemen. Als bodedienst en verhuisbe
drijf hadden wij natuurlijk veel erva
ring in het vervoeren van spullen. In
ook trots op dat de certificering gelukt
is, al loopt hij er niet zo mee te koop
dat hij het bijvoorbeeld in advertenties
vermeldt. Heineken vond het aan
dacht waard. Daarom nam Theo de
Rond, manager van de unit Food,
graag de uitnodiging aan het certifi
caat officieel aan de gebroeders Kuiper
te overhandigen. Het tekent de bijzon
dere band die al jarenlang bestaat tus
sen de twee bedrijven.
dan driehonderd verschillende artike
len. Behalve het bedrijf in Abcoude
heeft Kuiper ook nog een loods in
Zwanenburg.
Tussen al die verpakkingen is er geen
een waarvan de inhoud voor de
gebroeders Kuiper nog een verrassing
is. "Wij trekken altijd een pak open, als
we het binnenkrijgen, om te kijken
hoe het er uitziet. Wij doen dit al zo
lang. Ik heb wel de kapsones dat ik
langzamerhand weet wat voor kwali
teit Heineken wil. En natuurlijk heb ik
altijd de reclameorders om het te
checken. Als de kwaliteit niet goed is,
bel ik zelf de leverancier. Die zorgt dan
meestal snel dat ik een nieuwe zen
ding krijg. Want ze weten wel dat ik
niet voor niets bel. Natuurlijk meld ik
dat altijd wel aan Koos Schipper van
Corporate Purchasing, de inkoopafde
ling, in Zoeterwoude." Willem Kuiper
schroomt ook niet zijn commentaar
op een actie of een promotieartikel te
geven, als hij daarover zijn bedenkin
gen heeft. "Als ik denk 'wat is dat nou
vooreen idee', dan laat ik dat heus wel
weten. Ik heb bijna dagelijks contact
met Richard van Vliet van Sales Ope
rations."
Willem weet zich nog goed te herin
neren wanneer ze voor het eerst recla-
Theo de Rond (links) overhandigde Willem
Kuiper het ISO-certificaat
die tijd kwam ook de thuisverbruik-
rnarkt erbij. Er kwam dus steeds meer
werk." Nog steeds heeft Kuiper ook
een verhuisbedrijf. Niet zomaar een
verhuisbedrijf, maar een ISO 9002-
gecertificeerd verhuisbedrijf. Een cer
tificatie die zijn gehele bedrijf geldt,
dus ook het distributiegedeelte. "Wij
hebben door TNO een bedrijfsscan
laten maken en zijn ons toen gaan
richten op ISO 9002. Dat wilden we
als meerwaarde voor het bedrijf. Toen
halverwege het traject mijn vader
Jack overleed en ik enige tijd later een
paar weken rust moest houden van
wege een lichte hartaanval, was dat
reden temeer de ISO-certificering
door te zetten. Als je proces en proce
dures goed beschreven staan in een
handboek, kan iedereen die verstand
heeft van ISO-procedures, het bedriji
voortzetten. Dat geeft zekerheid",
meent Willem Kuiper. Hij is er dan
wagen en daarna, na schoongemaakt
te zijn, met bak erop als vrachtwagen.
In 1951 kwam het bedrijf in handen
van de zoons Jan en Jack. Toen Jan er
in de jaren zestig mee ophield, ging
Jack er alleen mee door. Langzamer
hand geholpen door zijn drie zoons
Willem, Hans en Kees. Willem, nu 45
jaar oud, liet zijn school ervoor schie
ten en kwam op dertienjarige leeftijd
in het bedrijf.
VERLEDEN EN TOEKOMST