wegend een moslim-land, en veel mensen vinden alcohol sowieso niet goed." JNDERDEEL VAM HEINEKEN Jerome Bello houdt zich in Zoeter- woude bezig met benchmarking op de afdeling Benchmarking Knowledge Management. Hij vergelijkt Heine- :en-brouwerijen onderling en met mdere bedrijven op verschillende aspecten en bekijkt welk bedrijf het >eter doet en waarom. Zo licht hij op lit moment enkele brouwerijen door op efficiency bij bouwprojecten en bij procesautomatisering. De conclusies moeten leiden tot een lijst van 'best practices' die voor huidige en toekom stige projecten kan worden gebruikt. Ik kijk niet alleen naar de hoogte van de investeringen, maar óók naar de perationele kosten als het gebouwde >f het automatiseringssysteem er een- aaal is. Soms kan het beter zijn om anvankelijk wat meer tijd en geld te oenderen in de beginfase van een roject, om vervolgens een extra effi- iënte installatie of automatiserings systeem te krijgen dat op lange ter- lijn veel voordeliger blijkt. Mensen illen zich daar nog weieens in vergis- ■n: zij zijn er trots op de investeringen laag mogelijk te hebben gehouden, n komen er vervolgens achter dat de perationele kosten vele malen hoger iggen. Het is van belang om vooruit te ienken." RESPECT Jerome begon met een cursus Neder lands, maar die is een beetje in het slop geraakt. "Want iedereen hier bij Hei- )e laatste functie die Jerome ervulde was die van manager van de nieuwste brouwerij van Nigerian Breweries in Iba- dan, met 1,1 miljoen hectoliter de één na grootste van de in >taal vijf brouwerijen in Nige ria. Deze functie bekleedde lerome van 1989 tot 1996. "Toen bereikte ik de piek in mijn carrièremogelijkheden in Nigeria. De enige andere optie was een andere brouwerij managen, maar dat zou een tap zijwaarts zijn. Of naar een ander bedrijf overstappen. Maar ik zie mijzelf als een onderdeel van Heineken. Toen ik de kans kreeg ;>m naar Heineken in Nederland te ;aan, heb ik die ook gegrepen." VOORUITDENKEN Jerome met zijn twee zoons neken spreekt Engels tegen me", zegt Jerome. De eerste maanden moest Jerome wel wennen aan het werken in Nederland. "Bijvoorbeeld: hier zit ik dagelijks achter de pc. Zelfs als je een vergadering belegt, bekijk je via de computer wie wanneer kan. In Nige ria hoefde ik als manager van de brou werij alleen de computer te gebruiken om data op te vragen." Ook de manier van samenwerken met anderen is anders, meent Jerome. "In Afrika moet je je medewerkers precies vertel len wat je wilt en hoe je wilt dat ze het doen. Hier spreek je af wanneer iets klaar moet zijn, en zien men sen zelf wel hoe ze hun werk vervolgens het beste kunnen doen. Dat verschil is ook niet zo vreemd: in Nigeria is het systeem het gevolg van het grote respect voor ouderen of meerderen. In Nederland is dat respect veel minder aan wezig." SOCIAAL GEORIËN TEERD Ook op het sociale vlak ziet Jerome verschillen. "In Nige ria is men gemiddeld meer sociaal georiënteerd. In Nederland is een sterk verschil waarneembaar tussen 'colle ga's' aan de ene kant en 'vrienden' aan de andere. In Nigeria bestaat dat verschil ook wel, maar doen collega's daar naast meer op het sociale vlak met elkaar." Toch kan Jerome niet ontken nen dat er bij Heineken in Nederland wel sprake is van gezamenlijke sociale activiteiten. Hij speelt met een Heine- ken-team in de tenniscompetitie en mag daarnaast graag golf spelen met een aantal collega's. Jerome verwacht nog een jaar of drie, vier in Nederland te blijven. "Daarna ga ik met pensioen." Hij zal dan terug keren naar Nigeria. "Van het pensioen dat ik in Nigeria heb opgebouwd, kan ik in Nederland helaas niet leven", lacht hij.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1997 | | pagina 5