wegend een moslim-land, en
veel mensen vinden alcohol
sowieso niet goed."
JNDERDEEL VAM
HEINEKEN
Jerome Bello houdt zich in Zoeter-
woude bezig met benchmarking op de
afdeling Benchmarking Knowledge
Management. Hij vergelijkt Heine-
:en-brouwerijen onderling en met
mdere bedrijven op verschillende
aspecten en bekijkt welk bedrijf het
>eter doet en waarom. Zo licht hij op
lit moment enkele brouwerijen door
op efficiency bij bouwprojecten en bij
procesautomatisering. De conclusies
moeten leiden tot een lijst van 'best
practices' die voor huidige en toekom
stige projecten kan worden gebruikt.
Ik kijk niet alleen naar de hoogte van
de investeringen, maar óók naar de
perationele kosten als het gebouwde
>f het automatiseringssysteem er een-
aaal is. Soms kan het beter zijn om
anvankelijk wat meer tijd en geld te
oenderen in de beginfase van een
roject, om vervolgens een extra effi-
iënte installatie of automatiserings
systeem te krijgen dat op lange ter-
lijn veel voordeliger blijkt. Mensen
illen zich daar nog weieens in vergis-
■n: zij zijn er trots op de investeringen
laag mogelijk te hebben gehouden,
n komen er vervolgens achter dat de
perationele kosten vele malen hoger
iggen. Het is van belang om vooruit te
ienken."
RESPECT
Jerome begon met een cursus Neder
lands, maar die is een beetje in het slop
geraakt. "Want iedereen hier bij Hei-
)e laatste functie die Jerome
ervulde was die van manager
van de nieuwste brouwerij
van Nigerian Breweries in Iba-
dan, met 1,1 miljoen hectoliter
de één na grootste van de in
>taal vijf brouwerijen in Nige
ria. Deze functie bekleedde
lerome van 1989 tot 1996.
"Toen bereikte ik de piek in
mijn carrièremogelijkheden in
Nigeria. De enige andere optie
was een andere brouwerij
managen, maar dat zou een
tap zijwaarts zijn. Of naar een
ander bedrijf overstappen.
Maar ik zie mijzelf als een onderdeel
van Heineken. Toen ik de kans kreeg
;>m naar Heineken in Nederland te
;aan, heb ik die ook gegrepen."
VOORUITDENKEN
Jerome met zijn twee zoons
neken spreekt Engels tegen me", zegt
Jerome. De eerste maanden moest
Jerome wel wennen aan het werken
in Nederland. "Bijvoorbeeld: hier zit ik
dagelijks achter de pc. Zelfs als je een
vergadering belegt, bekijk je via de
computer wie wanneer kan. In Nige
ria hoefde ik als manager van de brou
werij alleen de computer te gebruiken
om data op te vragen." Ook de manier
van samenwerken met anderen is
anders, meent Jerome. "In Afrika
moet je je medewerkers precies vertel
len wat je wilt en hoe je wilt dat ze het
doen. Hier spreek je af wanneer iets
klaar moet zijn, en zien men
sen zelf wel hoe ze hun werk
vervolgens het beste kunnen
doen. Dat verschil is ook niet
zo vreemd: in Nigeria is het
systeem het gevolg van het
grote respect voor ouderen of
meerderen. In Nederland is
dat respect veel minder aan
wezig."
SOCIAAL GEORIËN
TEERD
Ook op het sociale vlak ziet
Jerome verschillen. "In Nige
ria is men gemiddeld meer
sociaal georiënteerd. In
Nederland is een sterk verschil
waarneembaar tussen 'colle
ga's' aan de ene kant en
'vrienden' aan de andere. In
Nigeria bestaat dat verschil
ook wel, maar doen collega's daar
naast meer op het sociale vlak met
elkaar." Toch kan Jerome niet ontken
nen dat er bij Heineken in Nederland
wel sprake is van gezamenlijke sociale
activiteiten. Hij speelt met een Heine-
ken-team in de tenniscompetitie en
mag daarnaast graag golf spelen met
een aantal collega's.
Jerome verwacht nog een jaar of drie,
vier in Nederland te blijven. "Daarna
ga ik met pensioen." Hij zal dan terug
keren naar Nigeria. "Van het pensioen
dat ik in Nigeria heb opgebouwd, kan
ik in Nederland helaas niet leven",
lacht hij.