Jerome Bello grijpt
zijn kansen
De Nigeriaan Jerome Bello (51) werkt sinds juli 1996 bij Hei-
neken Technical Services in Zoeterwoude. Daarvóór voorzag hij de Nigeriaanse bevolking van bier. Op de
afdeling Benchmarking Knowledge Management houdt hij zich nu bezig met het vergelijken van Heine-
ken-brouwerijen onderling en met externe bedrijven.
■A la de lagere en middelbare school
1 lBbegon Jerome Bello een studie
tot 'electrical engineer' op de Ahmadu
Bello University in Zaria, een plaats in
het noorden van Nigeria. "Nee, Ahm
adu Bello is geen familie van me. De
universiteit is genoemd naar een
belangrijke politicus uit het noorden",
zegt Jerome. Na drie jaar studeren
mocht hij zichzelf 'Bachelor of Scien
ce' noemen, in Nederland vergelijk
baar met 'ing.'. Hij had nog een specia
lisatie van twee jaar kunnen doen om
'ir.' te worden, maar dat deed Jerome
uiteindelijk niet. "Een katholieke
school in Idah, behorend tot een
Canadese missiepost, kon geen onder
wijzer vinden. Ik heb me toen -als
dank voor het onderwijs dat ik zelf
had gekregen- als vrijwilliger aange
meld om les te geven. Dus werd ik
anderhalf jaar lang leraar wis-,
natuur- en scheikunde."
Daarna, in 1970, kreeg Jerome een
aanbieding om bij Nigerian Breweries
Ltd. te komen werken als trainee elec
trical engineer. Om ervaring op te
doen mocht hij in 1973 naar Neder
land, om in zeven maanden tijd bij
verschillende toeleveranciers van Hei-
neken met alle aspecten van het vak
kennis te maken. Met veel nieuwe
kennis in de bagage keerde Jerome
terug naar Nigeria, waar hij verant
woordelijk werd voor het onderhoud
aan electrotechnische installaties. In
de daaropvolgende jaren stak Jerome
nog regelmatig zijn licht op in Europa.
Op het Bolton Institute of Technology
in Engeland ontving hij een diploma
Mechanical Engineering en in Bir
mingham volgde hij vier jaar later een
masteropleiding in het brouwen van
bier. "Ik was inmiddels Chief Engineer
van een brouwerij en wist wel hoe het
brouwproces in elkaar stak. Maar van
vragen als 'welke enzymen zijn waar
voor verantwoordelijk?' had ik weinig
kaas gegeten."
LANDBOUW
Na zijn opleiding had hij dat wel, en
kon hij productiemanager in de brou
werij in Kaduna worden. In 1986 pro
moveerde hij er zelfs tot manager van
de brouwerij. "Dat bleef ik maar één
jaar. Daarna ging ik als coördinator
naar een nieuwe afdeling die Nigerian
Breweries in het leven riep, de afde
ling Landbouw. De Nigeriaanse over
heid verbood de import van mout, en
besliste dat we de lokale graansoort
sorghum moesten gebruiken. Alleen:
de graanmarkt was niet georganiseerd
in Nigeria, de kwaliteit was niet goed
en er waren te veel graansoorten.
Daarom besloten we om zelf graan te
gaan verbouwen. Het was onmogelijk
om zelf al het graan te verbouwen dat
we nodig hadden, dus kweekten we
de benodigde soorten en zetten die uit
bij lokale boeren. Voor de overheid
was de missie geslaagd: zij wilden de
lokale landbouw stimuleren en dat
lukte op die manier prima. Daarnaast
had de regering minder buitenlands
geld nodig om in het buitenland in te
kopen." Had Heineken niet kunnen
dreigen zijn activiteiten in Nigeria te
staken? "Nee, zeker niet", meent Jero
me. "Daar zou de overheid niet van
onder de indruk zijn. Nigeria is over-