EGEM RUGGE
VOOR SLI
E ZAKJES
I
30
9 h
Bart op de Woert (rechts) heeft
inmiddels ook zelf ervaring opge
daan metz'n vinding. Naast
hem Jos Oliemans die hem
onlangs de envelop met inhoud
overhandigde
Nederlandse supermarkten en evenementen hebben de afgelopen
zomer voor het eerst kennis gemaakt met de slimme rugzakken van
Vrunrona-TD'er Bart op de Woert. Hij bedacht een nieuw systeem
voor mobiele catering. Dat leverde Vrumona een patent op en Bart via
de ideeënbus een beloning van ruim 9000 gulden.
hRÉÉI
In winkels en op evenementen dui
ken de laatste jaren steeds vaker
mensen op die 'frisdrank uit het vuist
je' verkopen. 'Mobiele catering', heet
dat verschijnsel.
Namens Vrumo
na gebeurde dat
tot een paar jaar
terug met tien-
litertankjes in
een rugzak. "Een
Belgische firma
bood ons die rug
zakken aan", ver
telt Bart op de
Woen. Naast de
zak en de tank
bestond dat sys
teem uit een losse
koolztiurfles en
een los tappi-
stool. Een prima
systeem, zo lang
met kant-en-
klare limonade
werd gewerkt.
Deze zogenaam
de pre-mix wordt sinds een jaar of drie
niet meer gebruikt. "We stapten over
op post-mix", vertelt hij verder. "Dat
wil zeggen dat de siroop op de plek
van verkoop met water en koolzuur
moet worden gemengd." De rugzakjes
uit België werden door die ontwikke
ling op slag onbruikbaar. Collega's
klopten al snel bij de Technische
Dienst aan voor een oplossing.
veel nadelen
De slimme rugzakken van Bart
zijn onder meer gebruikt om trein
reizigers glaasjes Dr Pepper te
laten proeven
"We hebben toen twee oplossingen
bedacht: de eerste aan het leeggieten
van flessen in tankjes. Daarbij ging
echter veel koolzuur verloren, waar
door de kwaliteit van de frisdrank
sterk achteruit ging. Daarna hebben
we een installatie gebouwd waarmee
weer kant-en-klare limonade kon
worden gemaakt. Zo'n installatie staat
in de Kuip in Rotterdam. De kwaliteit
ervan was iets beter, maar er kleefden
veel andere nadelen aan." Hij somt op:
de koelinstallatie kost 5,5 duizend gul
den, het duurt een dag om 'm te
installeren, een dag om 'nt weer af te
breken en met het vervoer is ook de
nodige tijd gemoeid. Bovendien is
technisch personeel nodig om de
tankjes af te vullen. "Voor grote eve
nementen is het systeem oké, maar
voor andere categorieën is het
gewoon te duur."
SIMPEL EN VERNUFTIG
Bart piekerde verder en bedacht in
korte tijd een even simpel als vernuftig
systeem: een rugzak waarmee flessen
frisdrank kunnen worden uitge
schonken. Hij toetste zijn idee bij de
verpakkingstechnoloog van Vrumo
na, liet een prototype maken en testte
zoeterwoude Aanmoediging:
D.C.M.v.d. Oorden J. Weeda (beidenD.C.S.) f125,-
A.R. den Aantrekkeren RF.T. Hurrelbrinck (beiden Verpakken) f 125,-
het geval in de speciale ruimte die
Vrumona daarvoor heeft. Het bleek te
werken en Ban toog naar de directeur
met de mededeling dat hij een vinding
had gedaan waarop vermoedelijk een
octrooi zou kunnen worden verleend.
Dat vermoeden bleek gerechtvaar
digd: sinds vorige zomer is de rugzak
beschermd.
In het rugzakje van Bart is ruimte voor
vijf flessen frisdrank. Die worden in
speciale doppen geschroefd en in een
aluminium frame geplaatst. De
gebruiker plaatst de vijf flessen onder
steboven in de rugzak, waarin ook een
koolzuurcylinder en een slang naar
het tappistool zijn verborgen. Het
koolzuursysteem is hetzelfde als dat
van de Heineken-thuistap. Met één
koolzuurpatroon kunnen vijf keer
nieuwe flessen worden gebunkerd.
De enige voorziening op de plek van
gebruik is een voldoende voorraad
volle kratten en een koelkast.
bescheiden
Bart is bescheiden over zijn vinding.
"Het is een kwestie van logisch naden
ken en met je vak bezig zijn", vindt hij.
Hoewel de zakken de afgelopen
zomer veelvuldig zijn gebruikt voor
sampling van Dr Pepper en Seven Up,
bedacht hij het systeem vooral voor
gebruik op grote evenementen. "Bij
popconcerten bereik je bijvoorbeeld
de mensen vlak voor het podium. Die
zouden er normaal niet over piekeren
om hun plek op te geven om een
drankje te halen: je behaalt dus puur
extra omzet", maakt Bart terecht
reclame. De Ideeënbuscommissie
schatte die extra omzet op waarde, en
kende Bart een vergoeding van 8100
gulden toe. Voor de positieve gevolgen
die zijn vinding voor de kwaliteit van
de geschonken frisdrank heeft, ont
ving hij nog eens duizend gulden
extra.