Vierde uitgave voor horeca:
het Interieurboek
ft iïhrawlwk
Hel Interieurboek is het
vervolg op het Terras-,
het Promotie- en het Per-
soneelboek. Deze boeken
serie is onderdeel van de
uitgebreide serviceverle
ning aan de horeca. Heine-
ken toont zo haar betrok
kenheid bij het horecavak
in het algemeen en de
ondernemers in het bij
zonder. Dit onder het mot
to 'meer doen dan alleen
bier leveren'.
In het Interieurboek is
'sfeer' de rode draad. Nu is
er niets moeilijker te defi
niëren dan sfeer. Natuur
lijk wordt deze in de eerste
plaats gemaakt door men
sen: de bezoekers en het
personeel. Zo kan de wijze
waarop het bedienend
personeel de klanten tege
moet treedt een zaak
maken of breken. En de
samenstelling van het
publiek kan ook doorslag
gevend zijn. Maar ook de
omgeving waarin mensen
bij elkaar komen, speelt
een rol van betekenis.
Want waarom loopt de ene
horecaliefhebber wel café
A binnen en laat hij café B
linies liggen? Kortom, met de zorg
voor het interieur kan een café-eige
naar het uitgaansplezier van zijn gas
ten, en daarmee zijn eigen succes als
ondernemer, vergroten.
GROEPSGESPREKKEN
In het boek komen eerst de gasten aan
bet woord. Daarvoor zijn groepsge
sprekken gehouden met regelmatige
bezoekers van eetcafés, cafés en dis
cotheken. Centraal in deze interviews
tonden hun ervaringen en verwacht
ingen over het interieur van horeca-
telegenheden. Uit dit eerste deel van
iet boek blijkt bijvoorbeeld dat raam-
partijen en zonweringen die het naar
oinnen kijken bemoeilijken de kans
verkleinen dat bezoekers naar binnen
gaan. Verder willen klanten een vrije
doorgang. Een biljart bij de ingang
wordt als een obstakel gezien. Ook de
bereikbaarheid van de bar is belang
rijk en iedereen wil ongestoord kun
nen zitten. En natuurlijk speelt ook de
Ook horeca-ondernemer Richard
van Leeuwen kreeg onlangs het
Interieurboek uit handen van
Philip^# Ridder (staand achter
de bar). Dit ter gelegenheid van
de opening van een nieuw café
van Van Leeuwen
verlichting in een zaak een rol.
TELEFONISCHE ENQUÊTE
In het vervolg van het boek staan de
resultaten van een telefonische
enquête onder 200 horeca-onderne
mers uit het hele land. Alle verschil
lende vormen van het Nederlandse
cafébedrijf zijn daarbij vertegenwoor
digd. Het onderzoek geeft dan ook een
representatief beeld van de wijze
waarop het café in Nederland wordt
verbouwd, geschilderd, verlicht of
anderszins wordt verfraaid. Uit deze
enquête blijkt dat de overgrote meer
derheid van de ondernemers onder
kent dat het interieur van de horeca
gelegenheid een belangrijke succes
factor is.
Van de ondernemers is 90% het er
over eens dat het interieur in belang
rijke mate bijdraagt aan het succes van
de zaak. Verreweg de meeste onder
nemers (84%) brengen wel eens klei
ne veranderingen aan in het interieur
van hun horeca-pand. Dit gebeurt
omdat delen van het interieur versle
ten zijn en dus moeten worden ver
vangen. Maar ook om een verande
ring in de sfeer aan te brengen. Ruim
de helft van de ondernemers heeft zijn
zaak in de afgelopen tien jaar wel eens
verbouwd. Als de ondernemer ver
bouwt, dan gebeurt dat grondig. De
meest uitgevoerde verbouwingen
betreffen podium, raampartij, uit
bouw, toiletgroep, bar, keuken,
geluidsisolatie en uitbreken/verplaat
sen muren.
PRAKTIJKVOORBEELDEN
Het boek wordt afgesloten met een
aantal concrete praktijkvoorbeelden.
Er komen tien horeca-ondernemers
aan het woord, die het interieur van
hun zaak op creatieve wijze hebben
aangepast. Ook wordt bericht over het
resultaat van deze aanpassingen.
Jaarlijks geeft Heineken een boek uit voor en door
horeca-ondernemers. Dit keer is het interieur van met name cafés onder de loep genomen. Oud-wielrenner Teun van Vliet,
eigenaar van eetcafé De Pomp in Baarle Nassau, kreeg 19 juni het eerste exemplaar uitgereikt door Philip de Ridder (unit
manager Horeca). De boeken uit deze serie zijn voor onze horeca-relaties via de vertegenwoordigers verkrijgbaar.