I III III '24 Elke maand belichten we een nieuw of vernieuwd horecapunt dat een van onzi dit nummer belandden we in het hartje van Utrecht. In Voor Clarenburg, tjën] de Domstad, opende enkele weken geleden restaurant 'Andree en de Laat 'en schenkt. Voor ekendste straatjes va euren. Wanneer je het restaurant bin nenloopt komt de geur van brood en gebakje tegemoet. Een vitri ne met diverse lekkernijen, een rek met broden en een veelheid aan snoep in grote 'Ot en Sien-achtige' potten versterken de indruk datje niet in een restaurant maar in een kleine bakkerij bent aanbeland. Die indruk is niet ongegrond. Want Andree en de Laat blijkt naast een restaurant ook een bakkerij te zijn. Sterker nog, An dree en de Laat is sinds jaar en dag zelfs een van Utrechts voornaamste en bekendste bakkerijen. Al in 1762 kochten talloze Utrechters bij deze bakkerij, toen nog gevestigd op een andere plaats in de stad, hun brood en banket. Al bijna dertig jaar zit Andree en de Laat in het historische pand op Voor Clarenburg. Sinds kort is uit dit kleine bakkerijtje een restaurant her rezen dat plaats biedt aan meer dan tachtig personen. Een prachtig etablis sement, opgebouwd uit drie verdie pingen. Een horecagelegenheid met een klassieke uitstraling en volgens de eigenaar van Andree en de Laat, de heer B. Bakker: "met goed, doch betaalbaar eten". OUDE DEEGROLLERS Wanneer je bij binnenkomst om je heen kijkt zie je naast het bakkerijge deelte een knusse ruimte met een aantal mahonie gelakte tafeltjes met fraai vormgegeven stoelen. De bene denverdieping doet in eerste instantie denken aan zo'n klassiek, Engels thee huis waar uiterst keurige mensen een exclusief gebakje wegspoelen met een sterk kopje English tea. Het horeca punt heeft bij nader inzien echter veel meer in zijn mars. De opzet van de eerste en tweede verdieping is bedui dend ruimer en vertoont veel over eenkomsten met een 'gewoon' res taurant. Toch is ook hier de oorspron kelijke achtergrond van het pand zeker niet weggepoetst. Bakkerijreli kwieën zijn nog overal te vinden. Oude deegrollers, spritsspuiten, wafel- vormen en zelfs een ouderwetse broodbakkerswagen geven je een kleine impressie van het ambacht door de jaren heen. Zelfs de deuren van het toilet worden opgevrolijkt door speculaasvormpjes (uiteraard in de vorm van een mannetje en een vrouwtje). De heer Bakker: "Allemaal spullen die ik in de afgelopen veertig jaar heb verzameld. Veel dingen zijn overigens erg oud. Ik heb nog veel en veel meer en had wat dat betreft best een museum kun nen beginnen. In het restaurant heb ben we niet zo veel opgehangen, anders wordt het te druk." De heer Bakker ver telt dat de bouw van het restaurant bepaald niet over één nacht ijs is gegaan. "We zijn er vijf jaar mee bezig geweest. We heb ben het heel grondig aangepakt. De Utrechtse binnen stad is vergeven van de plaatsen waar je snel kan eten. De gemeente had daar om eigenlijk een andere bestemming in het hoofd. Gelukkig zijn ze uitein delijk toch akkoord gegaan. Waar schijnlijk doordat we duidelijk hebben gemaakt iets heel anders te willen doen en bovendien mikten op een ander soort publiek. Ons restaurant is niet chic, maar wel netjes. Het heeft tevens een vriendelijke, bijna huiselij ke uitstraling." UITDAGING Een van de belangrijkste redenen dat de familie Bakker een restaurant is begonnen, zit hem in het feit dat een bakkerij op een dergelijke locatie tegenwoordig niet meer rendabel is. "We zitten op een absolute A-locatie. Met andere woorden, een hele dure locatie. Wij konden twee dingen doen. Of we zouden het pand moeten gaan verhuren, of we zouden met iets nieuws moeten begin nen. We besloten het laatste te doen. Iets wat in het verlengde zou lig gen van waar we toch al mee bezig waren. We waren niet op zoek naar kort succes en boven dien wilden we de bakkerij niet zo maar verloren laten gaan. Zo kwam het dat we hier een restaurant zijn begonnen. Ik ben er best trots op." De heer Bakker is zelf nog steeds actief in de bakkerij. "Al veertig jaar. Nog steeds sta ik iedere dag om half drie op. Ik houd er gewoon niet van om stil te zitten. Wat dat betreft is dit restaurant natuurlijk een leuke uitdaging." In Andree en de Laat wordt Heineken bier geschonken van de tap. Ook is er speciaalbier verkrijgbaar op fles waar onder Wieckse Witte en Vos. Daar naast staan ook Lingen's Blond, Amstel Malt en het Vrumona-pakket op de drankenkaart.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1997 | | pagina 24