I
III
III
'24
Elke maand belichten we een nieuw of vernieuwd horecapunt dat een van onzi
dit nummer belandden we in het hartje van Utrecht. In Voor Clarenburg, tjën]
de Domstad, opende enkele weken geleden restaurant 'Andree en de Laat
'en schenkt. Voor
ekendste straatjes va
euren.
Wanneer je het restaurant bin
nenloopt komt de geur van
brood en gebakje tegemoet. Een vitri
ne met diverse lekkernijen, een rek
met broden en een veelheid aan
snoep in grote 'Ot en Sien-achtige'
potten versterken de indruk datje niet
in een restaurant maar in een kleine
bakkerij bent aanbeland. Die indruk is
niet ongegrond. Want Andree en de
Laat blijkt naast een restaurant ook
een bakkerij te zijn. Sterker nog, An
dree en de Laat is sinds jaar en dag
zelfs een van Utrechts voornaamste en
bekendste bakkerijen. Al in 1762
kochten talloze Utrechters bij deze
bakkerij, toen nog gevestigd op een
andere plaats in de stad, hun brood en
banket. Al bijna dertig jaar zit Andree
en de Laat in het historische pand op
Voor Clarenburg. Sinds kort is uit dit
kleine bakkerijtje een restaurant her
rezen dat plaats biedt aan meer dan
tachtig personen. Een prachtig etablis
sement, opgebouwd uit drie verdie
pingen. Een horecagelegenheid met
een klassieke uitstraling en volgens de
eigenaar van Andree en de Laat, de
heer B. Bakker: "met goed, doch
betaalbaar eten".
OUDE DEEGROLLERS
Wanneer je bij binnenkomst om je
heen kijkt zie je naast het bakkerijge
deelte een knusse ruimte met een
aantal mahonie gelakte tafeltjes met
fraai vormgegeven stoelen. De bene
denverdieping doet in eerste instantie
denken aan zo'n klassiek, Engels thee
huis waar uiterst keurige mensen een
exclusief gebakje wegspoelen met een
sterk kopje English tea. Het horeca
punt heeft bij nader inzien echter veel
meer in zijn mars. De opzet van de
eerste en tweede verdieping is bedui
dend ruimer en vertoont veel over
eenkomsten met een 'gewoon' res
taurant. Toch is ook hier de oorspron
kelijke achtergrond van het pand
zeker niet weggepoetst. Bakkerijreli
kwieën zijn nog overal te vinden.
Oude deegrollers, spritsspuiten, wafel-
vormen en zelfs een ouderwetse
broodbakkerswagen geven je een
kleine impressie van het ambacht
door de jaren heen. Zelfs de deuren
van het toilet worden opgevrolijkt
door speculaasvormpjes (uiteraard in
de vorm van een mannetje en een
vrouwtje). De heer Bakker: "Allemaal
spullen die ik in de afgelopen veertig
jaar heb verzameld. Veel dingen zijn
overigens erg oud.
Ik heb nog veel en
veel meer en had
wat dat betreft best
een museum kun
nen beginnen. In
het restaurant heb
ben we niet zo veel
opgehangen, anders
wordt het te druk."
De heer Bakker ver
telt dat de bouw van
het restaurant
bepaald niet over
één nacht ijs is
gegaan. "We zijn er
vijf jaar mee bezig
geweest. We heb
ben het heel grondig
aangepakt. De
Utrechtse binnen
stad is vergeven van
de plaatsen waar je
snel kan eten. De
gemeente had daar
om eigenlijk een andere bestemming
in het hoofd. Gelukkig zijn ze uitein
delijk toch akkoord gegaan. Waar
schijnlijk doordat we duidelijk hebben
gemaakt iets heel anders te willen
doen en bovendien mikten op een
ander soort publiek. Ons restaurant is
niet chic, maar wel netjes. Het heeft
tevens een vriendelijke, bijna huiselij
ke uitstraling."
UITDAGING
Een van de belangrijkste redenen dat
de familie Bakker een restaurant is
begonnen, zit hem in het feit dat een
bakkerij op een dergelijke locatie
tegenwoordig niet meer rendabel is.
"We zitten op een absolute A-locatie.
Met andere woorden, een hele dure
locatie. Wij konden
twee dingen doen. Of
we zouden het pand
moeten gaan verhuren,
of we zouden met iets
nieuws moeten begin
nen. We besloten het
laatste te doen. Iets wat
in het verlengde zou lig
gen van waar we toch al
mee bezig waren. We
waren niet op zoek naar
kort succes en boven
dien wilden we de bakkerij niet zo
maar verloren laten gaan. Zo kwam
het dat we hier een restaurant zijn
begonnen. Ik ben er best trots op." De
heer Bakker is zelf nog steeds actief in
de bakkerij. "Al veertig jaar. Nog
steeds sta ik iedere dag om half drie op.
Ik houd er gewoon niet van om stil te
zitten. Wat dat betreft is dit restaurant
natuurlijk een leuke uitdaging."
In Andree en de Laat wordt Heineken
bier geschonken van de tap. Ook is er
speciaalbier verkrijgbaar op fles waar
onder Wieckse Witte en Vos. Daar
naast staan ook Lingen's Blond,
Amstel Malt en het Vrumona-pakket
op de drankenkaart.