Meewerken aan opstart brouwerij Hainan In onze serie interviews met uit gezonden Nederlanders en buitenlandse medewerkers in Nederland, is het deze maand de beurt aan Ronald Lucassen. Sinds driekwart jaar is hij werkzaam in Haikou, op het Chinese eiland Hainan. Deze maand is daar de gloednieuwe Hainan brouwerij officieel geopend. Onlangs waren Ronald en zijn vrouw Wendy even terug op de 'basis' in Zoeter- woude. Tijd voor een terugblik op hun eerste ervaringen als Heineken-expats. Ronald Lucassen(r) en Paul van der Aar, die tijdelijk in Shanghai werkt als Technological Controller "j^^e afgelopen maanden stonden in ■^het teken van de opstart van de nieuwe brouwerij. Er waren periodes bij dat ik zeven dagen per week in touw was met de voorbereidingen voor de opstart van de nieuwe brou werij. Op dit moment draait alles, al zijn er logischerwijs nog verbeterin gen mogelijk. Het kan op een aantal plekken efficiënter. Zo wordt er bij voorbeeld nog te veel filtermateriaal gebruikt." Ronald Lucassen (33) zit er nog middenin als hij zijn verhaal doet in het kantoor in Zoeterwoude. Logisch, als je zoveel tijd hebt besteed aan de opbouw van een nieuwe brou werij als deze op Hainan. Veel expa triates met gelijke ervaringen zullen het onderstrepen. OMSCHAKELIIMC Velen van u zullen Ronald kennen uit de periode dat hij medewerker was van Heineken Technical Services en Heineken Nederland. Hij trad in 1988 in dienst van HTS, na een succesvolle stage als student van de TU Delft. "Op de toenmalige afdeling Informatie technologie van Peter Wever werkte ik aan een project voor het ontwikke len van productie-besturingssyste men. Ik ben in mijn eerste Heineken- jaren aansluitend aan mijn opleiding bezig geweest met techniek. Omdat ik ook de mogelijkheid niet wilde uitslui ten om in het buitenland te werken, ben ik in overleg met Loopbaanont wikkeling omgeschakeld naar de technologie. Een combinatie van technologie en techniek vergroot je inzetbaarheid. En dus ook je kansen op een baan in het buitenland." "KLAARGESTOOMD" Voor het zover is krijgt Ronald de kans om van HTS over te stappen naar Hei neken Nederland. In de brouwerij in Den Bosch krijgt hij een functie aan geboden als technoloog. Hij wordt voor een goede start in die functie -zoals hij het zelf zegt- "klaarge stoomd" tijdens een stage van zes weken in de Duitse brouwerij van Neumarkter Lammsbrau in Neu- markt. Aansluitend volgt hij bin nen Heineken de B6-brouwerscur sus. TVvee jaar later, in 1995, volgt de procestechnoloog Joke de Jager op als hoofd van de Kwaliteitsdienst van de Bossche brouwerij. Ronald: "Er werd toen al aan me getrokken voor een functie in het bui tenland. Er waren veel mensen nodig voor uitzending. We hebben er echter Ronald en zijn vrouw Wendy voor gekozen om nog even te wach ten, omdat Wendy haar studie Rech ten nog moest afronden. Het gaf me de gelegenheid om eerst nog wat andere ervaring op te doen. Bijvoor beeld als trekleer van het Mensen Maken Heineken-proces binnen de Kwaliteitsdienst. Ik heb een opzet gemaakt voor de beoogde teamstruc tuur en er een draagvlak voor gecreëerd. We hebben er vervolgens samen een goed eindresultaat neerge zet. Door het Mensen Maken Heine ken-proces hebben de medewerkers meer gelegenheid gekregen om hun kennis, kunde en mogelijkheden tot hun recht te laten komen en verder te ontwikkelen. Ze hebben ook meer duidelijkheid over hun toe komst. Halverwege de im plementatie ben ik uitge zonden naar China." Ronald Lucassen heeft op dat moment nog niet zo'n haast, maar het bedrijf wil hem snel inzetten voor de opstart van de Hainan Brouwerij. In middels is zijn vrouw afgestudeerd en heeft hij zijn ervaring verbreed. De eerste uitzending kan dus van start gaan. CHINA Hij maakt in Haikou als productiemanager deel uit van het brouwerijmana-

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1997 | | pagina 4