Meewerken aan opstart
brouwerij Hainan In onze serie interviews met uit
gezonden Nederlanders en buitenlandse medewerkers in Nederland, is het deze maand de beurt aan Ronald Lucassen.
Sinds driekwart jaar is hij werkzaam in Haikou, op het Chinese eiland Hainan. Deze maand is daar de gloednieuwe
Hainan brouwerij officieel geopend. Onlangs waren Ronald en zijn vrouw Wendy even terug op de 'basis' in Zoeter-
woude. Tijd voor een terugblik op hun eerste ervaringen als Heineken-expats.
Ronald Lucassen(r) en Paul van der Aar, die tijdelijk in
Shanghai werkt als Technological Controller
"j^^e afgelopen maanden stonden in
■^het teken van de opstart van de
nieuwe brouwerij. Er waren periodes
bij dat ik zeven dagen per week in
touw was met de voorbereidingen
voor de opstart van de nieuwe brou
werij. Op dit moment draait alles, al
zijn er logischerwijs nog verbeterin
gen mogelijk. Het kan op een aantal
plekken efficiënter. Zo wordt er bij
voorbeeld nog te veel filtermateriaal
gebruikt." Ronald Lucassen (33) zit er
nog middenin als hij zijn verhaal doet
in het kantoor in Zoeterwoude.
Logisch, als je zoveel tijd hebt besteed
aan de opbouw van een nieuwe brou
werij als deze op Hainan. Veel expa
triates met gelijke ervaringen zullen
het onderstrepen.
OMSCHAKELIIMC
Velen van u zullen Ronald kennen uit
de periode dat hij medewerker was
van Heineken Technical Services en
Heineken Nederland. Hij trad in 1988
in dienst van HTS, na een succesvolle
stage als student van de TU Delft. "Op
de toenmalige afdeling Informatie
technologie van Peter Wever werkte
ik aan een project voor het ontwikke
len van productie-besturingssyste
men. Ik ben in mijn eerste Heineken-
jaren aansluitend aan mijn opleiding
bezig geweest met techniek. Omdat ik
ook de mogelijkheid niet wilde uitslui
ten om in het buitenland te werken,
ben ik in overleg met Loopbaanont
wikkeling omgeschakeld naar de
technologie. Een combinatie van
technologie en techniek vergroot je
inzetbaarheid. En dus ook je kansen
op een baan in het buitenland."
"KLAARGESTOOMD"
Voor het zover is krijgt Ronald de kans
om van HTS over te stappen naar Hei
neken Nederland. In de brouwerij in
Den Bosch krijgt hij een functie aan
geboden als technoloog. Hij wordt
voor een goede start in die functie
-zoals hij het zelf zegt- "klaarge
stoomd" tijdens een stage van zes
weken in de Duitse brouwerij van
Neumarkter Lammsbrau in Neu-
markt. Aansluitend volgt hij bin
nen Heineken de B6-brouwerscur
sus. TVvee jaar later, in 1995, volgt de
procestechnoloog Joke de Jager op als
hoofd van de Kwaliteitsdienst van de
Bossche brouwerij.
Ronald: "Er werd toen al aan me
getrokken voor een functie in het bui
tenland. Er waren veel mensen nodig
voor uitzending. We hebben er echter
Ronald en zijn vrouw Wendy
voor gekozen om nog even te wach
ten, omdat Wendy haar studie Rech
ten nog moest afronden. Het gaf me
de gelegenheid om eerst nog wat
andere ervaring op te doen. Bijvoor
beeld als trekleer van het Mensen
Maken Heineken-proces binnen de
Kwaliteitsdienst. Ik heb een opzet
gemaakt voor de beoogde teamstruc
tuur en er een draagvlak voor
gecreëerd. We hebben er vervolgens
samen een goed eindresultaat neerge
zet. Door het Mensen Maken Heine
ken-proces hebben de medewerkers
meer gelegenheid gekregen om hun
kennis, kunde en mogelijkheden tot
hun recht te laten komen en verder te
ontwikkelen. Ze hebben ook meer
duidelijkheid over hun toe
komst. Halverwege de im
plementatie ben ik uitge
zonden naar China."
Ronald Lucassen heeft op
dat moment nog niet zo'n
haast, maar het bedrijf
wil hem snel inzetten
voor de opstart van de
Hainan Brouwerij. In
middels is zijn vrouw
afgestudeerd en heeft hij
zijn ervaring verbreed.
De eerste uitzending kan
dus van start gaan.
CHINA
Hij maakt in Haikou als
productiemanager deel uit
van het brouwerijmana-