Kwalitei kan niet zonder
milieu
De productievestigingen Den Bosch, Zoeterwoude, Maastricht en Bunnik hebben al een aantal
jaren een intern bedrijfsmilieuzorgsysteem. Den Bosch en Zoeterwoude zijn sinds november vorig jaar hard bezig om dat
milieuzorgsysteem te integreren in het bestaande kwaliteitssysteem.
Kwaliteit staat bij Heineken voorop.
Niet alleen bij haar producten, maar
ook in de manier waarop deze worden
geproduceerd. In 1995 begon Heine
ken te werken volgens ISO 9002, een
internationale kwaliteitsnorm. Een
logisch vervolg hierop is dat Heineken
in 1996 is begonnen het bestaande
milieuzorgsysteem volledig op te
nemen in het bestaande kwaliteitssys
teem. Dit systeem zal voldoen aan de
internationale nomt ISO 14001. Een
nieuwe norm, die sinds oktober 1996
van kracht is. Daarvoor was er de
norm BS (van British Standards)
7750.
GEZAMENLIJKE ACTIE
Veel aspecten van de ISO 14001 -norm
lijken op de ISO 9002. Daarom is het
zinvol en efficiënt om milieuzorg en
kwaliteit te integreren. In 1995 is eerst
een werkgroep opgericht om te
onderzoeken of integratie van het
milieuzorgsysteem
mogelijk was in het
kwaliteitssysteem en
hoe dat zou moeten
gebeuren. "De werk
groep heeft de resulta
ten van het onderzoek
voorgelegd aan het
management. Toen ons
voorstel is overgeno
men, hebben we voor
bereidingen getroffen
om naar de afdelingen
te gaan", vertelt Claudy
Diesveld, van de afde
ling Milieu in Den
Bosch.
Dat hield in dat eerst op
een rij is gezet aan wel
ke wetten Heineken
Brouwerijen moet vol
doen op milieugebied.
Daarnaast schrijft ISO
14001 voor dat er goed
inzicht moet zijn in de
belasting en mogelijke
risico's voor het milieu. En dat een
bedrijf voortdurend bezig moet zijn
met verbeteringen op milieugebied.
"Vervolgens hebben we bekeken wat
de invoering van 14001 voor gevol
gen heeft voor elke afdeling. Per afde
ling is een iniomap samengesteld.
Daarin zijn de voorschriften uit de
milieuvergunning opgenomen, die
specifiek van belang zijn voor een
afdeling en aandachtspunten voor de
afdeling. Na een eerste presentatie aan
de bedrijfsleiding, was het 8 november
1996 zo ver dat in Den Bosch én in
Zoeterwoude een presentatie is gege
ven aan de mensen die dit project per
afdeling gaan trekken. Op sommige
afdelingen zijn dat de ISO-beheerders,
op andere afdelingen zijn er speciaal
mensen voor aangewezen of aange
trokken", vertelt Claudy.
HOORT ERBIJ
Waarom is dit allemaal nodig? "Op
onze brouwerijen kunnen we milieu
niet los zien van onze werkzaamhe
den. Een eersteklas biertje brouw en
verpak je natuurlijk op een eersteklas
brouwerij, waar een goede zorg voor
het milieu de gewoonste zaak van de
wereld is", vindt de Zoeterwoudse
milieucoördinator Jaco Bakker.
dat die duidelijk worden vastgelegd.
Ook voor nieuwe medewerkers.
Daardoor weten we beter aan welke
regels en afspraken we ons moeten
houden. Dat je, als je iets doet, waar
door hinder voor anderen kan ont
staan, dat moet melden. Soms aan de
overheid, vaak alleen aan andere
afdelingen. Het is de bedoeling van
ISO 14001 de verbanden tussen ande
re afdelingen te laten zien. Als iemand
een bruin flesje tussen het groene glas
gooit, volgen er vast meer. Dan is er
geen bak met bruin of groen glas,
maar met bont glas. En dat is niet vol
gens de af-spraak. Als je afval niet
goed scheidt, komt de afvalverwerker
in de problemen. Nu kun je denken
"dat is zijn probleem", maar dat is niet
waar.
EIGEN INBRENG
Het slaat altijd terug op Heineken.
Operators moeten weten wat de
Claudy Diesveld van de afdeling Milieu en de afdelings-milieutrekkers Jo van Berkom voor de facilitai
re Dienst, Rob de Klerck voor Energie, Alphons Versaevel voor de Technische Dienst en Peter de Groen
voor Verpakken in Den Bosch bespreken de voortgang
"Iedereen doet er wel wat aan het
milieu. Maar beter en vooral structu-
reler kan altijd. Daarom is nu besloten
het milieu volgens het ISO 14001 -sys
teem op te nemen in het kwaliteitssys
teem, zodat het "geborgd" wordt. We
willen gewoon dat over het milieu
goede afspraken worden gemaakt en
gevolgen zijn van hun handelingen.
Als een afdeling bijvoorbeeld te veel
bier verliest, kan de afvalwaterzuive
ringsinstallatie in de war raken. Dan
gaat deze geur verspreiden. Omwo
nenden krijgen daar misschien last
van en melden het bij ons of bij de
overheid. Zo heeft het bierverlies vele