Kwalitei kan niet zonder milieu De productievestigingen Den Bosch, Zoeterwoude, Maastricht en Bunnik hebben al een aantal jaren een intern bedrijfsmilieuzorgsysteem. Den Bosch en Zoeterwoude zijn sinds november vorig jaar hard bezig om dat milieuzorgsysteem te integreren in het bestaande kwaliteitssysteem. Kwaliteit staat bij Heineken voorop. Niet alleen bij haar producten, maar ook in de manier waarop deze worden geproduceerd. In 1995 begon Heine ken te werken volgens ISO 9002, een internationale kwaliteitsnorm. Een logisch vervolg hierop is dat Heineken in 1996 is begonnen het bestaande milieuzorgsysteem volledig op te nemen in het bestaande kwaliteitssys teem. Dit systeem zal voldoen aan de internationale nomt ISO 14001. Een nieuwe norm, die sinds oktober 1996 van kracht is. Daarvoor was er de norm BS (van British Standards) 7750. GEZAMENLIJKE ACTIE Veel aspecten van de ISO 14001 -norm lijken op de ISO 9002. Daarom is het zinvol en efficiënt om milieuzorg en kwaliteit te integreren. In 1995 is eerst een werkgroep opgericht om te onderzoeken of integratie van het milieuzorgsysteem mogelijk was in het kwaliteitssysteem en hoe dat zou moeten gebeuren. "De werk groep heeft de resulta ten van het onderzoek voorgelegd aan het management. Toen ons voorstel is overgeno men, hebben we voor bereidingen getroffen om naar de afdelingen te gaan", vertelt Claudy Diesveld, van de afde ling Milieu in Den Bosch. Dat hield in dat eerst op een rij is gezet aan wel ke wetten Heineken Brouwerijen moet vol doen op milieugebied. Daarnaast schrijft ISO 14001 voor dat er goed inzicht moet zijn in de belasting en mogelijke risico's voor het milieu. En dat een bedrijf voortdurend bezig moet zijn met verbeteringen op milieugebied. "Vervolgens hebben we bekeken wat de invoering van 14001 voor gevol gen heeft voor elke afdeling. Per afde ling is een iniomap samengesteld. Daarin zijn de voorschriften uit de milieuvergunning opgenomen, die specifiek van belang zijn voor een afdeling en aandachtspunten voor de afdeling. Na een eerste presentatie aan de bedrijfsleiding, was het 8 november 1996 zo ver dat in Den Bosch én in Zoeterwoude een presentatie is gege ven aan de mensen die dit project per afdeling gaan trekken. Op sommige afdelingen zijn dat de ISO-beheerders, op andere afdelingen zijn er speciaal mensen voor aangewezen of aange trokken", vertelt Claudy. HOORT ERBIJ Waarom is dit allemaal nodig? "Op onze brouwerijen kunnen we milieu niet los zien van onze werkzaamhe den. Een eersteklas biertje brouw en verpak je natuurlijk op een eersteklas brouwerij, waar een goede zorg voor het milieu de gewoonste zaak van de wereld is", vindt de Zoeterwoudse milieucoördinator Jaco Bakker. dat die duidelijk worden vastgelegd. Ook voor nieuwe medewerkers. Daardoor weten we beter aan welke regels en afspraken we ons moeten houden. Dat je, als je iets doet, waar door hinder voor anderen kan ont staan, dat moet melden. Soms aan de overheid, vaak alleen aan andere afdelingen. Het is de bedoeling van ISO 14001 de verbanden tussen ande re afdelingen te laten zien. Als iemand een bruin flesje tussen het groene glas gooit, volgen er vast meer. Dan is er geen bak met bruin of groen glas, maar met bont glas. En dat is niet vol gens de af-spraak. Als je afval niet goed scheidt, komt de afvalverwerker in de problemen. Nu kun je denken "dat is zijn probleem", maar dat is niet waar. EIGEN INBRENG Het slaat altijd terug op Heineken. Operators moeten weten wat de Claudy Diesveld van de afdeling Milieu en de afdelings-milieutrekkers Jo van Berkom voor de facilitai re Dienst, Rob de Klerck voor Energie, Alphons Versaevel voor de Technische Dienst en Peter de Groen voor Verpakken in Den Bosch bespreken de voortgang "Iedereen doet er wel wat aan het milieu. Maar beter en vooral structu- reler kan altijd. Daarom is nu besloten het milieu volgens het ISO 14001 -sys teem op te nemen in het kwaliteitssys teem, zodat het "geborgd" wordt. We willen gewoon dat over het milieu goede afspraken worden gemaakt en gevolgen zijn van hun handelingen. Als een afdeling bijvoorbeeld te veel bier verliest, kan de afvalwaterzuive ringsinstallatie in de war raken. Dan gaat deze geur verspreiden. Omwo nenden krijgen daar misschien last van en melden het bij ons of bij de overheid. Zo heeft het bierverlies vele

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1997 | | pagina 26