Europese brouwers verenigd JUBILEUMCONGRES IN MAASTRICHT De European Brewery Convention (EBC) bestaat 50 jaar. Dat wordt gevierd tijdens het tweejaarlijkse congres, dat van 24 tot 29 mei wordt gehouden in het MECC te Maastricht. De Europese brouwers sloegen in 1947 in het Scheveningse Kurhaus de handen ineen. De oorlog had veel verwoest. Gezamenlijk werden plannen gemaakt om de Europese brouwindustrie weer op te bouwen. Het oorspronkelijke idee voor het oprichten van de brouwerscon ventie komt uit Frankrijk. Heineken haakte meteen in op dit initiatief. Dr. Ferencz Mendlik, een Hongaar in Hei- neken-dienst, werd de eerste secreta ris van de EBC. Tegenwoordig is dat Marjolein van Wijngaarden, die kan toor houdt bij Heineken in Zoeter- woude. Zo ook EBC-voorzitter (en voormalig Heineken-directeur) Paul van Eerde, die door Heineken is afge vaardigd. Met hen sprak Vers van 't Vat over 50 jaar EBC. "Op de lijst van sprekers tijdens het eerste congres zie je namen die nu nog tot de verbeelding spreken. Het gaat om wetenschappers die bepaalde methoden hebben ontdekt, die nu nog in de brouwerijwereld worden gebruikt. Thunaeus, bijvoorbeeld, van de 'Bepaling van Thunaeus' (over kie- mingsenergie). Of Lundin van de 'Lundin fracties' (over eiwitten)," aldus de twee EBC'ers. Na de start is binnen de EBC geduren de vele jaren door de brouwers open lijk gesproken over al hun ontdekkin gen. Schouder aan schouder werken aan de wederopbouw. En later zij aan zij produceren voor een steeds groei ende biermarkt.Dat beeld is veran derd. Zeker de laatste jaren is er sprake van terughoudendheid. Dit als gevolg van de toenemende concur rentie in de - gemiddeld genomen - verzadigde Europese biermarkt. Een eigen wetenschappelijke ontdekking wordt geheim gehouden, omdat dat nu juist vaak een voorsprong op de (ook bij de EBC aangesloten) concur rentie betekent. En dus een verster king van de eigen marktpositie. Dat geef je in deze tijd als brouwer niet uit handen. De voorzijde van het programmaboekje van het jubileumcongres BESTAANSRECHT De EBC is geënt op wetenschap en techniek. Het is geen organisatie die gezamenlijke economische belangen in Brussel verdedigt. Als er dan zo'n grote terughoudendheid is onder de Europese brouwers om elkaar te informeren over nieuwe ontdekkin gen, heeft de EBC dan nog wel recht van bestaan? Dat is een vraag die momenteel door brouwers uit enkele landen wordt gesteld. Voorzitter Paul van Eerde: "Die vraag ligt voor de hand. Mijn antwoord is volmondig: 'Ja, de EBC heeft zonder twijfel onver minderd bestaansrecht.' Natuurlijk, de markt fs veranderd. Iedereen accep teert ook eikaars geheimhouding uit concurrentieoverwegingen Maar dan komt de volgende vraag: 'Wat blijft er nu over?' Ik kan met overtuiging stellen: véél. De EBC legt standaarden vast, werkwijzen die door elke brouwerij kunnen worden overgenomen. In de zin van: 'doe het zo, dan gaat het goed'. Die standaar den worden gepubliceerd in handboe ken en gebruikt door brouwerijen over de gehele wereld. Vooral voor de vele kleinere brouwerijen is dat een uitkomst." EBC IS NORM Marjolein van Wijngaarden: "Verder heb je de EBC-analyses, die wereld wijd worden erkend als de norm. Je bestelt als brouwer materialen en grondstoffen volgens de EBC-norme- ring. Voldoet een leverantie daar niet aan, dan kun je dat via de rechter met goed gevolg aanvechten. Daarnaast is de EBC een platform voor weten schappers uit de brouwwereld, wat op zich al voldoende bestaansrecht op levert." Paul van Eerde: "Precies. Ik ben er van overtuigd dat er voor de betreffende wetenschappers van brouwerijen en universiteiten een gat valt, wanneer je de EBC zou opheffen. Een goed voorbeeld is de EBC Brewing Science Group, die elk jaar bijeenkomt. Het ene jaar is er een pit tig discussie-programma, het andere jaar is het wat informeler en bespre ken de deelnemers de voortgang. De discussies zijn toekomstgericht en bieden de gelegenheid om meningen over de toekomst uit te wisselen. Het is voor een vruchtbare discussie niet noodzakelijk om bedrijfsgeheimen prijs te geven. Dus daarom werkt dit naar ieders tevredenheid." COMMISSIES 'De EBC houdt zich via een commissie onder voorzitterschap van Rob van den Berg (Heineken) op internatio naal niveau bezig met het beproeven van nieuwe gerstrassen en de ver- mouting daarvan. Dit 'Barley and Malt Committee' test variëteiten die op nationaal terrein al erkende brouwgerstrassen zijn. Hun eigen schappen worden vergeleken met twee standaardrassen. Deze commis sie wisselt informatie uit met onze 'Analyse Commissie', die op haar

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1997 | | pagina 10