Europese brouwers
verenigd
JUBILEUMCONGRES IN MAASTRICHT
De European Brewery Convention (EBC) bestaat 50 jaar. Dat wordt gevierd
tijdens het tweejaarlijkse congres, dat van 24 tot 29 mei wordt gehouden in het MECC te Maastricht. De Europese
brouwers sloegen in 1947 in het Scheveningse Kurhaus de handen ineen. De oorlog had veel verwoest. Gezamenlijk
werden plannen gemaakt om de Europese brouwindustrie weer op te bouwen.
Het oorspronkelijke idee voor het
oprichten van de brouwerscon
ventie komt uit Frankrijk. Heineken
haakte meteen in op dit initiatief. Dr.
Ferencz Mendlik, een Hongaar in Hei-
neken-dienst, werd de eerste secreta
ris van de EBC. Tegenwoordig is dat
Marjolein van Wijngaarden, die kan
toor houdt bij Heineken in Zoeter-
woude. Zo ook EBC-voorzitter (en
voormalig Heineken-directeur) Paul
van Eerde, die door Heineken is afge
vaardigd. Met hen sprak Vers van 't
Vat over 50 jaar EBC.
"Op de lijst van sprekers tijdens het
eerste congres zie je namen die nu nog
tot de verbeelding spreken. Het gaat
om wetenschappers die bepaalde
methoden hebben ontdekt, die nu
nog in de brouwerijwereld worden
gebruikt. Thunaeus, bijvoorbeeld, van
de 'Bepaling van Thunaeus' (over kie-
mingsenergie). Of Lundin van de
'Lundin fracties' (over eiwitten),"
aldus de twee EBC'ers.
Na de start is binnen de EBC geduren
de vele jaren door de brouwers open
lijk gesproken over al hun ontdekkin
gen. Schouder aan schouder werken
aan de wederopbouw. En later zij aan
zij produceren voor een steeds groei
ende biermarkt.Dat beeld is veran
derd. Zeker de laatste jaren is er
sprake van terughoudendheid. Dit als
gevolg van de toenemende concur
rentie in de - gemiddeld genomen -
verzadigde Europese biermarkt. Een
eigen wetenschappelijke ontdekking
wordt geheim gehouden, omdat dat
nu juist vaak een voorsprong op de
(ook bij de EBC aangesloten) concur
rentie betekent. En dus een verster
king van de eigen marktpositie. Dat
geef je in deze tijd als brouwer niet uit
handen.
De voorzijde van het programmaboekje
van het jubileumcongres
BESTAANSRECHT
De EBC is geënt op wetenschap en
techniek. Het is geen organisatie die
gezamenlijke economische belangen
in Brussel verdedigt. Als er dan zo'n
grote terughoudendheid is onder de
Europese brouwers om elkaar te
informeren over nieuwe ontdekkin
gen, heeft de EBC dan nog wel recht
van bestaan? Dat is een vraag die
momenteel door brouwers uit enkele
landen wordt gesteld. Voorzitter Paul
van Eerde: "Die vraag ligt voor de
hand. Mijn antwoord is volmondig:
'Ja, de EBC heeft zonder twijfel onver
minderd bestaansrecht.' Natuurlijk, de
markt fs veranderd. Iedereen accep
teert ook eikaars geheimhouding uit
concurrentieoverwegingen
Maar dan komt de volgende vraag:
'Wat blijft er nu over?' Ik kan met
overtuiging stellen: véél. De EBC legt
standaarden vast, werkwijzen die
door elke brouwerij kunnen worden
overgenomen. In de zin van: 'doe het
zo, dan gaat het goed'. Die standaar
den worden gepubliceerd in handboe
ken en gebruikt door brouwerijen
over de gehele wereld. Vooral voor de
vele kleinere brouwerijen is dat een
uitkomst."
EBC IS NORM
Marjolein van Wijngaarden: "Verder
heb je de EBC-analyses, die wereld
wijd worden erkend als de norm. Je
bestelt als brouwer materialen en
grondstoffen volgens de EBC-norme-
ring. Voldoet een leverantie daar niet
aan, dan kun je dat via de rechter met
goed gevolg aanvechten. Daarnaast is
de EBC een platform voor weten
schappers uit de brouwwereld, wat op
zich al voldoende bestaansrecht op
levert." Paul van Eerde: "Precies. Ik
ben er van overtuigd dat er voor
de betreffende wetenschappers van
brouwerijen en universiteiten een gat
valt, wanneer je de EBC zou opheffen.
Een goed voorbeeld is de EBC
Brewing Science Group, die elk jaar
bijeenkomt. Het ene jaar is er een pit
tig discussie-programma, het andere
jaar is het wat informeler en bespre
ken de deelnemers de voortgang. De
discussies zijn toekomstgericht en
bieden de gelegenheid om meningen
over de toekomst uit te wisselen. Het
is voor een vruchtbare discussie niet
noodzakelijk om bedrijfsgeheimen
prijs te geven. Dus daarom werkt dit
naar ieders tevredenheid."
COMMISSIES
'De EBC houdt zich via een commissie
onder voorzitterschap van Rob van
den Berg (Heineken) op internatio
naal niveau bezig met het beproeven
van nieuwe gerstrassen en de ver-
mouting daarvan. Dit 'Barley and
Malt Committee' test variëteiten die
op nationaal terrein al erkende
brouwgerstrassen zijn. Hun eigen
schappen worden vergeleken met
twee standaardrassen. Deze commis
sie wisselt informatie uit met onze
'Analyse Commissie', die op haar