HOOFDDORP WINT
MARKET I niG AWARD 1996
nijn vriendin toen ik voor mijn werk
n Amerika was. Zij woont nu sinds
/es maanden ook in Amsterdam. Voor
ïaar was het moeilijker om zich aan te
/assen want het verschil tussen Ame
rika en Nederland is vanzelfsprekend
eel groter. Zij vond alles hier klein,
>ud en rustig vergeleken bij het grote,
nieuwe en drukke New York."
rind april treden Olivier en zijn Ame
rikaanse vriendin in het huwelijk.
Zelfs de bruiloft van Olivier is een
nternationale gebeurtenis want zij
gaan eind april in Parijs trouwen
vaarna ze in Nederland blijven
wonen.
UITPAGIHGEIM
De eerste uitdaging in Nederland was
/oor mij de taal. Eigenlijk moet ik zeg
den: de talen. Ik moest Nederlands
eren en voor mijn werk mijn Engels
erbeteren. En omdat iedereen zo
,oed Engels spreekt en er veel buiten
landers in Amsterdam zijn, kan je de
Nederlandse taal niet zo veel oefenen,
vlaar het gaat al steeds beter. De twee-
fe uitdaging was de Nederlandse
manier van zakendoen. Daar moet ik
nog steeds aan wennen. Tijdens een
lespreking wordt hier net zo lang
gediscussieerd totdat iedereen het
rmee eens is. Er is veel overleg en dat
.ost veel tijd. In Frankrijk hakt de baas
veel eerder de knoop door", aldus Oli
vier.
MTERBIATIOIM ALISERIBIC
Olivier: "Wij zitten hier bij Corporate
in een unieke positie; in het centrum
van alle internationale activiteiten. Je
werkt voor de hele wereld en dat
merk je elke dag weer. Daarbij lopen
we wel een risico, omdat je hier in
Amsterdam vrij ver van de markt af
rit. De Opco's bevinden zich veel dich-
er bij de markt. Om dit risico te voor-
omen, heeft Heineken enkele oplos
ingen. Bijvoorbeeld het aanstellen
an internationale medewerkers met
rvaring bij een Opco. Een andere
iplossing houdt in dat Heineken-
nedewerkers nieuwsgierig en flexibel
noeten blijven en vooral goed moe-
en kunnen luisteren. Zoals mijn baas
Frazer Thompson altijd zegt: "Je hebt
wee ogen, twee oren en een mond.
Gebruik ze ook in die verhoudingen."
'Het is voor ons team dan ook een uit
daging om bewust te zijn van de druk
van de markt. Alleen zo blijven we
betrokken. "Together we can build the
world most valuable brand", dat is de
missie voor het merk en daar streven
we dus naar", besluit Olivier Frady.
Het is muisstil in 't Koelschip te Amsterdam. Alleen de nummers één en twee van
de in totaal negen genomineerde horecaverkoopteams zijn nog niet bekend
gemaakt. Philip de Ridder, Unit manager Horeca, houdt de spanning er nog even in.
Een ellenlange opsomming over de fantastische prestaties van het winnende team
valt het publiek ten deel en veroorzaakt een onrustige 'schiet-nu-eens-op'-stem-
ming. De heer De Ridder lijkt zich er niets van aan te trekken en gaat nog even door.
Plotseling hakt hij echter de knoop door: "De winnaar van de Marketing Award
1996 is... het horeca-verkoopteam van de Unit Hoofddorp!"
Een luid gejuich van het
winnende team stijgt op
terwijl een denderend
applaus de ruimte vult. De
teamleden van Hoofddorp
worden bedolven onder de
felicitaties en schouderklop
jes. De teamleden hebben
naast de felbegeerde Award
ook een reis naar Ierland in
de wacht gesleept. Toen de
prijs, annex bestemming,
eerder op de avond officieel
bekend werd gemaakt, was
dat voor veel van de aanwezi
gen een grote verrassing en
misschien ook wel een beetje
een teleurstelling. Het had er
tot op dat moment namelijk alle
schijn van gehad dat de bestemming
ergens in het Verre Oosten moest
worden gezocht. Dit kwam doordat
alle gasten bij binnenkomst werden
verwelkomd door een groepje Azia-
tisch-ogende toeristen. De blijdschap
van het team van Bert Bouman is
desondanks groot. Net zo groot als de
teleurstelling bij het team van Rotter
dam dat tweede is geworden. "Maar
goed, volgend jaar beter zullen we
maar zeggen." Geen van de verliezers
lijkt met zijn ziel onder de arm te
lopen. De gespannen sfeer van de eer
ste uren, die bij tijd en wijle niet onder
deed voor de Amerikaanse Oscar-uit
reikingen, is veranderd in een relaxte
feeststemming.
HEROÏSCH GEVECHT
Niet lang na de officiële plichtplegin
gen begint de rechtstreekse uitzen
ding op grootbeeld van de Cham
pions League wedstrijd Atletico
Madrid-Ajax. Terwijl de genodigden
zich tegoed doen aan het lekkere eten
ontspint zich in Madrid, geheel in lijn
met de rest van de avond, een he
roïsch gevecht. De prestaties van Ajax
lijken de toeschouwers niet onbe
roerd te laten. Geschreeuw, gejuich
en gevloek volgen elkaar in hoog
tempo op terwijl de wedstrijd op een
De Marketing Award is in 1994 in het leven
geroepen om de horeca-verkooporganisa-
tie te motiveren voor een meer 'marketing- en
merkgerichte' marktbewerking. Van de in de
horeca opererende teams werd gevraagd een
plan van aanpak op te stellen voor het jaar
1996. Gedurende het jaar moest per kwartaal
een rapport bij de jury worden ingeleverd met
de plannen en vooral met de behaalde resulta
ten, Hierbij werden criteria gesteld als binnen-
reclame, evenementen, promotiebeleid, ron-
deboek activiteiten en het 2-merken beleid. De
jury nomineerde 9 teams die werden uitgeno
digd aanwezig te zijn bij de bruisende Award-
uitreiking.
Deze teams werden vooraf in de gelegenheid
gesteld zich, met hulp van de medewerkers
van de Audiovisuele Dienst, te profileren in
een videoclip waarin de behaalde doelen
kleurrijk en soms humoristischsch werden
toegelicht.
verlenging lijkt af te stevenen. Nie
mand lijkt rouwig om deze verplichte
voortzetting van de avond. Wanneer
Ajax na 120 minuten top-spektakel
ook nog eens als winnaar uit de bus
komt, is de avond helemaal compleet.
Na afloop drinkt iedereen nog een lek
ker glas bier of fris om vervolgens
huiswaarts te keren. "We'll be back",
zegt een van de vertegenwoordigers,
die waarschijnlijk naast de prijzen
heeft gegrepen, wanneer hij het pand
verlaat. We zullen zien....