"Ik voel me hier
echt welkom"
Olivier groeide op in Parijs en ging
na zijn middelbare school stude
ren aan de 'European Business
School'. Binnen het Europese net
werk van deze school studeerde hij in
Frankrijk, Duitsland en Engeland. In
deze tijd ontstond bij Olivier het idee
om later in het buitenland te gaan
werken. Na de vier jaar durende
studie begon Olivier zijn carrière als
junior brand manager bij een was
middelenfabrikant in Parijs. Olivier
hierover: "Het was een ontzettend
leerzame functie. De wasmiddelen
branche heeft namelijk veel concur
rentie waardoor het marketing-aspect
een extra dimensie krijgt. Na een tijdje
wilde ik graag andere producten en
markten leren kennen. Daarom sollici
teerde ik na ruim twee jaar bij Heine-
ken en in december 1990 begon ik als
De Fransman Olivier Frady (31)
werkt sinds twee jaar als international brand manager bij Heineken in Amsterdam. Hij voelde zich vanaf het begin
eigenlijk al meteen thuis in zijn woon- en werkplaats Amsterdam. "Maar het blijft natuurlijk een kwestie van aanpassen",
meent deze internationaal georiënteerde Heineken-medewerker.
De overgang van de wasmiddelenfa
brikant naar Heineken was een grote
verandering voor Olivier. "Mijn eerste
reactie was: er is maar één overeen
komst tussen de twee producten, en
dat is het schuim. Verder is het een
verschil van dag en nacht. De mensen
en de sfeer bij Heineken spraken mij
veel meer aan."
Na twee jaar werd Olivier senior
brand manager van '33' Export en
Amstel voor de Franse markt. "Het
werken voor deze merken gaf mijn
functie meer inhoud op het strategi
sche vlak. Dit zette zich voort in de
functie die ik het jaar daarna ging
bekleden: senior brand manager voor
Heineken voor de Franse markt", ver
volgt Olivier.
B UITEIM LAIM D
Olivier: "Heineken is het meest fantas
tische merk waar je voor kan werken:
zoveel hectoliter, zoveel markten en
zoveel landen. Je bent ineens niet
meer regionaal aan het werk, maar
internationaal. Ik was brand manager
voor Frankrijk maar daarbij krijg je
ook te maken met het feit dat Heine
ken in zoveel landen verkocht wordt.
Dat wakkerde mijn verlangens om
internationaal te gaan werken nog
eens aan. Elk jaar vroeg ik wanneer er
een functie in het buitenland vrij
kwam. In januari 1995 was het zover:
ik kon solliciteren op de functie van
international brand manager bij Hei
neken in Amsterdam en werd aange
nomen."
VEBHUIZEM
Olivier heeft zich in Nederland nooit
echt een vreemde eend in de bijt
gevoeld: "Doordat ik al vaker in
Amsterdam was geweest, kende
ik het bedrijf en de stad al. Ver
huizen naar Amsterdam was
voor mij ook geen probleem,
want ik wilde er graag
wonen. Trouwens, Parijs
ligt zo dichtbij dat ik in
een paar uur rijden
thuis ben. De verschillen tussen
Amsterdam en Parijs zijn natuurlijk
ook niet zo groot. Ik denk dat het, van
alle steden in Europa, als buitenlander
het makkelijkst is om in Amsterdam te
wonen en te werken. Deze stad is erg
internationaal georiënteerd en bijna
iedereen verstaat Engels. Je voelt je
hier als buitenlander echt welkom."
VERSCHILLEM
"Het eerste wat mij opviel in Amster
dam was het verkeer. Ik kwam van
het vliegveld en moest langs rotondes
en over trambanen en stond steeds
weer voor een weg met eenrichtings
verkeer. Dat vond ik de eerste keer
echt beangstigend. Gelukkig woon ik
vlakbij het kantoor, op één van de
grachten zodat ik lekker op de fiets
naar mijn werk kan", vertelt Olivier.
"Waar ik aan moest, en nog steeds
moet, wennen is de Nederlandse
lunch. Die is kort en koud. Ik ben
gewend om uitgebreid en warm te
eten, dus 's middags krijg ik honger.
Daarnaast wordt er hier ook meer bier
dan wijn gedronken, waardoor ik ook
meer bier ben gaan drinken."
TROUWEM
De Amerikaanse vriendin van Olivier
had wel meer moeite met de Neder
landse cultuur. Olivier: "Ik ontmoette
license brand manager bij Brasseries
Heineken S.A. in Parijs."
DAG EM NACHT