CONSTELLATION BAR
Op de dag van ons bezoek speelde
Ajax's avonds één van zijn, zo bleek
later, meest zinderende Champions
League wedstrijden van de laatste
jaren. In de vroege ochtend vertrok
ken enkele honderden trouwe Ajax-
supporters van de nationale luchtha
ven richting Madrid om aldaar getuige
te zijn van de uitwedstrijd tegen Atle-
tico. Ze moesten zich, zoals gewoon
lijk ruim voor vertrek, melden bij de
C-pier. HEMS is daar vertegenwoor
digd met de prachtige Constellation
Bar, vernoemd naar een beroemd oud
type vliegtuig, waar wij 's ochtend
tegen elven arriveren.
De supporters zaten op dat moment
midden in de boarding-procedure en
de bemanning van de Constellation
stond nog uit te hijgen. Er was in een
paar uurtjes tijd al een omzet gedraaid
die hoger lag dan de weekomzet van
menig buurtcafé. In een rap tempo
zorgde het personeel ervoor dat alle
gebruikte kopjes en glazen van de
tafeltjes verdwenen en alles weer tot
in de puntjes schoon was. De suppor
ters waren nog niet opgestegen of de
Constellation Bar was van heksenke
tel vol supporters weer veranderd in
een sfeervol rustpunt voor de reizi
gers. Colinda: "Dat is het mooie van
het werken op Schiphol. Ik kan me
niet voorstellen dat er horeca-bedrij-
ven zijn die met een grotere diversiteit
aan doelgroepen werken dan HEMS.
Hier is echt iedere dag weer anders;
sterker nog, het kan van uur tot uur
verschillen. En wat je natuurlijk ook
veel meemaakt is dat je, terwijl jij zelf
netje eerste kopje koffie achter de kie
zen hebt, mensen achter een groot
glas bier ziet zitten. Jij wil absoluut
nog niet aan bier denken, maar zij zijn
er, na ik weet niet hoeveel uur reizen,
juist even aan toe."
De Constellation Bar is overigens een
schepping van Menno Rombach van
het Heineken Bouwadviesbureau. In
de ronding van het in Heineken-
groen afgebiesde plafond herkent de
oplettende kijker de vorm van een
vleugel van de Constellation, de
Boeing van de eind jaren vijftig. Ook
in de bar is de vormenstijl van de Con
stellation consequent doorgevoerd.
Tijdens het ontwerpen kwam bij
Menno heel wat jeugdsentiment
bovendrijven. "Mijn vader was gezag
Heineken als prijs. Degenen die ver
volgens nog de moeite nemen twee
vragen correct te beantwoorden en
een slagzin af te maken, maken kans
op een grotere Heineken-prijs.
JUBILEUM
Maar er gebeurt meer binnen de ver
kooppunten. Op 30 mei viert HEMS,
een werkmaatschappij van de wereld
wijde organisatie Host Marriott Servi
ces, het dertigjarig bestaan. En
natuurlijk zal dat aan de bezoeker van
de luchthaven niet ongemerkt voor
bijgaan. Zo wordt een aantal outlets
een maand lang aangekleed in de stijl
van dertig jaar terug en zijn er tal van
andere acties die in het teken van het
jubileum staan.
Vanuit het Terrace Café wandelen we
met Colinda langs nog een aantal tap
punten die allemaal zo hun eigen
sfeertje hebben. Zelfs aan de kleinste
verkooppunten is qua styling de
grootste aandacht besteed. Wat dat
betreft zijn er heel wat Europese
luchthavens die nog heel wat van
HEMS zouden kunnen opsteken.
Colinda: "TWee jaar geleden werd
Schiphol na een beoordeling waar
zo'n 40.000 luchthavenbezoekers bij
betrokken waren, uitgeroepen tot
de op één na beste luchthaven van
Europa. Zonder onbescheiden te wor
den, durf ik wel te stellen dat HEMS
daar een belangrijke bijdrage aan
leverde. Wij werden namelijk uitge
roepen tot de beste luchthavenrestau
rateur. De laatste tijd zijn we er vol
gens ons alleen maar beter op gewor
den. We kijken dan ook halsreikend
uit naar de volgende verkiezing..."
Een ander bijzonder in het oog sprin
gend verkooppunt van HEMS is het
onlangs geopende Terrace Café.
Dankzij de achterwand die uit een
foto met Amsterdamse gevels met
gezellige terrasjes ervoor bestaat,
waant de bezoeker zich er midden op
een Amsterdams tenas. Dat hoofdste
delijke sfeertje wordt nog verder ver
sterkt door de manier waarop het ver
kooppunt is afgebakend: met brug-
railingen. En zoals op vrijwel iedere
Amsterdamse brug fietsen aan de rai
ling staan vastgeketend, is dat in het
Terrace Café ook het geval.
Net als bij de andere tappunten van
HEMS kunnen de bezoekers van het
Terrace Café een keuze maken uit drie
soorten Heineken-glazen: small,
medium en large. De maten en bijbe
horende prijzen worden via duidelijk
in het zicht hangende showcards aan
gegeven. Een klein deel van de tap
punten op Schiphol werkt met kelder
bier, de rest met fustbier. De kelder
biertanks staan in drie groepen ver
spreid over de luchthaven opgesteld.
Naast Heineken wordt er Vos getapt,
terwijl in de zomerperiode ook Wieck-
se Witte van het fust verkrijgbaar is.
Gedurende de hele maand mei loopt
in een zestal tappunten een promotie
actie rond het grote (0,46 liter) glas:
'Buy large, scratch and win'. Iedere
bezoeker die een grote Heineken
bestelt, krijgt daarbij een kraslot en
heeft dan altijd een leuke attentie van
TERRACE CAFÉ
voerder op een Constellation. Dat gaf
dit ontwerp voor mij een extra dimen
sie", aldus Menno.