Basisopleiding
commercieel
assistenten
In de horecabewerking nieuwe stijl staat een nog
grotere service aan de klant voorop. Een van de manieren om dat te bereiken is invoering van de serviceteams bij de
nieuwe horeca-units. Zo'n serviceteam bestaat uit een horecavertegenwoordiger, een commercieel assistent(e), en een
medewerk(st)er van de verkooptelefonie. Het serviceteam kan aangevuld worden met bijvoorbeeld de vrachtwagen
chauffeur, bouwkundige, medewerker Horeca Technische Dienst en/of Horeca Tap Service. Tezamen vormen zij het team
medewerkers, waarmee de klant te maken krijgt. Om te zorgen dat de commercieel assistent de horecavertegenwoordiger
zo goed mogelijk kan ondersteunen, is de basisopleiding Commercieel Assistent ontwikkeld.
krijgen. Een opleiding die in overleg
met regionaal unit managers is
samengesteld. Afhankelijk van de
behoefte is het mogelijk vervolgcur
sussen te volgen over Marketing,
Communicatie, Zakelijke correspon
dentie, Samen leren/samenwerken.
Daarmee kan de commercieel assis
tent nu of in de toekomst zo goed
mogelijk de horecavertegenwoordiger
ondersteunen in zijn contacten naar
de klanten toe.
Foto links:
De groep tijdens de rondleiding door
Den Bosch. Van links naar rechts Kees
Willemsens uit Breda, Tom Baars
(Opleidingen Zoeterwoude), Raymond
van Mourik uit Rotterdam, Jolanda
Brinkman uit Nijmegen, Gerben v.d.
Waal uit Alkmaar, René Beltjens uit
Eindhoven, Milly van Ravenstein uit
Den Bosch, achter haar Jack Blok uit
Arnhem en geheel rechts Piet Stams van
Opleidingen Verpakken Den Bosch.
's Avonds was het niet alleen maar
gezellig. Er stond ook 'marktbewerking
in de praktijk' op het programma. Bij
voorbeeld door te kijken wat de uitstra
ling van het interieur en exterieur van
een horecazaak is en te beoordelen of dit
overeenkwam met het biermerk dat in
de zaak wordt getapt.
De derde groep deelnemers aan
deze opleiding ging op 7 maart
van start.
Acht medewerkers uit het hele land
meldden zich die eerste dag in
Amsterdam om kennis te maken met
de afdeling Reclame Service Dienst.
Dat was trouwens niet het enige
onderwerp op deze dag. De (toekom
stige) Commercieel Assistenten kre
gen van Marketing Services
manager Horeca Raynaud Mignot
ook te horen wat de bedrijfsvisie van
Heineken Nederland en van Horeca is.
Van heel andere aard was het pro
gramma Financiële kennis. Dit behan
delde de basiskennis van financiële
zaken van een horeca-ondernemer en
procedures die te maken hebben met
investeringsaanvragen en contracten.
De volgende dagen brachten zij ach
tereenvolgens een bezoek aan de
brouwerijen in Zoeterwoude en Den
Bosch met inbegrip van de dranken
handel Van Dorst-Liebrand-Olderaan,
Vrumona in Bunnik en IPC-Plant in
Ede. Behalve uitgebreide rondleidin
gen op de productie-afdelingen en
kennismaking met het pro
ductieproces stonden ook
nog andere belangrijke
zaken op het programma.
Zoals Juridische kennis
over zaken waarmee een
horecabedrijf te maken
krijgt, Nationaal Account
Horeca, alles over een dran
kenhandel en de organisa
tie en het marketing- en
merkenbeleid bij Vrumona.
In Ede kregen de cursisten
ten slotte uitleg over tapin
stallaties en tapinstructies.
De hele week overnachtten
de acht deelnemers in
hotels, zodat zij aansluitend
aan de cursus alle gelegen
heid hadden met elkaar
kennis te maken en te
horen hoe de werkzaamheden in
andere units geregeld zijn.
MODERNE TECHNIEK
Voorafgaand aan de cursus hadden de
cursisten zelf thuis het brouwproces
moeten leren. Daarbij is gebruik
gemaakt van moderne technieken:
alle deelnemers hebben een CDI-spe-
ler te leen gekregen, die zij op hun
eigen televisie konden aansluiten.
Met behulp van een interactieve CD
werd hen zo telkens een deel van het
brouwproces uitgelegd, waarna zij zelf
vragen moesten beantwoorden over
de stof die zojuist was behandeld. Was
er een vraag niet helemaal goed
beantwoord, dan werd automatisch
de lesstof opnieuw behandeld. Net
zolang tot het hele brouwproces er
goed inzat.
KLANTGERICHTER
Nog enkele groepen zullen in de toe
komst de basisopleiding voor Com
mercieel Assistent gaan volgen. In
totaal gaat het om circa 45 personen,
die in groepen van acht de opleiding