iACCP: zelfcontrole
voor levensmiddelen
branche "Doet Heineken ook aan HACCP?" en "Is dat net
Ger Egberts
ven wat er gedaan moet worden om
risico's te beheersen."
Dat laatste gebeurde in verschillende
werkgroepen. De werkgroep Produc
tie Den Bosch bijvoorbeeld kwam op
zeven algemene beheerspunten uit:
grondstoffen en hulpstoffen, emballa
ge, reiniging en desinfectie, installatie,
procesbeheersing, transport en water
winning. Ger Egberts: "Op al die pun
ten kunnen risico's optreden. Bij
emballage kun je bijvoorbeeld denken
aan de blikverpakking. De binnen
kant van een blikje mag uiteraard niet
loslaten en daarmee de samenstelling
van het bier beïnvloeden. Dus: Hoe
voorkom je dat? Bij 'transport' kun je
denken aan de gevaren die een omge
vallen pallet bier met zich meebrengt.
Wat doet DCS met zo'n pallet? En: wat
doet DCS met het gebroken glas?
DCS-medewerkers willen uiteraard
niet dat de klant zo'n glasscherf in zijn
vinger krijgt. En zo zijn er nog veel
meer voorbeelden te noemen.
Bij DCS (Distribution and Customers
Services, inclusief kelderbier) en Pro
ductie Zoeterwoude en Den Bosch is
alles al in kaart gebracht. De horecage-
bieden en de drankenhandels volgen
zeer binnenkort."
KETEN
Hij vervolgt: "Het gaat bij HACCP in
feite om maatregelen die je veelal al
genomen hebt. Alleen waren ze nog
niet zo duidelijk omschreven. Voor de
medewerkers verandert er dan ook
niet zo veel. De meeste te nemen
maatregelen zijn onderdeel van hun
werk. Voor mensen in opleiding en
uitzendkrachten, maar ook voor col
lega's die van taak wisselen, is het
handig dat er een boekwerk ligt waar
een en ander in is terug te vinden.
Maar belangrijk is ook dat we door
HACCP aan onze klanten kunnen
laten zien dat Heineken zijn deel van
de keten goed regelt. Daarom komt er
ook een brief aan onze relaties waarin
we een en ander toelichten. We doen
aan HACCP en hopen dal in de nabije
toekomst ook met een (overigens niet
door de overheid verplicht gesteld)
certificaat te kunnen bekrachtigen."
zoiets als ISO?" Een aantal collega's kreeg de afgelopen weken zulk soort vragen,
zowel van klanten als van andere medewerkers. HACCP (Hazard Analysis Critical
Control Points), uitgesproken als 'hessup', staat dan ook zeer in de belangstelling.
Reden voor Vers van 't Vat om nader in te gaan op dit onderwerp en de gevolgen die
dit, door de Europese Unie verplichte, systeem voor onze onderneming heeft. We
spraken hierover met Ger Egberts van de Centrale Kwaliteitsdienst Bier binnen Hei
neken Nederland.
IACCP is sinds 14 december 1995
verplicht voor elk bedrijf dat
voedsel bereidt, verwerkt, verpakt,
opslaat, distribueert, hanteert of aan
biedt voor verkoop. Het houdt in het
kort een analyse in van de risico's, die
tijdens het totale productieproces
kunnen optreden en idem dito later in
de markt. Ook bevat het maatregelen
om deze risico's te voorkomen. 1996
gold als een overgangsjaar. Maar van
af 1997 houdt de overheid strenger
toezicht op dit systeem en moet elk
bedrijf ervoor zorgen dat het volgens
HACCP werkt. Heineken Nederland is
sinds half 1995 bezig met HACCP. ISO
was toen net afgerond. Ger Egberts
hierover: "HACCP is daarmee eigen
lijk een logisch vervolg op ISO. Bij ISO
is het gehele productieproces in kaart
gebracht. Bij HACCP gaan we met de
vraag 'zou dit gevolgen in de markt
kunnen hebben?' nogmaals het in
kaart gebrachte productieproces na.
We hebben de risico's geanalyseerd
die kunnen optreden. Ook is beschre-