iACCP: zelfcontrole voor levensmiddelen branche "Doet Heineken ook aan HACCP?" en "Is dat net Ger Egberts ven wat er gedaan moet worden om risico's te beheersen." Dat laatste gebeurde in verschillende werkgroepen. De werkgroep Produc tie Den Bosch bijvoorbeeld kwam op zeven algemene beheerspunten uit: grondstoffen en hulpstoffen, emballa ge, reiniging en desinfectie, installatie, procesbeheersing, transport en water winning. Ger Egberts: "Op al die pun ten kunnen risico's optreden. Bij emballage kun je bijvoorbeeld denken aan de blikverpakking. De binnen kant van een blikje mag uiteraard niet loslaten en daarmee de samenstelling van het bier beïnvloeden. Dus: Hoe voorkom je dat? Bij 'transport' kun je denken aan de gevaren die een omge vallen pallet bier met zich meebrengt. Wat doet DCS met zo'n pallet? En: wat doet DCS met het gebroken glas? DCS-medewerkers willen uiteraard niet dat de klant zo'n glasscherf in zijn vinger krijgt. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen. Bij DCS (Distribution and Customers Services, inclusief kelderbier) en Pro ductie Zoeterwoude en Den Bosch is alles al in kaart gebracht. De horecage- bieden en de drankenhandels volgen zeer binnenkort." KETEN Hij vervolgt: "Het gaat bij HACCP in feite om maatregelen die je veelal al genomen hebt. Alleen waren ze nog niet zo duidelijk omschreven. Voor de medewerkers verandert er dan ook niet zo veel. De meeste te nemen maatregelen zijn onderdeel van hun werk. Voor mensen in opleiding en uitzendkrachten, maar ook voor col lega's die van taak wisselen, is het handig dat er een boekwerk ligt waar een en ander in is terug te vinden. Maar belangrijk is ook dat we door HACCP aan onze klanten kunnen laten zien dat Heineken zijn deel van de keten goed regelt. Daarom komt er ook een brief aan onze relaties waarin we een en ander toelichten. We doen aan HACCP en hopen dal in de nabije toekomst ook met een (overigens niet door de overheid verplicht gesteld) certificaat te kunnen bekrachtigen." zoiets als ISO?" Een aantal collega's kreeg de afgelopen weken zulk soort vragen, zowel van klanten als van andere medewerkers. HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points), uitgesproken als 'hessup', staat dan ook zeer in de belangstelling. Reden voor Vers van 't Vat om nader in te gaan op dit onderwerp en de gevolgen die dit, door de Europese Unie verplichte, systeem voor onze onderneming heeft. We spraken hierover met Ger Egberts van de Centrale Kwaliteitsdienst Bier binnen Hei neken Nederland. IACCP is sinds 14 december 1995 verplicht voor elk bedrijf dat voedsel bereidt, verwerkt, verpakt, opslaat, distribueert, hanteert of aan biedt voor verkoop. Het houdt in het kort een analyse in van de risico's, die tijdens het totale productieproces kunnen optreden en idem dito later in de markt. Ook bevat het maatregelen om deze risico's te voorkomen. 1996 gold als een overgangsjaar. Maar van af 1997 houdt de overheid strenger toezicht op dit systeem en moet elk bedrijf ervoor zorgen dat het volgens HACCP werkt. Heineken Nederland is sinds half 1995 bezig met HACCP. ISO was toen net afgerond. Ger Egberts hierover: "HACCP is daarmee eigen lijk een logisch vervolg op ISO. Bij ISO is het gehele productieproces in kaart gebracht. Bij HACCP gaan we met de vraag 'zou dit gevolgen in de markt kunnen hebben?' nogmaals het in kaart gebrachte productieproces na. We hebben de risico's geanalyseerd die kunnen optreden. Ook is beschre-

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1997 | | pagina 7