Elke maand belichten we een nieuw of ver nieuwd horecapunt dat één van onze biermer ken schenkt. Voor dit nummer reisden we naar de Groningse binnenstad, waar op 3 januari eetcafé Goeie Grutten aan het gevarieerde horecabestand werd toegevoegd. Goeie Grut ten, gelegen aan het Schuitendiep 48, is een gezellig Oudhollands eetcafé in Jan Steen stijl. Een middeleeuwse herberg eigenlijk, waar je bijzonder goed kunt eten en drinken. Pot met sjeu', staat er op het menu. En even verder een 'ragoutje uit het veld', 'steurgarnalen op Jan Steens wijze' en 'eendenbout met saus van Troelala'. Niet bepaald doorsnee gerechten. "Dat is ook exact wat we voor ogen hadden", zegt Tonnis de Vries, die samen met collega-onderne mer Guido Zennemers eigenaar van de nieuwe zaak is. "Onze kaart is samen te vatten onder de noemer 'Bourgondisch eten en drinken'. We proberen ons wat betreft kwaliteit en originaliteit te onderscheiden van andere eetcafés - en volgens onze gas ten lukt dat ook prima. Alleen door anders dan anders te zijn kun je je een plaatsje veroveren binnen de Gro ningse horeca, die toch al zo divers is. Bij een herberg in Jan Steen-stijl denk je al gauw aan het spreekwoordelijke huishouden van Jan Steen. Maar rommelig is Goeie Grutten allerminst. De herberg heeft nog het meeste weg van een knusse middeleeuwse huis kamer, compleet met open haard, gietijzeren kroonluchters en vooral veel kaarsen. Plafond en muren zijn grotendeels van hout. Overal zijn antieke rekwisieten neergezet en opgehangen, zoals koperen en tinnen kannen en pannen, een nostalgische waterpomp en allerhande aardewerk. De lange donkerbruine bar heeft een rond uiteinde waar de gasten zich omheen kunnen scharen. Erboven hangen wagenwielen met lorse bier pullen, want bij Bourgondisch eten hoort natuurlijk een uit de kluiten gewassen glas bier. VUURVRETERS EN GOOCHELAARS Goeie Grutten is gevestigd aan een gracht. Daarom is het extra leuk dat de herberg over enige tijd openslaande deuren krijgt en een terras met een stuk of twaalf tafels. Een ander toe komstplan is het organiseren van enig vermaak tijdens de maaltijden. "We denken daarbij onder meer aan pan tomime-spelers, vuurvreters, gooche Het gehele Heineken-assortintent is in Goeie Grutten verkrijgbaar. Zeer in trek zijn Vos, Wieckse Witte en de Maltline, de lijn van klassieke Schotse whisky's. "De samenwerking met Hei- neken is erg goed", zegt Tonnis de Vries. "Heineken was indirect betrok ken bij de ontwikkeling van onze plannen voor Goeie Grutten en staat, naar we hebben gemerkt, open voor nieuwe ideeën." Goeie Grutten - een naam die overi gens spontaan ontstond - is de tweede horecazaak van Guido en Tonnis. Ze hebben nog volop plannen, maar voorlopig werken ze hard aan de pro motie en verdere ontwikkeling van hun nieuwe herberg. Of ze ooit in een andere stad aan het ondernemen zul len slaan, kunnen ze nog niet zeggen. Voorlopig in elk geval niet, want: "Groningen is en blijft volgens ons een van de gezelligste steden van Neder land!" OPENINGSTIJDEN Goeie Grutten is van zondag tot en met donderdag open van circa 15.00 tot 01.00 uur en op vrijdag en zaterdag van 17.00 tot 04.00 a 05.00 uur. Goeie Grutten ademt de sfeer van een gezellige, Oudhollandse huiskamer De bar heeft een rond gedeelte, waar de gasten zich omheen kunnen scharen Daar blijven we ons best voor doen. Zo hebben wij een zeer creatieve kokkin en kok, die van de meeste gerechten verrassend mooie plaatjes maken. De gasten zitten daar eerst even bewon derend naar te kijken, voordat ze de eerste hap nemen. Leuk om te zien. En voor elke beurs en elke smaak staat wel iets op de kaart." Die kaart heeft overigens de vorm van een krant, die de gast na afloop mee naar huis mag nemen. HUISKAMER laars en stand-up comedians", vertelt Tonnis de Vries. "Zo willen we de marktplein-achtige, levendige sfeer van Jan Steen nog meer tot leven brengen." Het organiseren van partij en en recepties is ook mogelijk. Groe pen kunnen een arrangement regelen met deelname aan een lasergame (elders in de binnenstad) en aanslui tend - of vooraf natuurlijk - een uitge breide Hollandse buffettafel in Goeie Grutten. GEZELLIGSTE STAD

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1997 | | pagina 24