voor horeca-
vertegenwoordigers
Horecavertegenwoordigers van Heine-
ken Nederland gaan een paar dagen terug naar de schoolbanken. Aan de eerste groep zijn inmiddels de diploma's uitge
reikt. Voor vele anderen staat de nieuwe cursus 'Marketing voor horecavertegenwoordigers' nog op het programma.
e afgelopen jaren is de situatie op
de biermarkt veranderd. Het is
niet meer voldoende 'alleen maar' een
goed product en een perfecte ver
kooporganisatie te hebben en goede
commerciële aanbiedingen te kunnen
doen. De horecamarkt stelt tegen
woordig andere eisen aan een ver
kooporganisatie", vertelt brandma-
nager Horeca Coen Crince Le Roy.
"Marketing wordt steeds belangrijker.
Goed kunnen luisteren naar een klant
en kunnen analyseren en weten wel
ke marketingmiddelen je bij een
bepaald soort zaak en op een bepaald
moment moet inzetten, daar gaat het
om", vult junior brandmanager Hei-
neken Arno Donkersloot aan. "We
vinden het ook steeds belangrijker te
kunnen communiceren over onze
merken. Dat kan bijvoorbeeld door
het inzetten van onze horecapromo-
ties." Coen: "Het is nodig een goede
relatie met de ondernemer op te bou
wen, nog beter dan vroeger. Je moet
een gelijkwaardige gesprekspartner
voor hem zijn, méér dan een leveran
cier, want de ondernemers zijn zelf
ook steeds professioneler. Ons streven
is een volwaardige partner in business
te zijn."
Tijdens de jaarlijkse Marketingtwee-
daagse, waarin de marketingplannen
voor het komende jaar worden
besproken, was er te weinig tijd om in
te gaan op specifieke onderwerpen.
"Er zijn standaard marketingcursus-
sen, maar die bevatten voor een verte
genwoordiger te veel theorie, die niet
op zijn werkzaamheden is gericht.
Daarom is speciaal voor Heineken een
cursus samengesteld", legt Oplei
dingscoördinator Tom Baars uit. Het
opleidingsinstituut SRM verzorgt de
opleiding, die in samenwerking met
de brandmanagers Horeca, de afdeling
Opleidingen en de gewestelijk unit
managers is ontwikkeld.
De cursus Marketing wordt vier maal
per jaar gegeven. De cursus beslaat vijf
opleidingsdagen, die eenmaal in de
twee weken plaatsvinden. Aan elke
cursus neemt een groep van circa
twintig personen deel. Voor het over
grote deel zijn dit horecavertegen
woordigers, maar ook gewestelijk
bouwkundig adviseurs en projectlei
ders Evenementen van de Reclame
Service Dienst. Op de eerste dag staan
de merkwaarden van Amstel en Hei
neken centraal. De horecabrandma-
nagers voor Amstel en Heineken zet
ten nog eens duidelijk op een rij waar
hun merk voor staat en waarom dat
zo is. Tijdens de tweede studiedag
leren de cursisten vooral wat voor
soort horeca-ondernemingen er zijn,
en welke merken het beste bij die for
mules passen. Verder leren de deelne
mers hoe zij met behulp van reclame-
Eenfoto van de eerste groep cursisten.
Zittend van links naar rechts: 0. Tin
man, J. Beukeboom, B. Enklaar, S. Zwa
nenburg (brandmanager Heineken Ho
reca) en SRM-cursusleider Ch. Holman.
Staand van links naar rechts: M. Kuijt,
O. van Maanen, W. Boschker, S. Bleeker,
R. Thewessen, F. Lintsen, M. Collee,
R. Stam, G. Andriessen, F. van der Maas,
R. van Steen, H. Koenen en P. Boers. Op
de foto ontbreekt M. Zwemer.
materiaal, sponsoring en horecapro
moties individueel invulling kunner.
geven aan de merk- en relatieonder
steuning. Tot slot is er aandacht voor
het maken van een Operationeel Plan.
Een belangrijk item, omdat de exa
menopdracht voor deze opleiding
luidt: maak een marktbewerkingsplan
voor het eigen rayon. Voor het maken
van dit plan krijgt de cursist vier
weken de tijd. Een examencommis
sie, bestaande uit regionaal of gewes
telijk unitmanager, de brandmanagers
en de SRM beoordeelt de plannen.
Zijn alle resultaten goed, dan is aan de
cursus een diploma verbonden. De
cursisten moeten de gehele opleiding,
en het uitvoeren van de examenop
dracht, overigens gewoon naast hun
normale werkzaamheden plannen.
"Voor ons is het belang -
rijk dat de horeca veru -
genwoordigers hun
marketingkennis ver
groten", zegt Coen Crin
ce Le Roy. "Behalve de
opgedane kennis zijn de
marktbewerkingsplan
nen voor de vertegen
woordigers ook heel
nuttig. Door de eindop
dracht word je gedwon
gen heel goed naar je
eigen rayon te kijken cn
erover na te denken wat
zich daarin afspeelt. Als
de vertegenwoordiger
het rapport regelmatig
bijhoudt, kan het plan
een nuttig werkdocu
ment blijken te zijn."