'JE MOET ZO FLEXIBEL ZIJN ALS AMELEON' in de buik': Wanneer zal er wat met mij gebeuren? Je kunt periodes hebben dat je je onveilig voelt. In Zambia had ik er veel last van." Tijd voor een retraite. In okto ber '89 start hij in Edinburg, Schotland aan een studie aan de Heriott-Watt University en werkt aansluitend een jaar op het Heineken-hoofdkantoor in Amsterdam bij de cluster Africa. Dan is de tijd weer rijp voor een nieuwe uitzending. Hij gaat opnieuw naar Nigeria, nu als brewery manager La gos/ Apapa. "In Nigeria was de situatie begin jaren '90 rede lijk goed te noemen. Het is een heel andere wereld vergele ken met Nederland. Nigeria lelt 100 miljoen inwoners. Je hebt er mensen die iets heb ben en mensen die niets heb ben; de 'haves and have nots'. Nigerian Breweries let scherp op de veiligheid en de verho ging daarvan. Als expat word je door de Personeels Dienst Internationaal in Zoeterwou- de vooraf ingelicht over wat je wel of niet moet doen. Je moet de problemen niet opzoeken. In Lagos was ik een van de twee expats. Dat is anders dan vroeger, toen je met veel meer Nederlanders ergens was gestationeerd. Het meeste werkoverleg had dan plaats tussen de Nederlanders onder ling. In Nigeria moet ik zeggen ging dat overleg met de lokale mensen goed. Velen waren goed opgeleid in onze eigen technical trainingsschool in Lagos, plus ze hadden een halljaar stage gelopen in Zoe- terwoude. Dal bracht een enorme bedrijfstrouw met zich mee. Ze waren gewoon helemaal 'Heinekenized'." CONGO Na nog een jaar brewery manager te zijn geweest in Enugu, Nigeria, keert Paul Kemp kort terug naar Zoeter- woude. Een Nigeriaanse bre wery manager volgt hem op. Paul Kemp hoeft niet lang te wachten. Al na een maand dient zich in september 1994 een nieuwe klus aan: ditmaal is de bestemming Brazzaville, Congo: "Eerst wilde ik niet. Je hoorde altijd slechte geluiden over de omstandigheden in Congo. Ook daar weer een op marxistisch-socialistische leest geschoeide maatschappij. In tweede instantie heb ik echter tegen mezelf gezegd: 'officieel is het geen communistisch land meer'. Bovendien was de klus aantrekkelijk omdat er een fusie met andere brouwe rijen moest worden gereali seerd. Een mooie uitdaging, die paste in de stijgende lijn die ik zo graag zie in mijn car rière. Ik aanvaardde uiteinde lijk de job en ben nu industrial director over drie bedrijven." "De startperiode was moeilijk. Je hebt te maken met drie bedrijfsculturen met elk zijn specifieke manier van wer ken. Nu, na ruim twee jaar waarin ik 24 uur per dag met de brouwerijen heb geleefd (je bent continu oproepbaar in zo'n reorganisatiefase), krijgt de fusie van lieverlee steeds meer structuur. We maken nu een positieve ontwikkeling door. De eerste lokale mede werkers worden technisch geschoold. Men is bezig lang zaam maar zeker een persoon lijke verantwoordelijkheid op te bouwen." BEDRIJF 15 HOBBY "De situatie brengt met zich mee, dat ik nu meer tijd heb voor ontspanning. Ik heb nu een off the road-motor, waar mee ik erop uit kan trekken. In de eerste twee jaar had ik eigenlijk alleen mijn model vliegtuigen voor wat afleiding van mijn werk. Maar ik heb geloof ik een of twee keer kunnen vliegen. Je eerste hobby moet in zo'n periode het bedrijf zijn. Als je nieuw bent in een land, is het druk. Je moet een nieuw bedrijf leren kennen, je moet jezelf zien in te werken en je hebt de zorg voor je gezin. Je vrouw hoeft in een land als Congo letterlijk niks te doen. Er is altijd een kok en je huis wordt schoongemaakt. Veelal heb je een chauffeur en een tuin man. Mijn vrouw is in feite aangewezen op de mooie golfbaan van Brazzaville en ver der behoren tennis en zwemmen tot de mogelijkheden." "Ik sta dacht ik nog voor twee jaar genoteerd voor mijn hui dige functie in Congo. Dat is prettig. Na twee zware jaren van opbouw, wil je ook graag de vruchten plukken van je inspanningen. Wal straks na Congo? Tja, dat kun je als expat niet zelf bepalen. Vast staat dat ik wel graag in het buitenland wil blijven wer ken. Als het gaat om mijn voorkeur, dan lijkt mij Zuid- Amcrika een mooie bestem ming. Argentinië of Brazilië bijvoorbeeld. Maar, een nieu we job moet wel een uitdaging voor me zijn. Ik moet er een brok energie in kunnen leg gen", aldus Paul Kemp. MEER INCASSEREN "Het grote verschil met werken in Nederland is dat je een veel groter incasseringsvermo gen nodig hebt. Je bent namelijk niet in je eigen omge ving. Je moet altijd nadenken over hoe je reactie overkomt op mensen die de Nederlandse cul tuur niet kennen. Ik hou daar om eerlijk te zijn niet altijd evenveel rekening mee. Ik heb een (oer-Hollandse) 'douw-mentaliteit'. Ik hou van doordouwen. Als je in Nederland werkt, in zo'n grote organisatie als in Zoeterwou- de, wordt je gedrag snel gecor rigeerd. In het buitenland zit je vaak op een senior-positie. Het past niet in de lokale cul tuur om een senior terecht te wijzen." Expat Paul Kemp heeft in Rot terdam, Delfshaven een oud pand gekocht, dat dient als 'pied a terre'. "Daar kunnen wij altijd heen, als ik hier met verlof ben of wanneer we een land voortijdig zouden moeten verla ten. Want dat weet je als expat maar nooit." De foto's zijn gemaakt in Rotterdam

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1997 | | pagina 5