Heineken een technisch con tract had afgesloten. In Lusaka ben ik twee jaar productie manager en twee jaar brou werij-manager geweest. Hei klimaat is er zeer aangenaam: 28 graden bij een lage lucht vochtigheid. Je zit er zo'n 12- 1300 meter hoog. Soms heb jc daar 's nachts nachtvorst Zambia heeft mooie wildpar ken. Voor vakanties ben je bij voorbeeld snel op Mauritius En de scholen zijn er redelijk. KAMELEON Als tiener wilde hij boer worden. Daarom koos hij na de HBS voor een oplei ding aan de Hogere Agrarische School, in zijn geval in Dor drecht. Na die opleiding raakte hij verzeild in Frankrijk. Daar was emplooi voor bedrijfslei ders van agrarische bedrijven. Paul Kemp: "Op het moment dat ik daar op was uitgekeken ben ik teruggegaan naar Nederland. In die periode zocht Heineken productie managers voor brouwerijen in binnen- en buitenland. Ik sol liciteerde en werd aangeno men in augustus 1975. Het eerste dal mij te doen stond was het volgen van een uitge breide brouwerstraining. Dat was inclusief de destijds gebruikelijke stage bij een kleine brouwerij in het bui tenland. Ik ben zes maanden bij Diebeis Alt in de leer geweest." DEN BOSCH In die tijd woonde Paul Kemp in Cuyk aan de Maas, niet ver van Den Bosch. Hij hoefde dus niet te verhuizen vanwege zijn benoeming in 1976 tot wachtchef Brouwen in onze Bossche brouwerij. "Ik heb daar in 414 jaar enorm veel geleerd. Ik heb er met groot plezier gewerkt. In die tijd was de heer Rottier productielei der. Hij gaf leiding aan de overstap van 4- naar 5-ploe- gendienst. De brouwerij had al diverse uitbreidingen achter de rug, dus kon ik er leren werken met zo'n beetje alle typen brouwerij-installaties. Daar heb ik als expat in de bui tenlandse brouwerijen veel profijt van gehad. Want daar kom je die techniek uiteraard weer tegen." In augustus 1980 begint het expat-bestaan van Paul Kemp met een uitzending als bre wing instructor in Kaduna, Nigeria. Drie jaar later wordt hij technological controller in Lagos, Nigeria. "Ik wilde daar na weer een productie-func tie. Dat bood mij gewoon meer carrièremogelijkheden dan een staffunctie of een baan als instructeur. Ik had geluk. In Zambia werd gestart met een nieuw project. Het ging om brouwerijen in eigen dom van de staat, waarmee "Ik werkte in Zambia in de tij< van het marxistisch-socialis tisch bewind van Kennetl Kaunda. Zo'n maatschappi houdt in dat je continu word geobserveerd. Door d< bureaucratie liep het projec in Lusaka niet best. Na vie jaar was het tijd om te gaan." Zo vertellend over Zambia komt Paul Kemp op een stel ling: "'Een expat moet z flexibel zijn als een kamele on'. Je moet je aanpassen w je je goed voelen in je werf Het is de expat die zich mot aanpassen aan het land, nic andersom. Maar in situatie dat je je héél erg moet aanpa- sen, kan het heel zwaar voi je zijn. Bijvoorbeeld in ee communistisch land. Het gee je, wat ik omschrijf als 'vere De voorliefde voor buitenlandse beslem mingen is hem mei de paplepel ingegoten. Vooral zijn vader, geboren en opgegroeid in voormalig Nederlands Indië, was daar ver antwoordelijk voor. De carrière van Heine- ken-expatriate Paul Kemp (bijna 48) is doorspekt met buitenlandse bestemmin gen. Momenteel is hij technisch directeur in Brazzaville, Congo. Wij spraken hem in Zoeterwoude, tijdens een van zijn verlofpe riodes.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1997 | | pagina 4