Heineken een technisch con
tract had afgesloten. In Lusaka
ben ik twee jaar productie
manager en twee jaar brou
werij-manager geweest. Hei
klimaat is er zeer aangenaam:
28 graden bij een lage lucht
vochtigheid. Je zit er zo'n 12-
1300 meter hoog. Soms heb jc
daar 's nachts nachtvorst
Zambia heeft mooie wildpar
ken. Voor vakanties ben je bij
voorbeeld snel op Mauritius
En de scholen zijn er redelijk.
KAMELEON
Als tiener wilde hij boer
worden. Daarom koos
hij na de HBS voor een oplei
ding aan de Hogere Agrarische
School, in zijn geval in Dor
drecht. Na die opleiding raakte
hij verzeild in Frankrijk. Daar
was emplooi voor bedrijfslei
ders van agrarische bedrijven.
Paul Kemp: "Op het moment
dat ik daar op was uitgekeken
ben ik teruggegaan naar
Nederland. In die periode
zocht Heineken productie
managers voor brouwerijen in
binnen- en buitenland. Ik sol
liciteerde en werd aangeno
men in augustus 1975. Het
eerste dal mij te doen stond
was het volgen van een uitge
breide brouwerstraining. Dat
was inclusief de destijds
gebruikelijke stage bij een
kleine brouwerij in het bui
tenland. Ik ben zes maanden
bij Diebeis Alt in de leer
geweest."
DEN BOSCH
In die tijd woonde Paul Kemp
in Cuyk aan de Maas, niet ver
van Den Bosch. Hij hoefde dus
niet te verhuizen vanwege
zijn benoeming in 1976 tot
wachtchef Brouwen in onze
Bossche brouwerij. "Ik heb
daar in 414 jaar enorm veel
geleerd. Ik heb er met groot
plezier gewerkt. In die tijd was
de heer Rottier productielei
der. Hij gaf leiding aan de
overstap van 4- naar 5-ploe-
gendienst. De brouwerij had
al diverse uitbreidingen achter
de rug, dus kon ik er leren
werken met zo'n beetje alle
typen brouwerij-installaties.
Daar heb ik als expat in de bui
tenlandse brouwerijen veel
profijt van gehad. Want daar
kom je die techniek uiteraard
weer tegen."
In augustus 1980 begint het
expat-bestaan van Paul Kemp
met een uitzending als bre
wing instructor in Kaduna,
Nigeria. Drie jaar later wordt
hij technological controller in
Lagos, Nigeria. "Ik wilde daar
na weer een productie-func
tie. Dat bood mij gewoon
meer carrièremogelijkheden
dan een staffunctie of een
baan als instructeur. Ik had
geluk. In Zambia werd gestart
met een nieuw project. Het
ging om brouwerijen in eigen
dom van de staat, waarmee
"Ik werkte in Zambia in de tij<
van het marxistisch-socialis
tisch bewind van Kennetl
Kaunda. Zo'n maatschappi
houdt in dat je continu word
geobserveerd. Door d<
bureaucratie liep het projec
in Lusaka niet best. Na vie
jaar was het tijd om te gaan."
Zo vertellend over Zambia
komt Paul Kemp op een stel
ling: "'Een expat moet z
flexibel zijn als een kamele
on'. Je moet je aanpassen w
je je goed voelen in je werf
Het is de expat die zich mot
aanpassen aan het land, nic
andersom. Maar in situatie
dat je je héél erg moet aanpa-
sen, kan het heel zwaar voi
je zijn. Bijvoorbeeld in ee
communistisch land. Het gee
je, wat ik omschrijf als 'vere
De voorliefde voor buitenlandse beslem
mingen is hem mei de paplepel ingegoten.
Vooral zijn vader, geboren en opgegroeid in
voormalig Nederlands Indië, was daar ver
antwoordelijk voor. De carrière van Heine-
ken-expatriate Paul Kemp (bijna 48) is
doorspekt met buitenlandse bestemmin
gen. Momenteel is hij technisch directeur
in Brazzaville, Congo. Wij spraken hem in
Zoeterwoude, tijdens een van zijn verlofpe
riodes.