erhoogt
Heineken Nederland
productiecapaciteit
NIEUWE VOORZITTER REDACTIECOMMISSIE
(5
Onze Nederlandse brouwerijen zullen hun productiecapaciteit
de komende jaren flink uitbreiden: van 13 miljoen in 1995 tol
16 miljoen hectoliter in 1999." Dat maakte algemeen directeur
Rob Strobos begin januari tijdens een persconferentie in De Hooi
berg te Zoeterwoude bekend. De uitbreiding is nodig om aan de
groeiende vraag naar Heineken bier te kunnen voldoen.
De heren Strobos (algemeen directeur Heineken Nederland)
en Raatjes (woordvoerder Heineken Nederland) tijdens de
persconferentie
6
18
29
29
21
22
22
2 I
25
2>>
27
23
3D
3)
31
31
Iaast een kleine groei van ons
marktaandeel op de binnenland
se markt, is het vooral de grootste
afnemer, Heineken Export, die ervoor
zorgt dat Heineken Nederland nu gaat
uitbreiden. Export-directeur Frans van
der Minne hierover: "Export heeft in
1996 de 7 miljoen hectoliter (méér
dan 2,1 miljard flessen) overschreden.
Bovendien heeft Heineken de grens
van om en nabij de 50.000 containers
exportbier per jaar gerealiseerd. De
wereld is in beweging en er kunnen
zich onverwachte ontwikkelingen
voordoen die direct van invloed zijn op
onze export. Maar gesteld dat er zich
niet al te grote wijzigingen voordoen,
dan houden wij rekening met een
exportgroei van gemiddeld tien pro
cent per jaar."
grootste
Dat juist Heineken Nederland de pro
ductie van al die extra exportflesjes zal
verzorgen is volgens algemeen direc
teur Strobos alleen maar logisch. "Hei
neken is in ons land de onbetwiste
marktleider. Daarbij komt dat consu
menten in de Verenigde Staten en
elders in de wereld naast lokaal
gebrouwen bieren, vooral de voorkeur
hebben voor bier dat gebrouwen is in
Europa. Heineken Nederland B.V.
heeft internationaal gezien een gewel
dige voorsprong. Heineken is markt
leider in eigen land, Heineken Neder
land is de grootste brouwer in Noord-
West Europa. En Heineken brouwt in
een land dal direct aan zee is gelegen
en mede als gevolg daarvan de groot
ste wereldhaven heeft. Voeg daarbij de
geweldige know-how op het gebied
van brouwen en verkopen van bier en
de reden is duidelijk."
uitbreipiimg
De nu aangekondigde uitbreiding
brengt nogal wat bouwactiviteiten in
de beide brouwerijen teweeg. Zo
wordt de brouwcapaciteit in Den
Bosch gebracht van 5 miljoen naar 5,5
miljoen hectoliter in 1999. De brouw
capaciteit van Zoeterwoude stijgt de
komende jaren van 8 miljoen naar
10,5 miljoen hectoliter in 1999.
Alle uitbreidingen vinden plaats op de
bestaande brouwerij terreinen en zul
len nauwelijks gevolgen hebben voor
de werkgelegenheid. Het aantal mede
werkers blijft volgens Strobos dan ook
nagenoeg hetzelfde. In verband met
de mogelijke overlast zal voor wat de
uitbreidingen in Zoeterwoude betreft
overleg plaatsvinden met de buurtbe
woners. Bovendien wordt er bij alle
uitbreidingen rekening gehouden met
omgeving en milieu.
vervangingsinvestering
Productie-directeur Han de Goederen
hierover. "Wij hebben ervoor gekozen
om vervangingsinvesteringen te kop
pelen aan de uitbreidingen. Re-engi-
neering en uitbreiding hebben zoveel
mogelijk gelijke tred gehouden. Hier
mee konden we aan de bestaande
vraag voldoen. Intussen moesten an
dere uitbreidingen worden gereali
seerd. Zo werd in Den Bosch het
Brouwhuis gerenoveerd en worden
nu de bestaande kelders vernieuwd en
nieuwe bijgebouwd. Bij Verpakken
werd onlangs een nieuwe colonne in
bedrijf gesteld met een capaciteit van
80.000 flessen per uur. Op dit moment
is een nieuwe lijn voor blikbier in aan
bouw met een capaciteit van 90.000
flessen per uur. Vernieuwing en uit
breiding zijn hier noodzakelijk om aan
de vraag naar bijzondere verpakkin
gen te voldoen. Denk bijvoorbeeld aan
de introductie van de Long Neck
Bottle. In Zoeterwoude is het Brouw
huis gemoderniseerd en uitgebreid."
"Het is aardig om te zien dat deze twin
tig jaar oude brouwerij qua lay-out al
geheel op de mogelijke uitbreidingen
was gepland. Ook op deze brouwerij
werd de keldercapaciteit zowel ver
nieuwd als uitgebreid. Bij Verpakken
werd vorig jaar een nieuwe colonne in
bedrijf gesteld met een capaciteit van
80.000 flessen per uur. Op dit moment
zijn de palen geslagen voor een nieuw
gebouw dat onderdak moet gaan bie
den aan Colonne 7, eveneens met een
capaciteit van 80.000 flessen per uur.
Wij venvachten dat deze capaciteit in
oktober beschikbaar komt. De voor
ziene renovatie van Colonne 5 hebben
wij, onder druk van de exportvraag,
uitgesteld tot Colonne 7 operationeel
is. Uiteraard wordt Colonne 5 na reno
vatie aan de bestaande capaciteit toe
gevoegd. Daarnaast zijn er uitbreidin
gen gerealiseerd in de opslag voor de
export", aldus De Goederen.
zoeterwoude - Bij Heineken
Nederland is Jan Willem Buij (50) per
januari benoemd tot hoofd In- en
Externe Betrekkingen (IEB). Net als
zijn voorganger Jan-Albert Dop, zal
hij onder meer de voorzittershamer
hanteren van de Redactiecommissie
Vers van 't Vat. De heer Buij was hier
voor general manager Corporate
Communications bij NedCar. Voor
dien heeft hij gewerkt bij onder ande
re Philips, DAF en Volvo Car. Als
hoofd IEB houdt hij kantoor in Zoe
terwoude.
Redactie en Redactiecommissie heten
de nieuwe voorzitter van harte wel
kom en wensen hem veel succes bij
het vervullen van zijn taken. Tevens
danken zij Maarten Bakkenist (hoofd
Interne Communicatie) voor zijn bij
drage als interim-voorzitter.