"Vooral de afwisseling
trekt me aan" Direct na het behalen van zijn HAVO-
41
l
'♦.1
SIROOPMAKER PETER GALJART:
diploma kwam Peter Galjart als tijdelijke kracht bij Vrumona werken. 'Toen ik nog op school zat, had ik
geen idee wat ik daarna wilde doen. Ik dacht: we zien wel..." Bij Vrumona beviel het echter zo goed dat
Peter Galjart er nu nog steeds werkt. Als le siroopmaker.
In een brouwerij werken brouwers,
bij een frisdrankenbedrijf 'siroop
makers'. Er werken in totaal twaalf
siroopmakers bij Vrumona in Bunnik,
verspreid over een drie-ploegen
dienst. Zij 'bereiden' in de drie siroop
hallen alle dranken, die Vrumona op
de markt brengt. Van het kleine Shan
dy tot het grote Pepsi-Cola. En alles
ertussenin: Seven Up, Sourcy, Sisi,
Rivella, Gatorade, Orangina, Schwep-
pes en de producten van Royal Club.
Elk met zijn eigen variaties en sma
ken. Alleen voor Royal Club zijn er al
meer dan tien verschillende smaakva-
rianten!
"Het is ook de afwisseling die me in dit
werk het meest aantrekt", zegt de 37-
jarige Peter Galjart. In 1980 trad hij
officieel in dienst van Vrumona als
siroopmaker. In 1990 werd hij le
siroopmaker. Dat betekent dat hij wel
meewerkt als siroopmaker, maar ook
dagelijks de werkzaamheden moet
plannen én veel moet vergaderen.
"Aan het begin van elke dienst nemen
we door welke technische problemen
zich de vorige dienst hebben voorge
daan. Ln de vroege dienst is er ook een
vergadering met de technische dien
sten. Daarin bespreken we de techni
sche zaken van de afgelopen 24 uur.
Verder is er ook nog een vergadering
om vooruit te blikken op de volgende
dag en een planning te maken voor de
medewerkers, gelet op de werkzaam
heden en vakantiedagen."
COED PLANNEN
De werkzaamheden worden inge
pland op basis van een dagplanning
die de siroopmakers binnenkrijgen
van de afdeling Logistiek. "Het is onze
taak te zorgen dat de productielijnen
het dagprogramma kunnen draaien,
elk met hun eigen product. Het is de
kunst het hele proces zonder opont
houd te laten verlopen. Dat vormt ook
de uitdaging. Je weet tevoren nooit
hoe een dag eruit zal zien. Elke smaak
heeft bijvoorbeeld zijn eigen dop en
etiket nodig. Zijn die op, dan moet
ineens het programma worden omge
draaid, want je kunt niet zo'n lijn stil
laten staan. De tijdsdruk is tegenwoor
dig ook veel groter dan vroeger. Verge
leken met 1970, toen deze siroophal
werd neergezet, is de productie min
stens verdrievoudigd. Het is dus van
groot belang efficiënt te werken. Daar
om zijn er aanpassingen in de recep
tuur doorgevoerd, zonder de kwaliteit
van de producten aan te tasten, en in
de reinigingsprogramma's. Daardoor
kunnen we de producten sneller ver
werken."
ALLES GEAUTOMATISEERD
Wie bij het horen van de functie
'siroopmaker' denkt aan mannen die
zorgvuldig alle ingrediënten op een
weegschaal afwegen om ze vervol
gens een voor een te doseren, komt
bedrogen uit. Het grootste deel van de
werkzaamheden vindt plaats achter
het toetsenbord en beeldscherm van
de computer. Het handmatige werk
komt eigenlijk vooral bij de bereiding
van de light-limonades om de hoek
kijken. "Dan moeten we zelf bepaalde
grondstoffen wegen en storten. Voor
sommige producten ben je een half
uur bezig om grote zakken of drums
van 25 kilo per stuk in een bak te gie
ten. Dat is zwaar werk", zegt Peter
Galjart. Iets wat door zijn collega's vol
mondig wordt beaamd.
Een siroopmaker moet goed met com
puters kunnen omgaan. "Vijftig pro
cent van de siroopmakers is compu
terfanaat. En dat komt natuurlijk goed
uit. Verder moetje een beetje logistiek
inzicht hebben. Eigenlijk een beetje
allround zijn", aldus Peter.
PRETTIG SAPJE
En vanzelfsprekend moet een siroop
maker liefde voor het product hebben.
"Misschien hebben wij dat minder
dan een brouwer het heeft, maar het
speelt natuurlijk toch mee. Als er een
nieuw drankje wordt gelanceerd,
ben ik toch benieuwd hoe het resul
taat is. Bijvoorbeeld toen we voor
het eerst Ice coffee en ice tea bereid
den en nu Schweppes. Als een
product voor het eerst afgevuld gaat
worden, kom je meestal voor ver
rassingen te staan. Zo'n proefrun is
dus altijd spannend." Zelf heeft hij ook
zijn favorieten. "Over het algemeen
drink ik graag Pepsi en ook Ice coffee.
Daar kan ik wel van genieten. Zeker
Ice coffee is een prettig sapje. Ik vind
het ook leuk om te zien hoe ze
reclame maken voor bepaalde pro
ducten. Zoals voor Rivella. Dat ze
het echt als een bijzonder drankje
in de markt neerzetten."
VEEL AFWISSELING
Behalve in zijn dagelijkse werkzaam
heden vindt Peter Galjart ook afwis
seling in andere zaken. "Ik ben op
gegeven moment de ondernemings
raad ingegaan om mijn kijk op de
organisatie wat te verruimen. Ik zit
ook in de begeleidingscommissie van
ORBA om problemen te bespreken
en op te lossen bij de pilot hier bij
Vrumona. En nu zit ik weer in een
werkgroep om het verbruik van
Pepsi-grondstoffen te optimaliseren.
Dat vind ik wel het leukste, dit
afwisseling en vrijheid."