Elke maand belichten we een nieuw horecapunt dat een van onze biermerken schenkt. Deze keer belandden we aan de oude haven in Huizen. Want op deze plek, waar ooit stoere kalkbranders schepkalk brandden tot voegmiddel voor de Nederlandse bouwindustrie, brandt sinds kort de haard van Restaurant 'de Kalkovens'. De keuze voor de naam van dit res taurant is even apart als logisch: de kalkovens zijn exact nagebouwd volgens de originele tekeningen van de voormalige kalkovens. Het enige verschil is dat de huidige locatie zich op tweehonderd meter afstand be vindt van de vroegere. Daarmee heeft Huizen zeer karakteristieke bouw werken terug, want de oude kalk ovens bepaalden van 1916 tot en met 1986 het gezicht van het vissersdorp aan de voormalige Zuiderzee. De Kalkovens vormen naast een industrieel monument een veelzijdig te schoorstenen staan nu de tafeltjes opgesteld. Op het grote, opvallende vuur wordt veel gegrild en de Tos- caans-Mediterraanse keuken bereidt een driegangenmenu. In de zomer kan je er ook buiten zitten. Tuindeu ren geven toegang tot een groot terras dat een prachtig uitzicht biedt over het Gooimeer. 'TUSSEN DE OVENS' Onder het restaurant, op de plaats waar vroeger de ongebluste kalk met water werd geblust, bevindt zich een grote multifunctionele ruimte: 'Het Feest en Blushuis'. Natuurlijk bran den de oude ovens niet meer maar de gezelligheid van een openhaardvuur en de ijzeren ornamenten roepen toch nog iets op van de oude industriële sfeer. Op de eerste verdieping bevindt zich een ruimte die veelal zal worden gebruikt voor zakelijke bijeenkom sten. De ruimte heeft de naam 'Ttissen de Ovens': je weet in ieder geval direct waar je bent. Restaurant "de Kalkovens" is in de wintermaanden geopend van dinsdag tot en met zondag vanaf 17.00 uur. Voor feesten, partijen en groepsreser- vering is het restaurant de hele week open. nen met even stof fige als verbeten gezichten, wer kend voor grotere eer en glorie van Neerlands ontlui kende bouwin dustrie. AMSTEL 1870 restaurant met feest- en vergader ruimten. In de huidige locatie kijk je uit over het Gooimeer en heb je een goed uitzicht op de haven van Almere. Voor de inrichting van restaurant de Kalkovens, zijn duurzame materialen (metaal, bewerkt hout, oude tegels, schoon metselwerk) gebruikt die zeer nauwkeurig de historie van het pand benaderen. Het restaurant is daardoor een horeca-etablissement met een enorme, robuuste 'Amstel-1870-uit- straling': een plek waar vroeger ambachtelijk werd gewerkt in stoere eenvoud. Het roept nog steeds, zij het natuurlijk minder dan in het verle den, de sfeer op van ploeterende man- Het restaurant heeft dan ook een interieur met dui delijke verwijzing naar het industrië le verleden van de kalkovens. Dat is niet alleen te danken aan de karakte ristieke flesvormige schoorstenen, waarvan er drie vijftien meter hoog zijn en eentje zelfs 21 meter hoog is, maar komt in meer dingen naar voren. Zelfs op het toilet verwijzen de meest kleine details naar de industrië le achtergrond van het pand. Echter, het comfort is uiteraard wel van deze tijd. In de Kalkovens wordt Amstel geschonken. In de kelder bevindt zich een kelderbierinstallatie en in het res taurant wordt zeer toepasselijk Amstel 1870 van fust getapt. Het restaurant biedt plaats aan onge veer tachtig gasten. In de vier nrarkan-

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1997 | | pagina 14