Elke maand belichten we een nieuw horecapunt dat een van onze biermerken schenkt. Deze keer belandden
we aan de oude haven in Huizen. Want op deze plek, waar ooit stoere kalkbranders schepkalk brandden tot
voegmiddel voor de Nederlandse bouwindustrie, brandt sinds kort de haard van Restaurant 'de Kalkovens'.
De keuze voor de naam van dit res
taurant is even apart als logisch:
de kalkovens zijn exact nagebouwd
volgens de originele tekeningen van
de voormalige kalkovens. Het enige
verschil is dat de huidige locatie zich
op tweehonderd meter afstand be
vindt van de vroegere. Daarmee heeft
Huizen zeer karakteristieke bouw
werken terug, want de oude kalk
ovens bepaalden van 1916 tot en met
1986 het gezicht van het vissersdorp
aan de voormalige Zuiderzee.
De Kalkovens vormen naast een
industrieel monument een veelzijdig
te schoorstenen staan nu de tafeltjes
opgesteld. Op het grote, opvallende
vuur wordt veel gegrild en de Tos-
caans-Mediterraanse keuken bereidt
een driegangenmenu. In de zomer
kan je er ook buiten zitten. Tuindeu
ren geven toegang tot een groot terras
dat een prachtig uitzicht biedt over het
Gooimeer.
'TUSSEN DE OVENS'
Onder het restaurant, op de plaats
waar vroeger de ongebluste kalk met
water werd geblust, bevindt zich een
grote multifunctionele ruimte: 'Het
Feest en Blushuis'. Natuurlijk bran
den de oude ovens niet meer maar de
gezelligheid van een openhaardvuur
en de ijzeren ornamenten roepen toch
nog iets op van de oude industriële
sfeer. Op de eerste verdieping bevindt
zich een ruimte die veelal zal worden
gebruikt voor zakelijke bijeenkom
sten. De ruimte heeft de naam 'Ttissen
de Ovens': je weet in ieder geval direct
waar je bent.
Restaurant "de Kalkovens" is in de
wintermaanden geopend van dinsdag
tot en met zondag vanaf 17.00 uur.
Voor feesten, partijen en groepsreser-
vering is het restaurant de hele week
open.
nen met even stof
fige als verbeten
gezichten, wer
kend voor grotere
eer en glorie van
Neerlands ontlui
kende bouwin
dustrie.
AMSTEL 1870
restaurant met feest- en vergader
ruimten. In de huidige locatie kijk je
uit over het Gooimeer en heb je een
goed uitzicht op de haven van Almere.
Voor de inrichting van restaurant de
Kalkovens, zijn duurzame materialen
(metaal, bewerkt hout, oude tegels,
schoon metselwerk) gebruikt die zeer
nauwkeurig de historie van het pand
benaderen. Het restaurant is daardoor
een horeca-etablissement met een
enorme, robuuste 'Amstel-1870-uit-
straling': een plek waar vroeger
ambachtelijk werd gewerkt in stoere
eenvoud. Het roept nog steeds, zij het
natuurlijk minder dan in het verle
den, de sfeer op van ploeterende man-
Het restaurant
heeft dan ook een
interieur met dui
delijke verwijzing
naar het industrië
le verleden van de kalkovens. Dat is
niet alleen te danken aan de karakte
ristieke flesvormige schoorstenen,
waarvan er drie vijftien meter hoog
zijn en eentje zelfs 21 meter hoog is,
maar komt in meer dingen naar
voren. Zelfs op het toilet verwijzen de
meest kleine details naar de industrië
le achtergrond van het pand. Echter,
het comfort is uiteraard wel van deze
tijd. In de Kalkovens wordt Amstel
geschonken. In de kelder bevindt zich
een kelderbierinstallatie en in het res
taurant wordt zeer toepasselijk Amstel
1870 van fust getapt.
Het restaurant biedt plaats aan onge
veer tachtig gasten. In de vier nrarkan-