I'm proud to be green! rrir Vorige maand spraken we expatriate Paul Tromp over zijn buitenland-ervaringen. Deze maand een interview met een 'impatriate': Wendell G. Iverson, een Amerikaan in Nederlandse dienst. "Ik werk alweer 22 maanden bij Heineken Technical Servi ces als manager Research Development. Nee, ik tel de maanden niet. Mensen vragen steeds aan me hoe lang ik ook al weer in dienst ben. Vandaar dat ik automatisch steeds de stand bijhoud." Wendell Iverson (49) is geboren in O'Brien County in Iowa, een klein dorp je met ongeveer 1000 inwo ners. Hij is de tweede zoon van een veehouder en heeft twee broers en een zuster. "Ik ben er 45 keer geweest in de afgelopen 30 jaar. Het is een vlakke, vruchtbare, geïso leerde streek. Een prettige omgeving. Mijn jongere broer heeft het bedrijf overgenomen. Ik ben na de middelbare school moleculaire biologie gaan stu deren. Toen ik wat later kenni smaakte met de micro-biologie bleek mij dat zeer aan te spre ken. Ik ben daar verder in gegaan. Gist en vergisting zijn twee belangrijke thema's in zowel mijn studies als mijn werk. Het gaat hier om levende materie en om het laten groeien ervan, iets dat me zeer fasci neert. Waarschijnlijk omdat ik ben opgegroeid op een boer derij." EERSTE HEINEKEN "Ik dronk mijn eerste Heineken in 1 967 in Sierra Leone, West- Afrika. Ik studeerde toen nog en had daar een baantje in de zomervakantie. Tot dan toe had ik nog niet vaak bier gedron ken. Onder de achttien is het in de Verenigde Staten zowieso verboden om alcohol te drin An American in Holland: Wendell Iverson ken. Ik vond het bijzonder opvallend dat ik in de Afrikaan se bush, enige honderden kilo meters van de hoofdstad, in een klein dorpje zonder elektriciteit of stromend water een Heine ken kon kopen. Vandaar dat ik dit heb onthouden." "Ik heb de biercultuur in de tweede helft van de jaren zeventig leren kennen, toen ik in Zwitserland werkte. Daar voor hebben mijn vrouw en ik een aantal jaren in Australië gestudeerd en gewerkt. Daar had je wel veel pubs, maar de sfeer daar was erg ruig. Man nen die tegen elkaar staan op te bieden hoeveel bier ze kun nen drinken. Geen plek dus om onder het genot van een goed glas bier een prettig gesprek aan te knopen. Dat kon wel in Zwitserland, waar we vaak kwamen in een café-restaurant. Daar heb ik de biercultuur leren kennen, en gemerkt dat die me goed bevalt." GIST "Na Australië woonden we twee jaar in Zwitserland voor dat ik van 1979 tot 1989 bij Anheuser-Busch werkte in St. Louis, Missouri. Wij moesten Zwitserland verlaten omdat onze verblijfsvergunning niet meer kon worden verlengd. Ik ben bij Anheuser-Busch begon nen als projectleider Gist-onder- zoek bij de afdeling Research Development. In de jaren daar opvolgend ben ik opgeklom men tot hoofd van het Vergis- tings Centrum van die afdeling en technisch directeur van Busch Biotech, Inc. Binnen het concern Anheuser-Busch houdt men zich bezig met zowel bier- gisttechnologie als bakkersgist- technologie." "De eerste jaren heb er met veel plezier gewerkt. In de late jaren tachtig werd de interne sfeer nadelig beïnvloed door een sterke terugloop van matige verkopen en -winst. Veel men sen begonnen zich in te gra ven, uit angst voor het verliezen van hun baan. Van samenwer ken was op een gegeven moment weinig sprake meer. Binnen twee a drie jaar verliet de helft van mijn afdeling de fir ma. Ik had geluk. Ik was mana ger bij het bedrijf en had aan delen-opties. Dat maakte het voor mij financieel mogelijk om terug te gaan naar de universi teit om mij te verdiepen in de theorie die, zeg maar, de ach tergrond vormde voor de com merciële managers met wie ik steeds meer te maken kreeg in mijn werk. Want als manager Research Development werk je buiten het laboratorium. Ben je bezig met het ontwikkelen van lange-termijnstrategieën en onderzoeksplannen samen met het management van het bedrijf." ROB VAN DEN BERG "Ik kon door mijn gezonde financiële basis de stap nemen naar een bestaan buiten Anheuser-Busch als freelance consultant. Daarnaast studeer de ik technology management en business administration aan de Washington University. Dat was vlakbij waar we toen woonden, dus dat was ideaal. Na afronding van die studies ben ik gestart met solliciteren. Eerst in St. Louis, daarna ver breedde mijn zoekterrein zich tot de gehele Verenigde Staten. Toen ook dat geen baan ople verde die aansloot, ben ik wereldwijd open gaan sollicite ren bij bedrijven. Dat leverde een paar goede reacties op, al kwam ik op een iets andere manier aan mijn uiteindelijke baan bij Heineken. Heineken heeft mij gecontact, in plaats van andersom. Ik kende mijn voorganger hier, Rob van den Berg, van een congres in Cana da. Het klikte en er ontstond een vriendschap. We zochten elkaar in de jaren daarna regel matig op, mede omdat het ook tussen onze gezinnen klikte. In de tijd dat ik aan het solliciteren was, kwam Rob op weg naar een congres in Cincinatti bij ons langs en vertelde dat hij een baan binnen Heineken Nederland had aanvaard. Hij vroeg of ik interesse had om hem bij HTS op te volgen. Hij tekende tijdens dat gesprek op de achterkant van een bierviltje het organisatieschema van R&D uit. Ik ben vervolgens drie keer naar Nederland gevlogen voor gesprekken. Die resulteer den in mijn aanstelling bij Hei neken. Mijn vrouw heeft het bewuste bierviltje in laten lijsten voor op mijn kantoor." "Ik ben meer geïnteresseerd in het managen van Research Development en technologie, dan in het laboratoriumwerk. Hef is voor mij een uitdaging om besluiten te nemen met gevolgen die vaak pas over een aantal jaren echt zichtbaar worden. Het duurt in veel geval len zeven tot tien jaar voordat hetgeen dat moet worden ont wikkeld klaar is voor implemen tatie. Aan zo'n besluit gaan ingewikkelde denkprocessen vooraf. Dat vind ik prettig. Het is niet zo interessant om een plan voor een probleem te bedenken waarvan je al snel weet wat de uitkomst zal zijn. Dat is me te eenvoudig en daar-

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1996 | | pagina 4