Elke maand belichten we een nieuw horecapunt dat één van onze biermerken schenkt. Deze keer togen we naar Amsterdam voor een bezoek aan café Go Ape, gevestigd in de Roelof Hartstraat, op nummer 27. Daar moet je klimmend naar de tap. 25 Van buiten lijkt het een café als vele andere, maar zodra je de deur binnen komt, voel je direct: "Hé, hier is iets aan de hand." Go Ape, het café van eigenaars Ruud Verhoeven en (jawel) Herman Brood, heeft een wel heel bij zondere inrichting. Klanten kunnen kiezen voor 'ge woon' aan de bar of een tafeltje zitten, maar ze kunnen ook 'uit hun dak gaan' (de letterlijke vertaling van 'Going Ape'): via een ingewikkeld buizenstelsel, dat als een soort klimrek door de hele zaak loopt, kun je name lijk door het café omhoogklimmen, om je zitplaats zo'n drie meter boven de grond te kiezen. Dat biedt aardige perspectieven om de zaak eens van een andere kant te bekijken. Ruud Verhoeven, eigenaar en financieel manager van Go Ape, legt uit hoe hij tot dit concept gekomen is. "Ik had in dit pand een bruin café, waar ik een beetje op uitgekeken was. Op een middag zei ik tegen Herman, die ik al zo'n jaar of twintig ken, 'Her man, we gaan de zaak verbouwen en jij bent de architect. Ik geef je de vrije hand.' Herman zei direct dat ik dan maar eens moest beginnen met de zaak helemaal kaal te slopen, alleen de bar mocht blijven staan. Vervolgens heeft hij hier weken achter elkaar stilletjes zitten kijken, turen en verzinnen. Na anderhalve maand zei hij ineens: "Het is klaar en het heet Go Ape." Daarna konden we pas met de opbouw beginnen. Herman had alles in zijn hoofd, de kleuren, de buizen, de lampen, alles werd dus strikt vol gens zijn aanwijzingen aangebracht en geschilderd. En, zoals je ziet, is dit het resultaat." BIZAR En dat resultaat mag er zijn. De muren zijn lichtblauw, met op elk vrij stuk een typisch "Brood-kunstwerk" in voornamelijk geel en oranje. Verder loopt door de hele zaak een metallic paars geschilderd buizenstelsel, voor zien van lampen die gemaakt zijn uit saxofoononderdelen en, eveneens [laars gespoten, motoronderdelen. Dit geeft het geheel een wat spacy aan blik, vrolijk en een tikkeltje bizar. Achter in de zaak kun je zowel naar beneden voor een wat intiemer samenzijn, of naar boven om, zoals gezegd, je blik via het buizenstelsel te verruimen. Overigens is Verhoeven zich ook wel bewust van de gevaren die de klimmogelijkheden bij Go Ape met zich meebrengen. "Misschien hangen we nog een net onder de bui zen, voor het geval dat." Voorlopig is het personeel goed geinstrueerd om ervoor te zorgen dat de klanten geen gevaarlijke capriolen uithalen. Het moet tenslotte wel gezellig blijven. Het publiek waar Verhoeven en Brood op mikken, moet zich thuisvoelen in de wat artistieke ambiance, en hoeft niet al te jong te zijn. Gezien de buurt waar Go Ape zich bevindt, vlak bij De Pijp, zal dit publiek zijn weg naar het café makkelijk kunnen vinden. BROOD ALS MANAGER Dat Herman Brood, naast 'bijzondere' zanger/kunstenaar, ook op andere gebieden zijn talenten beheerst, maakt Ruud ons snel duidelijk. "Her man heeft zich niet alleen met het interieur bezig gehouden, maar ook met de muziekkeuze en met het per soneelsbeleid. Verder zitten we bar stensvol ideeën voor bijzondere avon den, die we in de nabije toekomst wil len organiseren." Hoe die avonden eruit zullen zien, laat hij graag nog even in het midden, maar dat ze ver rassend en extravagant zullen zijn, staat voor Verhoeven al vast. Los van de verrassingen die nog op stapel staan, is het in elk geval nu al goed toeven in Go Ape. Van de tap kunnen gasten kiezen uit Heineken, Wieckse Witte en Vos. Onze andere biermerken zijn verkrijgbaar op fles. Daarnaast heeft Verhoeven aan fris dranken het Vrumona-assortiment. "Daarmee kunnen we", zo zegt hij, "onze klanten wat drank betreft kwa litatief goede producten en een brede keus aanbieden." Waar hij graag aan toevoegt dat die kwaliteit ook één van de redenen is waarom hij voor Heine ken gekozen heelt. "Kijk, Heineken staat ergens voor, dat merk spreekt aan en belooft iets waar te maken. Bovendien is het zo, dat de mensen die bij Heineken werken en met wie ik veel te maken heb, diezelfde kwaliteit uitstralen en bijzonder betrouwbaar zijn. En dat vind ik minstens zo belangrijk als je met elkaar zaken doet en samenwerkt. Ook wat eten betreft heeft Go Ape hel een en ander te bieden. Je kunt er niet uitgebreid tafelen maar wel is er een kaart met koude hapjes, tapas en antipasti, die je de hele dag kunt bestellen. Vanaf 17.00 uur komt daar nog een uitgebreide keuze bij van warme hapjes, zoals lamsworstjes met aïoli, gamba's op Spaanse wijze bereid, of een Chinees pasteitje met chili saus. EXPANSIE Dat de heren verder kijken dan alleen de Roelof Hartstraat, blijkt uit het feit dat ze het niet bij deze ene Go Ape wil len laten. "Kijk, als het hier goed loopt, is het natuurlijk prachtig om ook in Eindhoven, Den Haag of Groningen een Go Ape te hebben. Het concept zit volgens ons goed in elkaar, en dan is het toch leuk om zoiets niet alleen hier in Amsterdam te hebben, maar ook in andere steden?" Het startsein voor het vergroten van de bekendheid van het concept is inmiddels gegeven. Onlangs heeft AT5 een tv-programma opgenomen in Go Ape, met Brood als presentator. De bedoeling is een serie van deze 'talkshows' met Brood te maken, alle vanuit het café. Momen teel lopen de onderhandelingen om het programma aan een van de publieke omroepen te verkopen. Kortom, als het aan de heren ligt, zal Go Ape binnen de kortste keren een begrip zijn, in ieder geval in Amsterdam en wie weet hoe ver daar buiten. Voor wie, 'laag bij de grond' of 'op hoog niveau', een middag of avond bij Go Ape wil doorbrengen, staat de deur dagelijks open van 16.00 uur tot 01.00 uur. Op vrijdag en zater dag kun je zelfs tot 03.00 uur 'klim men'. Ruud Verhoeven

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1996 | | pagina 25