Elke maand belichten we een nieuw horecapunt dat één van onze biermerken schenkt. Deze keer togen we
naar Amsterdam voor een bezoek aan café Go Ape, gevestigd in de Roelof Hartstraat, op nummer 27. Daar
moet je klimmend naar de tap.
25
Van buiten lijkt het een café als vele
andere, maar zodra je de deur binnen
komt, voel je direct: "Hé, hier is iets
aan de hand." Go Ape, het café van
eigenaars Ruud Verhoeven en (jawel)
Herman Brood, heeft een wel heel bij
zondere inrichting.
Klanten kunnen kiezen voor 'ge
woon' aan de bar of een tafeltje zitten,
maar ze kunnen ook 'uit hun dak
gaan' (de letterlijke vertaling van
'Going Ape'): via een ingewikkeld
buizenstelsel, dat als een soort klimrek
door de hele zaak loopt, kun je name
lijk door het café omhoogklimmen,
om je zitplaats zo'n drie meter boven
de grond te kiezen. Dat biedt aardige
perspectieven om de zaak eens van
een andere kant te bekijken.
Ruud Verhoeven, eigenaar en
financieel manager van Go Ape, legt
uit hoe hij tot dit concept gekomen is.
"Ik had in dit pand een bruin café,
waar ik een beetje op uitgekeken was.
Op een middag zei ik tegen Herman,
die ik al zo'n jaar of twintig ken, 'Her
man, we gaan de zaak verbouwen en
jij bent de architect. Ik geef je de vrije
hand.'
Herman zei direct dat ik dan maar
eens moest beginnen met de zaak
helemaal kaal te slopen, alleen de bar
mocht blijven staan. Vervolgens heeft
hij hier weken achter elkaar stilletjes
zitten kijken, turen en verzinnen. Na
anderhalve maand zei hij ineens: "Het
is klaar en het heet Go Ape."
Daarna konden we pas met de
opbouw beginnen. Herman had alles
in zijn hoofd, de kleuren, de buizen,
de lampen, alles werd dus strikt vol
gens zijn aanwijzingen aangebracht
en geschilderd. En, zoals je ziet, is dit
het resultaat."
BIZAR
En dat resultaat mag er zijn. De muren
zijn lichtblauw, met op elk vrij stuk
een typisch "Brood-kunstwerk" in
voornamelijk geel en oranje. Verder
loopt door de hele zaak een metallic
paars geschilderd buizenstelsel, voor
zien van lampen die gemaakt zijn uit
saxofoononderdelen en, eveneens
[laars gespoten, motoronderdelen. Dit
geeft het geheel een wat spacy aan
blik, vrolijk en een tikkeltje bizar.
Achter in de zaak kun je zowel
naar beneden voor een wat intiemer
samenzijn, of naar boven om, zoals
gezegd, je blik via het buizenstelsel te
verruimen. Overigens is Verhoeven
zich ook wel bewust van de gevaren
die de klimmogelijkheden bij Go Ape
met zich meebrengen. "Misschien
hangen we nog een net onder de bui
zen, voor het geval dat." Voorlopig is
het personeel goed geinstrueerd om
ervoor te zorgen dat de klanten geen
gevaarlijke capriolen uithalen. Het
moet tenslotte wel gezellig blijven.
Het publiek waar Verhoeven en Brood
op mikken, moet zich thuisvoelen in
de wat artistieke ambiance, en hoeft
niet al te jong te zijn. Gezien de buurt
waar Go Ape zich bevindt, vlak bij De
Pijp, zal dit publiek zijn weg naar het
café makkelijk kunnen vinden.
BROOD ALS MANAGER
Dat Herman Brood, naast 'bijzondere'
zanger/kunstenaar, ook op andere
gebieden zijn talenten beheerst,
maakt Ruud ons snel duidelijk. "Her
man heeft zich niet alleen met het
interieur bezig gehouden, maar ook
met de muziekkeuze en met het per
soneelsbeleid. Verder zitten we bar
stensvol ideeën voor bijzondere avon
den, die we in de nabije toekomst wil
len organiseren." Hoe die avonden
eruit zullen zien, laat hij graag nog
even in het midden, maar dat ze ver
rassend en extravagant zullen zijn,
staat voor Verhoeven al vast.
Los van de verrassingen die nog op
stapel staan, is het in elk geval nu al
goed toeven in Go Ape. Van de tap
kunnen gasten kiezen uit Heineken,
Wieckse Witte en Vos. Onze andere
biermerken zijn verkrijgbaar op fles.
Daarnaast heeft Verhoeven aan fris
dranken het Vrumona-assortiment.
"Daarmee kunnen we", zo zegt hij,
"onze klanten wat drank betreft kwa
litatief goede producten en een brede
keus aanbieden." Waar hij graag aan
toevoegt dat die kwaliteit ook één van
de redenen is waarom hij voor Heine
ken gekozen heelt. "Kijk, Heineken
staat ergens voor, dat merk spreekt
aan en belooft iets waar te maken.
Bovendien is het zo, dat de mensen
die bij Heineken werken en met wie ik
veel te maken heb, diezelfde kwaliteit
uitstralen en bijzonder betrouwbaar
zijn. En dat vind ik minstens zo
belangrijk als je met elkaar zaken doet
en samenwerkt.
Ook wat eten betreft heeft Go Ape
hel een en ander te bieden. Je kunt er
niet uitgebreid tafelen maar wel is er
een kaart met koude hapjes, tapas en
antipasti, die je de hele dag kunt
bestellen. Vanaf 17.00 uur komt daar
nog een uitgebreide keuze bij van
warme hapjes, zoals lamsworstjes met
aïoli, gamba's op Spaanse wijze bereid,
of een Chinees pasteitje met chili
saus.
EXPANSIE
Dat de heren verder kijken dan alleen
de Roelof Hartstraat, blijkt uit het feit
dat ze het niet bij deze ene Go Ape wil
len laten. "Kijk, als het hier goed loopt,
is het natuurlijk prachtig om ook in
Eindhoven, Den Haag of Groningen
een Go Ape te hebben. Het concept zit
volgens ons goed in elkaar, en dan is
het toch leuk om zoiets niet alleen hier
in Amsterdam te hebben, maar ook in
andere steden?" Het startsein voor het
vergroten van de bekendheid van het
concept is inmiddels gegeven.
Onlangs heeft AT5 een tv-programma
opgenomen in Go Ape, met Brood als
presentator. De bedoeling is een serie
van deze 'talkshows' met Brood te
maken, alle vanuit het café. Momen
teel lopen de onderhandelingen om
het programma aan een van de
publieke omroepen te verkopen.
Kortom, als het aan de heren ligt,
zal Go Ape binnen de kortste keren
een begrip zijn, in ieder geval in
Amsterdam en wie weet hoe ver daar
buiten. Voor wie, 'laag bij de grond' of
'op hoog niveau', een middag of
avond bij Go Ape wil doorbrengen,
staat de deur dagelijks open van 16.00
uur tot 01.00 uur. Op vrijdag en zater
dag kun je zelfs tot 03.00 uur 'klim
men'.
Ruud
Verhoeven