'KOKEN MET AMSTEL'
MIEUWE RUBRIEK KIJKGLAS:
Wilt u voor een keer in de schoenen staan van chef-kok Cas Spijkers?
Voor iedere medewerker van onze onderneming bestaat die kans
sinds kort. Want het Heineken-bedrijfsjournaal Kijkglas heeft sinds
september een opvallende nieuwe rubriek: 'Koken met Amstel': Een
smakelijke rubriek waardoor het beslist nog gezelliger wordt om naar
Kijkglas te kijken.
Iedere medewerk(st)er van onze
onderneming met een goed
humeur en 'kookzin', kan zich opge
ven voor deze nieuwe rubriek. U
kookt dan op een vooraf afgesproken
locatie voor de camera, volgens
(eigen) recept, een gerecht voor een of
meer collega's. Vervolgens serveert u
het uit aan de collega('s) die u daar
voor heeft uitgenodigd. Een van deze
gasten kookt in de daaropvolgende
editie van 'Koken met Amstel' op zijn
of haar beurt weer voor een ander.
op de lijst van ingrediënten van uw
recept moet een van de bieren van
Amstel voorkomen, of u maakt een
gerecht dat uitstekend past bij een van
de Amstel bieren.
AMSTEL 187Q
Een van de eerste hoofdrolspelers die
zijn kunsten zal vertonen in de nieu
we rubriek is Matto Jonkers, mede
werker van het bedrijfsrestaurant in
Zoeterwoude. Hij serveert zijn gast
een delicieus gebakken forel, afgeblust
Matto Jonkers tijdens een van de eerste
edities van de nieuwe Kijkglas-rubriek
'Koken met Amstel
U hoeft overigens echt geen top-kok
te zijn om u op te geven voor 'Koken
met Amstel'. En wat u wilt koken
maakt dus niet uit. Dus van stamppot
tot 'chateaubriand'; alles mag. Er is
echter een belangrijke voorwaarde;
met een onmisbaar onderdeel: een
scheutje Amstel 1870. Een recept om
van te watertanden. Als een echte
Joop Braakhekke neemt hij de kijkers
mee op kookreis. Van de supermarkt,
via de keuken naar het eindstation: de
eettafel, waar zijn collega Ruud Was
senaar het gerecht krijgt opgediend.
Is koken uw hobby? Of wilt u uw
specialiteit eens laten proeven door
een of meer collega's? Geeft u zich
dan gezellig op voor 'Koken met
Amstel' bij de Kijkglasredactie via
telefoonnummer 071-5456737.
RECEPT FOREL HOERA
Ingrediënten:
1 fles Amstel 1870
1 forel
50gram garnalen
100 gram champignons
1 limoen
1 citroen
1 bosje bieslook
1 bosje peterselie
1/2 bloemkool
1 bos bospeen
100gram peulen
5 vastkokende aardappelen
roomboter
bloem
peper en zout
Schil alle groenten en snijd deze in
gelijke stukken. Maak de peultjes
schoon en snijd de champignons in
plakjes. Schil hierna de aardappelen
en verdeel deze in vier stukjes.
Alle groente kan tegelijk voorgekookt
worden in een pan met ruim kokend
water. De peultjes hoeven maar een
minuut mee te koken.
De aardappelen moeten 'beetgaar'
worden gekookt om ze vervolgens
weer te laten afkoelen.
Dan maakt men een roux van 1 deel
boter op een deel bloem om de saus te
binden.Smelt 100 gram roomboter en
doe er dan 100 gram bloem bij. Roer
dit een minuut boven hoog vuur en
zet daarna weg.
Vervolgens smeert men de forel in met
limoensap, peper en zout om hem
daarna door de bloem te rollen.
Bak de forel rondom bruin en voeg de
champignons en de garnalen erbij. Dit
alles even een minuutje goed laten
bakken. Dan blust men de forel met
Amstel 1870 en laat het geheel twee
minuten sudderen.
Bak de aardappelen op met peterselie
en bieslook. Maak de warme groente
leuk op in een schaal en leg de forel
erbij.
De roux en de jus bij elkaar doen tot
saus dikte. Leg aan de andere kant van
de schaal de aardappelen neer en giet
de saus over de forel.
Garneer de vis tot slot met citroen.
Dien het gerecht op en serveer er een
mooi glas Amstel 1870 bij.
Matto Jonkers