'KOKEN MET AMSTEL' MIEUWE RUBRIEK KIJKGLAS: Wilt u voor een keer in de schoenen staan van chef-kok Cas Spijkers? Voor iedere medewerker van onze onderneming bestaat die kans sinds kort. Want het Heineken-bedrijfsjournaal Kijkglas heeft sinds september een opvallende nieuwe rubriek: 'Koken met Amstel': Een smakelijke rubriek waardoor het beslist nog gezelliger wordt om naar Kijkglas te kijken. Iedere medewerk(st)er van onze onderneming met een goed humeur en 'kookzin', kan zich opge ven voor deze nieuwe rubriek. U kookt dan op een vooraf afgesproken locatie voor de camera, volgens (eigen) recept, een gerecht voor een of meer collega's. Vervolgens serveert u het uit aan de collega('s) die u daar voor heeft uitgenodigd. Een van deze gasten kookt in de daaropvolgende editie van 'Koken met Amstel' op zijn of haar beurt weer voor een ander. op de lijst van ingrediënten van uw recept moet een van de bieren van Amstel voorkomen, of u maakt een gerecht dat uitstekend past bij een van de Amstel bieren. AMSTEL 187Q Een van de eerste hoofdrolspelers die zijn kunsten zal vertonen in de nieu we rubriek is Matto Jonkers, mede werker van het bedrijfsrestaurant in Zoeterwoude. Hij serveert zijn gast een delicieus gebakken forel, afgeblust Matto Jonkers tijdens een van de eerste edities van de nieuwe Kijkglas-rubriek 'Koken met Amstel U hoeft overigens echt geen top-kok te zijn om u op te geven voor 'Koken met Amstel'. En wat u wilt koken maakt dus niet uit. Dus van stamppot tot 'chateaubriand'; alles mag. Er is echter een belangrijke voorwaarde; met een onmisbaar onderdeel: een scheutje Amstel 1870. Een recept om van te watertanden. Als een echte Joop Braakhekke neemt hij de kijkers mee op kookreis. Van de supermarkt, via de keuken naar het eindstation: de eettafel, waar zijn collega Ruud Was senaar het gerecht krijgt opgediend. Is koken uw hobby? Of wilt u uw specialiteit eens laten proeven door een of meer collega's? Geeft u zich dan gezellig op voor 'Koken met Amstel' bij de Kijkglasredactie via telefoonnummer 071-5456737. RECEPT FOREL HOERA Ingrediënten: 1 fles Amstel 1870 1 forel 50gram garnalen 100 gram champignons 1 limoen 1 citroen 1 bosje bieslook 1 bosje peterselie 1/2 bloemkool 1 bos bospeen 100gram peulen 5 vastkokende aardappelen roomboter bloem peper en zout Schil alle groenten en snijd deze in gelijke stukken. Maak de peultjes schoon en snijd de champignons in plakjes. Schil hierna de aardappelen en verdeel deze in vier stukjes. Alle groente kan tegelijk voorgekookt worden in een pan met ruim kokend water. De peultjes hoeven maar een minuut mee te koken. De aardappelen moeten 'beetgaar' worden gekookt om ze vervolgens weer te laten afkoelen. Dan maakt men een roux van 1 deel boter op een deel bloem om de saus te binden.Smelt 100 gram roomboter en doe er dan 100 gram bloem bij. Roer dit een minuut boven hoog vuur en zet daarna weg. Vervolgens smeert men de forel in met limoensap, peper en zout om hem daarna door de bloem te rollen. Bak de forel rondom bruin en voeg de champignons en de garnalen erbij. Dit alles even een minuutje goed laten bakken. Dan blust men de forel met Amstel 1870 en laat het geheel twee minuten sudderen. Bak de aardappelen op met peterselie en bieslook. Maak de warme groente leuk op in een schaal en leg de forel erbij. De roux en de jus bij elkaar doen tot saus dikte. Leg aan de andere kant van de schaal de aardappelen neer en giet de saus over de forel. Garneer de vis tot slot met citroen. Dien het gerecht op en serveer er een mooi glas Amstel 1870 bij. Matto Jonkers

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1996 | | pagina 27