Elke maand belichten we een nieuw horecapunt dat een van onze biermerken schenkt. In dit nummer aandacht voor News Café aan het Waagplein in hartje Groningen, dat onlangs met veel publiciteit openging. Dat het gezellig is in de Groningse binnenstad, daarvan zijn de meeste Nederlanders wel op de hoog te. Deze levendige studentenstad is goed voorzien van horeca en monu mentaal schoon. Tot voor kort ont brak er echter iets. Horeca-onderne- mer Marcel Schlaman constateerde de behoefte aan een multifunctioneel horecabedrijf met een originele aan pak. Hij ontwikkelde een eigen for mule, met een café, een restaurant, een Jazz Dance Kelder en diverse zalen, allemaal onder één dak. Schla man realiseerde zijn plannen op een toplocatie in Groningen onder de naam 'News Café'. Grote openslaande deuren heten je welkom in het vier etages tellende News Café. De architectuur van het nieuwe pand harmonieert met die van het ernaast gelegen stadhuis-op- leeftijd. Het terras ligt er zonnig bij en er is geen stoel onbezet. De gemeente is bezig met een rigou reuze reconstructie van Waagstraat en omgeving en heeft een aantrekkelijk concept neergezet, waarin horeca en cultuur hand in hand gaan. "Dit is een absolute toplocatie", zegt Marcel Schlaman, "volgens mij de beste plek in Groningen sinds twintig jaar. Wekelijks komen hier zo'n 120.000 mensen langs, het NS-station en andere vormen van openbaar vervoer zijn in de buurt en we liggen op loop afstand van twee parkeergarages. Dit pand staat aan de rand van het hore- cagebied en niet in het brandpunt van de drukte. Dat betekent dat degenen die hierheen komen net een paar stappen extra moeten doen. Precies wat wij willen, want we mikken op een specifieke eigen doelgroep. Ons publiek bestaat uit mensen van alle leeftijden die op zoek zijn naar origi naliteit, maar ook kwaliteit en sfeer willen." LIVE OPTREDEBIS Je kunt je in News Café met gemak tot diep in de nacht vermaken zonder het pand ook maar één keer te verlaten. Alle mogelijke soorten bier en andere dranken worden geschonken in het café, dat ingericht is met een mix van moderne en klassiekere elementen. Voor een echt Amerikaans diner kun je een etage hoger terecht in het res taurant 'News Café Dinner', waarvan een gedeelte in vrolijke fifties-stijl is ingericht. Zelfs voor een visschotel met haai ben je daar aan het juiste adres. Helemaal beneden kun je gemeten en swingen in de Jazz Dan ce Kelder, waar vanaf september tweemaal per week live optredens zijn. De representatieve zalen op de bovenste verdieping worden voorna melijk aan bedrijfsleven en overheid verhuurd voor vergaderingen, pre sentaties, recepties en dergelijke. OBIDERSCHEIDEBID "Multifunctionaliteit is in de horeca een internationale trend", vertelt Marcel Schlaman. "Noem het een soort one-stop-shopping, alle facilitei ten onder hetzelfde dak." Al voordat er ook maar een pand beschikbaar was, had Schlaman al een uitgewerkt en goed gefundeerd plan voor zijn zaak. Dat hij de markt grondig onder zocht had en ook de promotie goed De sfeer is ongedwongen." Op de menukaart staan de gerechten gerangschikt onder categorieën als Salads, Seafoods, Dishes, Deserts en Appetizers. In het café worden lunch gerechten en vele soorten gebak ver kocht. Wat dranken betreft schenkt News Café het gehele assortiment, waarbij Heineken, Wieckse Witte, Vos en dit seizoen Amstel Zomergerst van het vat worden getapt. KOM MAAR CROMIMCEN 21 De onderdelen van News Café hebben een tingsstijl en toch zijn alle ruimten met elkaar aanpakte bleek onder meer uit de overdonderende hoeveelheid belang stelling. "De interesse was nog veel groter dan we verwacht hadden", zegt Schlaman. "We wilden de zaak niet openen maar lanceren en dat is gelukt. De reacties zijn ook heel posi tief. Veel mensen zeggen 'hè, hè, ein delijk... Een zaak die onderscheidend en grootschalig is, en toch gezellig en toegankelijk'. Het is een formule die ze in andere grote steden tegenkomen, maar die er in Groningen - toch de zesde grote stad van het land - nog niet was." CASUAL PIMIMG Om zich ook in de restaurantsector duidelijk te profileren, koos Schlaman voor het Amerikaanse concept 'casual dining'. "Dat betekent datje goed, lek ker en origineel eet voor een reële prijs, maar zonder opgeprikt te zitten. van News Café hebben we met Hei neken over legd over bij voorbeeld de routing en natuurlijk heeft Heineken het dranktechnische gedeelte verzorgd. Ik heb respect voor het feit dat Heineken zo nodig kritisch naar de organisatie kijkt als er dingen anders gaan dan gewenst. Dat er open gesprekken zijn. Want zo houd je de samenwerking met de afnemers goed. Verder vind ik de kwaliteitsuitstraling die Heineken als brouwerij heeft heel goed passen bij News Café. Ik wil via Vers van 't Vat dan ook alle Heineken- medewerkers aanmoedigen om hier eens te komen kijken. Ga eens naar Groningen, want er gebeurt hier heel wat en het is véél minder ver rijden dan je denkt!"

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1996 | | pagina 21