Elke maand belichten we een nieuw horecapunt dat een van onze biermerken schenkt. In dit nummer aandacht voor News
Café aan het Waagplein in hartje Groningen, dat onlangs met veel publiciteit openging.
Dat het gezellig is in de Groningse
binnenstad, daarvan zijn de
meeste Nederlanders wel op de hoog
te. Deze levendige studentenstad is
goed voorzien van horeca en monu
mentaal schoon. Tot voor kort ont
brak er echter iets. Horeca-onderne-
mer Marcel Schlaman constateerde de
behoefte aan een multifunctioneel
horecabedrijf met een originele aan
pak. Hij ontwikkelde een eigen for
mule, met een café, een restaurant,
een Jazz Dance Kelder en diverse
zalen, allemaal onder één dak. Schla
man realiseerde zijn plannen op een
toplocatie in Groningen onder de
naam 'News Café'.
Grote openslaande deuren heten je
welkom in het vier etages tellende
News Café. De architectuur van het
nieuwe pand harmonieert met die
van het ernaast gelegen stadhuis-op-
leeftijd. Het terras ligt er zonnig bij en
er is geen stoel onbezet.
De gemeente is bezig met een rigou
reuze reconstructie van Waagstraat en
omgeving en heeft een aantrekkelijk
concept neergezet, waarin horeca en
cultuur hand in hand gaan. "Dit is een
absolute toplocatie", zegt Marcel
Schlaman, "volgens mij de beste plek
in Groningen sinds twintig jaar.
Wekelijks komen hier zo'n 120.000
mensen langs, het NS-station en
andere vormen van openbaar vervoer
zijn in de buurt en we liggen op loop
afstand van twee parkeergarages. Dit
pand staat aan de rand van het hore-
cagebied en niet in het brandpunt van
de drukte. Dat betekent dat degenen
die hierheen komen net een paar
stappen extra moeten doen. Precies
wat wij willen, want we mikken op
een specifieke eigen doelgroep. Ons
publiek bestaat uit mensen van alle
leeftijden die op zoek zijn naar origi
naliteit, maar ook kwaliteit en sfeer
willen."
LIVE OPTREDEBIS
Je kunt je in News Café met gemak tot
diep in de nacht vermaken zonder het
pand ook maar één keer te verlaten.
Alle mogelijke soorten bier en andere
dranken worden geschonken in het
café, dat ingericht is met een mix van
moderne en klassiekere elementen.
Voor een echt Amerikaans diner kun
je een etage hoger terecht in het res
taurant 'News Café Dinner', waarvan
een gedeelte in vrolijke fifties-stijl is
ingericht. Zelfs voor een visschotel
met haai ben je daar aan het juiste
adres. Helemaal beneden kun je
gemeten en swingen in de Jazz Dan
ce Kelder, waar vanaf september
tweemaal per week live optredens
zijn. De representatieve zalen op de
bovenste verdieping worden voorna
melijk aan bedrijfsleven en overheid
verhuurd voor vergaderingen, pre
sentaties, recepties en dergelijke.
OBIDERSCHEIDEBID
"Multifunctionaliteit is in de horeca
een internationale trend", vertelt
Marcel Schlaman. "Noem het een
soort one-stop-shopping, alle facilitei
ten onder hetzelfde dak." Al voordat
er ook maar een pand beschikbaar
was, had Schlaman al een uitgewerkt
en goed gefundeerd plan voor zijn
zaak. Dat hij de markt grondig onder
zocht had en ook de promotie goed
De sfeer is ongedwongen." Op de
menukaart staan de gerechten
gerangschikt onder categorieën als
Salads, Seafoods, Dishes, Deserts en
Appetizers. In het café worden lunch
gerechten en vele soorten gebak ver
kocht. Wat dranken betreft schenkt
News Café het gehele assortiment,
waarbij Heineken, Wieckse Witte, Vos
en dit seizoen Amstel Zomergerst van
het vat worden getapt.
KOM MAAR CROMIMCEN
21
De onderdelen van News Café hebben een
tingsstijl en toch zijn alle ruimten met elkaar
aanpakte bleek onder meer uit de
overdonderende hoeveelheid belang
stelling. "De interesse was nog veel
groter dan we verwacht hadden", zegt
Schlaman. "We wilden de zaak niet
openen maar lanceren en dat is
gelukt. De reacties zijn ook heel posi
tief. Veel mensen zeggen 'hè, hè, ein
delijk... Een zaak die onderscheidend
en grootschalig is, en toch gezellig en
toegankelijk'. Het is een formule die ze
in andere grote steden tegenkomen,
maar die er in Groningen - toch de
zesde grote stad van het land - nog niet
was."
CASUAL PIMIMG
Om zich ook in de restaurantsector
duidelijk te profileren, koos Schlaman
voor het Amerikaanse concept 'casual
dining'. "Dat betekent datje goed, lek
ker en origineel eet voor een reële
prijs, maar zonder opgeprikt te zitten.
van News
Café hebben
we met Hei
neken over
legd over bij
voorbeeld de routing en natuurlijk
heeft Heineken het dranktechnische
gedeelte verzorgd. Ik heb respect voor
het feit dat Heineken zo nodig kritisch
naar de organisatie kijkt als er dingen
anders gaan dan gewenst. Dat er open
gesprekken zijn. Want zo houd je de
samenwerking met de afnemers goed.
Verder vind ik de kwaliteitsuitstraling
die Heineken als brouwerij heeft heel
goed passen bij News Café. Ik wil via
Vers van 't Vat dan ook alle Heineken-
medewerkers aanmoedigen om hier
eens te komen kijken. Ga eens naar
Groningen, want er gebeurt hier heel
wat en het is véél minder ver rijden
dan je denkt!"