Glas is eindeloos van een Heineken-flesje is een fascinerend schouwspel. Roodgloeiend gesmolten glas wordt in luttele seconden omgetoverd tot de ons zo vertrouwde vorm - en dat met een snelheid van tegen de 500 flesjes per minuut. Als toeschouwer voel je de zweetdruppels op je neus parelen wanneer je dicht bij de machines staat, want glas laat zich niet zomaar smelten en in de fabriek heerst dan ook een tropische hitte. Kortom: Vers van 't Vat ging op reportage bij een van Heinekens leveranciers van verpakkingsglas: de NV Vereenigde Glasfa brieken, vestiging Leerdam. met onder meer de herkenbaarheid van de vonn en met de verwerkings omstandigheden. Het ontwerpen gebeurt bij onze afdeling Produktont- wikkeling in Schiedam, met een zoge noemd CAD/CAM-computersys- teem. Heineken geeft door middel van specificaties op aan welke eisen de fles moet voldoen. Zo worden bij Heine ken bierflesjes met een enorme snel heid afgevuld. Onze taak is ervoor te zorgen dat de kwaliteit zodanig is, dat de flesjes daarbij perfect worden ver werkt." ORANJE DRUPPELS meer je mag doen. En mislukt er een glaasje? Dan gaan de scherven gewoon weer de oven in. VINGERAFDRUK We drukken onze oordoppen nog eens flink aan, en stappen de ruimte binnen waar een groot aantal compu tergestuurde glasmachines met bewonderenswaardige ijver aan het werk is. Op strategische punten staan fabrieksmedewerkers, die het proces in het oog houden. Via een stelsel van kanalen wordt het vloeibare glas rechtstreeks naar de machines geleid. Daar wordt de hete glasstraal door een scharensysteem in glanzende, oranje druppels geknipt. Elke druppel bevat Met grote gele oordoppen in lopen we even later door de grote fabriekshal len, waar blaaspijp en mal door enor me machines zijn vervangen. Om te beginnen lopen we langs de indruk wekkend grote glasoven, een gevaarte van 100 nr2 in de vorm van een klein overdekt zwembad. Hier wordt het nauwkeurig gedoseerde mengsel van grondstoffen - het 'gemeng' - gesmol ten bij een temperatuur van maar liefst 1500 tot 1600 graden Celsius. De grondstoffen van glas zijn zand, soda, kalksteen, nepheline (een gemalen steensoort) en natuurlijk glasscher ven, verkregen uit recycling. Om het produkt bruin te kleuren, worden ijzeroxide, koolstof en natriumsulfaat toegevoegd. Voor een groen resultaat gaat er chroom- en ijzeroxide bij. De samenstelling van het glas luistert nauw en is tegelijkertijd een soort vin gerafdruk van de maker: door analyse van een glasscherf kan men zelfs bepalen in welke fabriek dat glas geproduceerd is. De oven bestaat uit verschillende onderdelen en daarin wordt het glas niet alleen vloeibaar gemaakt, maar ook gezuiverd, gehomogeniseerd (zodat het overal dezelfde samenstel ling heeft) en ontdaan van eventuele gasbellen. Daarna wordt de tempera tuur van het glas naar 1200 graden Celsius teruggebracht. De verdere produktie kan beginnen! NIEUWE MODELLEN Terwijl we naar een andere hal lopen, vertelt Theo van Cronenberg, beheer der van het Bezoekerscentrum, dat de fabriek al "sinds mensenheugenis" voor Heineken werkt. "Toen ik als jong broekie in dienst kwam, was Hei neken al klant. Tegenwoordig maken we twaalf typen bierflesjes voor Hei neken, en daarnaast verpakkingsglas voor Vrumona." "Het ontwikkelen van nieuwe model len gebeurt overigens altijd in zeer nauwe samenwerking met de klant, waarbij rekening wordt gehouden De fabriek in Leerdam "ÉF\%p onze rondleiding nemen we eerst kort een kijkje op de kristal afdeling, waar de schone kunst van het glasblazen nog handmatig wordt uitgeoefend. Het stroperige glas wordt met een lange blaaspijp uit de oven Glasblazen is vakwerk gehaald. Alleen al het weten hoeveel glas je precies nodig hebt, vereist erva ring. Met uiterste zorg en precisie krij gen sierlijk drinkgerei en ranke karaf fen hun vonn met behulp van de blaaspijp en een houten mal. Meester- glasblazer worden, vereist een inten sieve opleiding. Je begint onderaan de ladder met het nathouden van de vor men, maar hoe verder je komt, hoe

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1996 | | pagina 24