Vervolgens vindt op een ander deel van het terrein de echte waterzuivering plaats. Tijdens het biologische proces ontstaan methaangas, koolzuur en zwa velwaterstof. Tezamen vormen zij biogas. De brouwerij vangt dit gas op en maakt er in een peciale stoomketel stoom van, zodat het kan worden gebruikt bij het stoken. Het voorgezui- verde water bevat nog maar dertig procent vuil en is nu klaar om naar het Waterschap le worden geleid voor een ver dere zuivering. Om geuroverlast te voorko men werd tijdens het hele pro ces lucht afgezogen en over een compostfilter gevoerd. Dit is en betonnen bak, waarin op en lattenrooster houtsnippers zijn gelegd. Aan de onderzijde van de snippers wordt lucht naar boven geblazen, aan de een voorbezinking plaats. Er zijn nog twee bakken om het afvalwater van de brouwerij op te vangen. WATERZUIVERING Bert de Vaan voor de lavasteen- wasser met in zijn handen vul kanische stenen bovenzijde worden zij met een besproeiingssysteem vochtig gehouden. Zo ontstaat een kli maat waarin de micro-organis men zich het beste op hun gemak voelen en het meest actief zijn om de ontstane geu ren aan te vallen. Tot voor kort bleef altijd een kleine hoeveel heid zwavelgeur te ruiken. Door tussen de afzuiger en het compostfilter een lavasteen- wasser te plaatsen, is die geur nu verleden tijd. Voordat de lucht door het compostfilter wordt gevoerd, gaat deze eerst naar de lavasteenwasser. Een bak vol vulkanische lavaste nen. Onderin grotere, bovenin kleinere. BEPROEFDE TECHNOLOGIE Bacteriën in deze bak maken de lucht voor het grootste deel reukvrij. De bacteriën in het compostfilter maken vervol gens het karwei af. Zij zorgen ervoor dat de lucht reukloos uit het filter komt. "Alle afvalwaterzuiveringsin stallaties hebben hetzelfde pro bleem", legt Bert de Vaan uit. "Om dat te verhelpen, zijn er verschillende methodes. Deze met de lavasteenwasser is de meest gebruikte. Het gaat om een natuurlijk proces. Samen met Heineken Technical Servi ces hebben we een voorselectie gemaakt. We zijn bijvoorbeeld naar de waterzuivering van de gemeente Amsterdam geweest en naar waterzuiveringen in het oosten van het land. Erva ring is bij dit proces heel belangrijk. Hoe vaak moetje de lavastenen besproeien en moet je dat doen met schoon of vuil water en hoeveel daarvan? Dat zal uit de praktijk moeten blij ken. Daar heb je 'Fingerspit- zengefühl' voor nodig. Iets, wat onze operator ongetwijfeld op korte termijn zal krijgen." Tot nu toe kwamen alleen in dit compostfilter de zuurstofminnen- de bacteriën in actie

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1996 | | pagina 9