Vervolgens vindt op een ander
deel van het terrein de echte
waterzuivering plaats. Tijdens
het biologische proces ontstaan
methaangas, koolzuur en zwa
velwaterstof. Tezamen vormen
zij biogas. De brouwerij vangt
dit gas op en maakt er in een
peciale stoomketel stoom van,
zodat het kan worden gebruikt
bij het stoken. Het voorgezui-
verde water bevat nog maar
dertig procent vuil en is nu
klaar om naar het Waterschap
le worden geleid voor een ver
dere zuivering.
Om geuroverlast te voorko
men werd tijdens het hele pro
ces lucht afgezogen en over een
compostfilter gevoerd. Dit is
en betonnen bak, waarin op
en lattenrooster houtsnippers
zijn gelegd. Aan de onderzijde
van de snippers wordt lucht
naar boven geblazen, aan de
een voorbezinking plaats. Er
zijn nog twee bakken om het
afvalwater van de brouwerij op
te vangen.
WATERZUIVERING
Bert de Vaan voor de lavasteen-
wasser met in zijn handen vul
kanische stenen
bovenzijde worden zij met een
besproeiingssysteem vochtig
gehouden. Zo ontstaat een kli
maat waarin de micro-organis
men zich het beste op hun
gemak voelen en het meest
actief zijn om de ontstane geu
ren aan te vallen. Tot voor kort
bleef altijd een kleine hoeveel
heid zwavelgeur te ruiken.
Door tussen de afzuiger en het
compostfilter een lavasteen-
wasser te plaatsen, is die geur
nu verleden tijd. Voordat de
lucht door het compostfilter
wordt gevoerd, gaat deze eerst
naar de lavasteenwasser. Een
bak vol vulkanische lavaste
nen. Onderin grotere, bovenin
kleinere.
BEPROEFDE
TECHNOLOGIE
Bacteriën in deze bak maken
de lucht voor het grootste deel
reukvrij. De bacteriën in het
compostfilter maken vervol
gens het karwei af. Zij zorgen
ervoor dat de lucht reukloos uit
het filter komt.
"Alle afvalwaterzuiveringsin
stallaties hebben hetzelfde pro
bleem", legt Bert de Vaan uit.
"Om dat te verhelpen, zijn er
verschillende methodes. Deze
met de lavasteenwasser is de
meest gebruikte. Het gaat om
een natuurlijk proces. Samen
met Heineken Technical Servi
ces hebben we een voorselectie
gemaakt. We zijn bijvoorbeeld
naar de waterzuivering van de
gemeente Amsterdam geweest
en naar waterzuiveringen in
het oosten van het land. Erva
ring is bij dit proces heel
belangrijk. Hoe vaak moetje de
lavastenen besproeien en moet
je dat doen met schoon of vuil
water en hoeveel daarvan? Dat
zal uit de praktijk moeten blij
ken. Daar heb je 'Fingerspit-
zengefühl' voor nodig. Iets, wat
onze operator ongetwijfeld op
korte termijn zal krijgen."
Tot nu toe kwamen alleen in dit
compostfilter de zuurstofminnen-
de bacteriën in actie