61
:ionale biertapwedstrijd
«-studenten succesvol
lil
'l
li
li
I
ill
1
i
I"
"Beste biervrienden en -vriendinnen." Met deze woorden opende Hugo
de Haas van Dorsser, bij Heineken verantwoordelijk voor Studenten
PR, op 10 mei de eerste nationale biertapwedstrijden voor de opleiding
Uitvoerend Horeca Ondernemer (UHO). In het ontvangstcentrum De
Hooiberg was dit het begin van een spannende biertapwedstrijd vol
bierplezier tussen meer dan vijftig eerste- en tweedejaars leerlingen.
Binnen het Middelbaar Horeca
Onderwijs worden twee oplei
dingen onderscheiden. Naast de regu
liere, vierjarige, opleiding voor de
hotel- en restaurantsector, bestaat ook
een driejarige opleiding die zich speci
fiek op de café/bar- en food-sector
richt: de opleiding Uitvoerend Horeca
Ondernemer. Hugo de Haas van Dors
ser: "Omdat UHO zich grotendeels op
de café/bar-sector richt, vormen juist
de leerlingen van deze opleiding een
interessante doelgroep. Een groot deel
van hen komt namelijk in een café
bedrijf te werken of begint een eigen
bedrijf. Het is de groep die straks dage
lijks met bierbehandeling te maken
krijgt. Daarom hebben wij een natio
nale biertap wedstrijd voor UHO'ers
georganiseerd. De opleiding verdient
een eigen wedstrijd."
/.o'n toestel over functietoetsen waar
onder bepaalde faciliteiten kunnen
worden geprogrammeerd. Er zijn ook
.veelijnstoestellen. Met behulp van
o'n toestel kan de gebruiker tegelij-
ertijd zowel een computerverbin-
ing als een spraakverbinding opbou-
Al met al biedt de centrale nogal wat
togelijkheden. Wim Pelgrim, eerste
ledewerker bij het Regionaal Service
Antrum HTS/HTD in Zwolle over zijn
rvaringen met het nieuwe systeem:
Deze centrale is een grote verbetering
vergelijking met de oude. Het sys
tem heeft een groot voordeel voor
nze externe bellers, onze klanten,
'roeger hoorden zij een gesprekstoon
ls zij belden en alle lijnen bezet
waren. Nu worden zij door een elek-
i tonische stem te woord gestaan en
unnen zij wachten tot een lijn vrij is.
)ok voor interne bellers heeft de
tiettwe centrale een voordeel: vroe-
er kwamen alle lijnen binnen bij de
werkvoorbereiding. Nu kun je onze
ïensen rechtstreeks bellen. Die tele
foonnummers zullen dan ook in het
olgende interne telefoonboekje wor-
en opgenomen."
De wedstrijd bestond uit drie onderde
len. Het eerste onderdeel was een
blindproeverij van speciaalbieren.
Daarna volgde er een theorietoets
over bier en bierbehandeling en als
laatste moesten de deelnemers hun
tap- en schenkvaardigheid tonen in
twee taprondes.
ZENUWACHTIG
Het tappen en schenken kende drie
onderdelen: een fluitje Heineken aan
de bekende hevelkraan, een bolleke
De Koninck aan de draaikraan (tap
kraan die je van rechts naar links
openzet) en het schenken van een
mooi glas Duvel aan de jurytafel. Veel
van het aanstormend café-talent ver
richtte de handelingen zonder blikken
of blozen. Er waren echter ook deel
nemers bij wie de spanning van het
gezicht viel af te lezen. "Ik was zo
zenuwachtig. Ik was zelfs even bang
dat ik de glazen uit mijn handen zou
laten vallen. Je hebt het gevoel dat
iedereen naar je kijkt als je achter die
tap staat", aldus een van de deelneem
sters.
Aan het eind van de dag bleken de
leerlingen van S.G. De Rooi Pannen
uit Tilburg het beste. Zij werden dan
ook winnaar van het schoolklasse-
ment. Terence Molders van het Rot
terdamse Maasstad College Culinair
werd winnaar van het individuele
klassement. De jury kende de meeste
punten toe aan zijn vaardigheden in
tappen en serveren. De jury bestond
uit de SVH meesterschenkers Nol Gil
lessen, Ton Dix en Jacques Wezen
beek. Daarnaast waren ook CBK-
juryleden Maarten Lindhout en Jac
ques Munnecom van de partij. Dit
vijftal werd aangevuld met Rob Rij
nen van Café Bolle, Duvel directeur
Paul Berings en Hans Kievits namens
Heineken. Afgezien van de jury wa
ren er tijdens de wedstrijd nog tal van
andere bekenden uit de bierwereld.
Aan de eerste prijs van het individuele
klassement was een diner, overnach
ting en ontbijt voor twee personen in
hotel New York in Rotterdam verbon
den. Naast deze hoofdprijs, de felicita
ties en de beker ontving de winnaar
een gratis jaarabonnement op Missets
Horeca. Leo Küsters, secretaris van het
Gilde van Meesterschenkers, was zeer
tevreden over de eerste finale natio
nale UHO biertapwedstrijden. "Het is
een goede zaak dat leerlingen werken
aan goed gastheerschap en een uitste
kende bierverzorging. Het zijn zaken
die van groot belang zijn voor de hore
ca in het algemeen en voor UHO-leer-
lingen in het bijzonder. Praktische
vaardigheden zijn gewoon heel
belangrijk. Theorie is belangrijk, maar
niet hét belangrijkst. Wanneer je een
dik boek over bierbehandeling in je
hoofd hebt zitten maar je kan de kraan
niet opendraaien, ben je niets waard
in dit vak", aldus Leo.
TITEL VERDEDIGEN
Fred Paap, voorzitter sectie Café/Bar-
bedrijven van het Koninklijke Ver
bond van Ondernemers in het Hore
ca- en Aanverwante bedrijf, vond de
eerste finale van de nationale UHO
biertapwedstrijden een groot succes.
"Het is, op een paar kleine technische
dingetjes na, allemaal perfect gere
geld. Er heerst een leuke ongedwon
gen sfeer. Volgens mij is ook iedereen
enthousiast. Het is belangrijk dat leer
lingen meer praktijk- en minder theo
retisch gericht werken. Daarnaast is
het een mooie dag om de leerlingen
met bierwedstrijden bekend te
maken. Heineken kweekt hiermee
natuurlijk een behoorlijk stukje good
will bij de student van vandaag en
ondernemer van morgen." Toon Ster
renburg, consulent rayonmanager
Onderwijscentrum Horeca, formu
leert het anders: "Heineken brouwt
niet alleen bier, maar stelt zich ook
verantwoordelijk op ten opzichte van
de ondernemer. Dat vind ik een posi
tieve ontwikkeling. "Niet alleen de
bekende mensen uit de bierwereld
maar ook de UHO-leerlingen waren
zeer te spreken over de dag. Winnaar
van de wedstrijd Terence Molders: "Ik
vond het een erg gezellige dag. Echt
heel goed georganiseerd. Ik kwam
hier op de eerste plaats voor de gezel
ligheid naartoe. Dat ik nu ook nog
winnaar ben geworden is echt onge
looflijk. Ik hoop dat ik volgend jaar
mijn titel kan verdedigen."
i u
i i u
I J