61 :ionale biertapwedstrijd «-studenten succesvol lil 'l li li I ill 1 i I" "Beste biervrienden en -vriendinnen." Met deze woorden opende Hugo de Haas van Dorsser, bij Heineken verantwoordelijk voor Studenten PR, op 10 mei de eerste nationale biertapwedstrijden voor de opleiding Uitvoerend Horeca Ondernemer (UHO). In het ontvangstcentrum De Hooiberg was dit het begin van een spannende biertapwedstrijd vol bierplezier tussen meer dan vijftig eerste- en tweedejaars leerlingen. Binnen het Middelbaar Horeca Onderwijs worden twee oplei dingen onderscheiden. Naast de regu liere, vierjarige, opleiding voor de hotel- en restaurantsector, bestaat ook een driejarige opleiding die zich speci fiek op de café/bar- en food-sector richt: de opleiding Uitvoerend Horeca Ondernemer. Hugo de Haas van Dors ser: "Omdat UHO zich grotendeels op de café/bar-sector richt, vormen juist de leerlingen van deze opleiding een interessante doelgroep. Een groot deel van hen komt namelijk in een café bedrijf te werken of begint een eigen bedrijf. Het is de groep die straks dage lijks met bierbehandeling te maken krijgt. Daarom hebben wij een natio nale biertap wedstrijd voor UHO'ers georganiseerd. De opleiding verdient een eigen wedstrijd." /.o'n toestel over functietoetsen waar onder bepaalde faciliteiten kunnen worden geprogrammeerd. Er zijn ook .veelijnstoestellen. Met behulp van o'n toestel kan de gebruiker tegelij- ertijd zowel een computerverbin- ing als een spraakverbinding opbou- Al met al biedt de centrale nogal wat togelijkheden. Wim Pelgrim, eerste ledewerker bij het Regionaal Service Antrum HTS/HTD in Zwolle over zijn rvaringen met het nieuwe systeem: Deze centrale is een grote verbetering vergelijking met de oude. Het sys tem heeft een groot voordeel voor nze externe bellers, onze klanten, 'roeger hoorden zij een gesprekstoon ls zij belden en alle lijnen bezet waren. Nu worden zij door een elek- i tonische stem te woord gestaan en unnen zij wachten tot een lijn vrij is. )ok voor interne bellers heeft de tiettwe centrale een voordeel: vroe- er kwamen alle lijnen binnen bij de werkvoorbereiding. Nu kun je onze ïensen rechtstreeks bellen. Die tele foonnummers zullen dan ook in het olgende interne telefoonboekje wor- en opgenomen." De wedstrijd bestond uit drie onderde len. Het eerste onderdeel was een blindproeverij van speciaalbieren. Daarna volgde er een theorietoets over bier en bierbehandeling en als laatste moesten de deelnemers hun tap- en schenkvaardigheid tonen in twee taprondes. ZENUWACHTIG Het tappen en schenken kende drie onderdelen: een fluitje Heineken aan de bekende hevelkraan, een bolleke De Koninck aan de draaikraan (tap kraan die je van rechts naar links openzet) en het schenken van een mooi glas Duvel aan de jurytafel. Veel van het aanstormend café-talent ver richtte de handelingen zonder blikken of blozen. Er waren echter ook deel nemers bij wie de spanning van het gezicht viel af te lezen. "Ik was zo zenuwachtig. Ik was zelfs even bang dat ik de glazen uit mijn handen zou laten vallen. Je hebt het gevoel dat iedereen naar je kijkt als je achter die tap staat", aldus een van de deelneem sters. Aan het eind van de dag bleken de leerlingen van S.G. De Rooi Pannen uit Tilburg het beste. Zij werden dan ook winnaar van het schoolklasse- ment. Terence Molders van het Rot terdamse Maasstad College Culinair werd winnaar van het individuele klassement. De jury kende de meeste punten toe aan zijn vaardigheden in tappen en serveren. De jury bestond uit de SVH meesterschenkers Nol Gil lessen, Ton Dix en Jacques Wezen beek. Daarnaast waren ook CBK- juryleden Maarten Lindhout en Jac ques Munnecom van de partij. Dit vijftal werd aangevuld met Rob Rij nen van Café Bolle, Duvel directeur Paul Berings en Hans Kievits namens Heineken. Afgezien van de jury wa ren er tijdens de wedstrijd nog tal van andere bekenden uit de bierwereld. Aan de eerste prijs van het individuele klassement was een diner, overnach ting en ontbijt voor twee personen in hotel New York in Rotterdam verbon den. Naast deze hoofdprijs, de felicita ties en de beker ontving de winnaar een gratis jaarabonnement op Missets Horeca. Leo Küsters, secretaris van het Gilde van Meesterschenkers, was zeer tevreden over de eerste finale natio nale UHO biertapwedstrijden. "Het is een goede zaak dat leerlingen werken aan goed gastheerschap en een uitste kende bierverzorging. Het zijn zaken die van groot belang zijn voor de hore ca in het algemeen en voor UHO-leer- lingen in het bijzonder. Praktische vaardigheden zijn gewoon heel belangrijk. Theorie is belangrijk, maar niet hét belangrijkst. Wanneer je een dik boek over bierbehandeling in je hoofd hebt zitten maar je kan de kraan niet opendraaien, ben je niets waard in dit vak", aldus Leo. TITEL VERDEDIGEN Fred Paap, voorzitter sectie Café/Bar- bedrijven van het Koninklijke Ver bond van Ondernemers in het Hore ca- en Aanverwante bedrijf, vond de eerste finale van de nationale UHO biertapwedstrijden een groot succes. "Het is, op een paar kleine technische dingetjes na, allemaal perfect gere geld. Er heerst een leuke ongedwon gen sfeer. Volgens mij is ook iedereen enthousiast. Het is belangrijk dat leer lingen meer praktijk- en minder theo retisch gericht werken. Daarnaast is het een mooie dag om de leerlingen met bierwedstrijden bekend te maken. Heineken kweekt hiermee natuurlijk een behoorlijk stukje good will bij de student van vandaag en ondernemer van morgen." Toon Ster renburg, consulent rayonmanager Onderwijscentrum Horeca, formu leert het anders: "Heineken brouwt niet alleen bier, maar stelt zich ook verantwoordelijk op ten opzichte van de ondernemer. Dat vind ik een posi tieve ontwikkeling. "Niet alleen de bekende mensen uit de bierwereld maar ook de UHO-leerlingen waren zeer te spreken over de dag. Winnaar van de wedstrijd Terence Molders: "Ik vond het een erg gezellige dag. Echt heel goed georganiseerd. Ik kwam hier op de eerste plaats voor de gezel ligheid naartoe. Dat ik nu ook nog winnaar ben geworden is echt onge looflijk. Ik hoop dat ik volgend jaar mijn titel kan verdedigen." i u i i u I J

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1996 | | pagina 7