Elke maand belichten we een nieuw horecapunt dat één van onze biermerken schenkt. Dit keer aandacht
voor Eet-café De Globetrotter aan de Prins Hendrikstraat 218 in Hoek van Holland.
Eet-café De Globetrotter ligt mid
den in het centrum aan een druk
ke winkelstraat. Dat het zo centraal
gelegen is heeft een voordeel: de eer
ste twee weken na de (nog niet officië
le) opening was het al zo druk dat het
vriendelijke horecapaar Frans Brugts
en Petra Pellegram hun handen vol
had om alle gasten op tijd van een nat
je en droogje te voorzien. Vooral de
maaltijden, nou niet datgene waar De
Globetrotter in eerste instantie de
meeste klanten mee wilde trekken,
vonden gretig aftrek. "Ik stond hier
dan ook de hele avond in de keuken",
vertelt Frans Brugts. "En dat zonder
een advertentie in kranten ot plaatse
lijke bladen. We hebben het sinds
Hemelvaart, de dag dat we open zijn
gegaan, niet meer rustig gehad. De
mond-op-mond-reclame ging wat dat
betreft vanzelf."
STRANDTENT
Frans en Petra zijn geen onbekenden
in het nog dorpse Hoek van Holland.
Toch komen ze niet uit het horeca-
vak. Frans groeide letterlijk op aan het
strand, waar hij dikwijls in plaatselijke
eet-cafés meehielp. Later werd hij ook
barman in de discotheek. Maar altijd
naast een fulltime-baan, die hij voor
het verwezenlijken van zijn droom
eind maart opgaf. Petra heeft nog
steeds een baan, maar helpt Frans zo
veel ze kan in de avonduren. Behalve
dan op de avond dat ze aerobicles
geeft. Ze rooien De Globetrotter wat
dat betreft alleen met z'n tweeën en
dat willen ze voorlopig nog even zo
houden. Het idee voor een eet-café
kwam eigenlijk van Frans. "Ik wilde
graag voor mezelf beginnen, maar
wist niet goed wat. We hebben toen
eerst geprobeerd een strandtent te
beginnen, maar de onderhandelingen
met de gemeente verliepen nogal
moeizaam. Tot we op dit pand stuit
ten. Hier zat een petit-restaurant in
dat niet al te goed liep. Wij hebben het
overgenomen en met behulp van
vrienden helemaal zelf verbouwd.
Alleen wat de bar betreft hebben we
wat adviezen ingewonnen bij het
Bouwadviesbureau van Heineken."
Han Knijnenburg, vertegenwoordiger
van het horecagebied Den Haag, vult
aan: "Petra en Frans hadden, toen ze
in maart dit jaar met mij contact opna
men, al duidelijke plannen hoe hun
eet-café eruit moest komen te zien.
Petra Pellegram achter de bar in De Globetrotter. De Globetrotter is elke dag geopend
van 17.30 tot 01.00 uur
het eetgedeelte bij een groot raam.
Alles is afgewerkt met hout, ook de
vloer. Tegen de achterwand is een
zonnig strandtafereel geschilderd,
afgewerkt met geschilderde wuivende
palmen. Boven het raam is op school
borden te lezen wat het eet-café de
hongerige klant te bieden heeft:
Griekse salade, saté- of barbecuescho
tel, kipfilet tropical, meloen met slag
room. De voorlopige menukaart laat
meer keuze-mogelijkheden zien. De
dorstige consument kan hier tevens
kiezen uit Heineken, Lingen's Blond,
Corona, het frisdrankenassortiment
toto's te bekijken. Maar we denken
ook aan thema's, zoals we die rond de
Europese Kampioenschappen voetbal
hebben gepland. Bij een wedstrijd
Engeland-Nederland verkopen we
'fish and chips' en als Italië speelt ser
veren we een lekker bord spaghetti. In
die trant gaan onze gedachten. Tot nu
toe ligt het accent bij onze klanten nog
op het eetgedeelte, maar we zijn vast
van plan ook de mogelijkheden van
onze bar uit te breiden. We zijn er voor
iedereen, want een echte doelgroep
hebben we niet. Zowel jongeren als
ouderen zijn bij ons welkom."
van Vrumona of wijn/gedistilleerd
van Bols Benelux. Drank kan men
ook bestellen aan de rechterkant van
het eet-café, om en rond de bar, waar
gezellige zithoekjes met barkrukken
zijn gecreëerd. Hier bevindt zich ook
de gebruikelijke speel-automaat. Aan
de muren de eerste herinneringen
van klanten: hoeden en petten uit
allerlei landen.
"Dat vinden we heel erg leuk. We spa
ren ze ook", vertelt Petra hierover. "De
hoedjes en ook kaarten", ze wijst op
de eerste ansichtkaart uil Curasao,
"passen helemaal in ons idee van De
Globetrotter. We willen een globetrot
ter zijn met allerlei hapjes, drankjes en
attributen uit verschillende landen.
Mensen moeten hier kunnen komen
om gezellig onder het genot van een
goed glas wijn en hapjes uil het
betrokken land de laatste vakantie-
Alleen wilden ze van ons advies over
de afmetingen van de bar. En uiter
aard hebben we over het bier onder
handeld: dat werd Heineken. Overi
gens zijn we in Hoek van Holland als
vanouds sterk vertegenwoordigd met
onze merken. Voor zeg maar 99%
wordt hier aan Heineken en Amstel
verkocht. De vorige eigenaar van dit
pand verkocht ook Heineken."
TERRA COTTA
Petra en Frans zijn trots op het resul
taat van hun verbouwing. Van buiten
oogt het eet-café al aantrekkelijk ruim
en gezellig. Wie door de ingang aan de
rechter zijkant van het pand naar bin
nenkomt, kijkt meteen op de gezellige
met bamboe en in terra cotta-achtige
kleuren afgewerkte bar. Daarnaast
zijn de toiletten, kleurig beschilderd
met een Mexicaan en een Spaanse
dame. Aan de linkerkant bevindt zich