zijn, starten we de machines en kunnen we aan het werk. Ik ben verhuisd van de dozen- straat naar de etiketteermachi ne. Hier moet je de hele dag bijzonder goed opletten. Er zijn duizend dingen waar je aan moet denken. Het is leuk, je bent constant bezig. Mijn 'mannen' weten precies hoeveel flessen er tussen de vui ler en de etiketteer staan of hoe veel dozen er op de lijn staan van de dozenstraat naar de inpakmachine. Dit is goed om te weten als een order bijna klaar is. Ik heb weinig met cij fers, maar begrijp dat dat hier toch wel handig is. Vraag dus een rekenmachientje en ga ver volgens allemaal onnozele din gen uitrekenen. Oefening baart kunst, hoop ik 26 EN 27 APRIL, WEER NACHT.. Ben nu al aan het schema gewend en werk lekker. Ik voel me thuis, zowel in m'n overall als tussen de machines. Lekker gevoel! Zondagmorgen rijd ik naar huis, het zonnetje al vol op m'n gezicht, lege straten en stoplichten die het nog niet doen. André Hazes zingt keihard: 'Geef mij nu de nacht, ik geef je de morgen terug', ik geniet volop en bedenk hoe heerlijk het is dat er nachtdiensten zijn! Dat missen al die mensen op kantoor toch maar! Wat is er nou anders? Het ritme is anders. Op kantoor had ik altijd een speciaal maandag- ochtendgevoel, of het woens dagmiddag- of vrijdaggevoel. Dat komt door het werkpatroon; Maandagochtend altijd verga deren, eind van de middag altijd onwijs druk en hectisch. Elke dag om 1 2 uur komt de koerier en moeten je spullen klaarliggen. Oh, daar is de laatste postronde dus is het al half vier geweest. Op vrijdag middag is iedereen best moe en verheugt iedereen zich op het weekend en op ons vrijdag middagbiertje. GEEN BENUL VAN TIJD In de brouwerij heb ik geen benul van de dag of de tijd. Of je nou op zaterdagmiddag om 3 uur of op dinsdagnacht om 1 1 uur begint, zodra je binnen bent is het licht hetzelfde, het lawaai is hetzelfde en de werkdruk is het zelfde: er moet geproduceerd worden. Je kunt niet denken: dit doe ik eerst, dat heeft haast en dat doe ik dan morgen wel. Nee, er is een order, die moet gedraaid worden. En sneller dan 40.000 flessen per uur kun je niet, al zou je willen. (Overi gens hebben we dat rendement nog net niet gehaald...) M'n werkplek is anders. Ik heb geen eigen bureau, geen muur om iets op te hangen, geen PC, geen telefoon, geen CC:mail, geen pennenbak, geen inko mende post, geen archief, geen laden, geen asbak. Ik heb een stanleymes, een veiligheidsbril, een kastje voor m'n kleren en dat is het. En, nog veel gekker, de plek waar ik werk (in mijn geval nog wisselend) is maar voor acht uur 'de mijne'. Bij het wisselen van de wacht komt er iemand die het werk overneemt en dus ook mijn 'bestaansrecht' op die plek opheft. Raar vind ik dat! Dit maakt het ook moeilijk je ver antwoordelijk te voelen voor je plek of je machine. Na de Nationale Poetsdag bijvoor beeld was ik trots op 'mijn' schone machine. Des te erger baalde ik, toen ik de volgende dag dienst had, en helemaal niet meer kon zien dat Maar wil je elkaar zien of spre ken dan moet je dus op stap. Dat is op kantoor wel anders! Daar komen veel mensen je kamer binnenwandelen en ben je als secretaresse regelmatig onderweg op de gang. Zo heb je de hele dag met verschillende mensen en afde lingen contact. Het is overigens nog niet zo erg dat ik in me zelf aan het praten ben hoor! De werkoverdracht is anders. Ik ben gewend om, aan het einde van de dag of gewoon tussen door, met 'mijn' marketeers van gedachten te wisselen over het werk dat zij doen en dat ik doe, en om afspraken te maken over wie wat wanneer gaat doen. De eerste keer dat ik in de brou werij probeerde vriendelijk iets over te dragen aan de collega die na mij moest werken, vroeg hij me nors tot hoe laat ik eigen lijk werkte en waarom ik er dan nog was. Met andere woor den: het is drie uur, het is nu mijn werkplek en jij hebt hier niets te zoeken I Erg onaardig, maar gelukkig bleek dit niet de stan daardoverdracht te zijn. Later er schoongemaakt was. Wie spreek je daar dan op aan? Ik weet (nog) niet wie er verder op die plek staan. Lastig! SOCIAAL CONTACT ANDERS Het sociale contact is anders. We zijn met 18 mensen in ons team, 1 teamleider, 1 opleider, 2 monteurs en 14 bedienings mensen. We staan verspreid over een lange lijn. Als je bij de dozenstraat staat, zie je je col lega van de vuiler, van de palle- tiser of van het bulkglas in prin cipe niet. We eten wisselend zodat de lijn niet stil staat. Alleen als er veel mensen vrij zijn kun je elkaar niet aflossen. Dan moet de lijn een halfuurtje stil en eten we met z'n allen. ging het beter, al is het contact wel minimaal naar mijn idee. ANDERE KOFFIE De eerste dagen verbaasde ik me erover hoe weinig koffie er gedronken wordt. Maar al snel wist ik beter: er staan, in de diverse kantoortjes en portocabins kof fiezetapparaten. Zo heb je toch je plekkie om even koffie te drin ken zonder dat je een eigen kamer hebt. Hier wordt dan ook goed gebruik van gemaakt en die mannen zetten heerlijke koffie! 'Ze' denken net zo anders. Onvoorstelbaar zijn de voor oordelen binnen ons bedrijf. Want, net zo hard als ze op kantoor kunnen roepen dat het leven en werken in de brouwerij niks is, zo hard kunnen ze in de brouwerij roepen dat het op kantoor een dooie boel is en dat al die stropdassen maar saai zijn. 'Bij ons is het leuker en gezelli ger', dat denken ze allemaal, waar ze ook zitten. Op zich is dat prettig want het betekent dat iedereen goed op zijn plek zit. Maar ik weet nu al dat het allebei onzin is. Het is op kan toor leuk en ook in de brouwe rij. Op kantoor zijn er aardige, saaie, arrogante, werkschuwe, gezellige, ondernemende en vervelende collega's en die zijn er ook allemaal in de brouwerij 'Ze' zeuren net zo anders. Dat is wel weer een makkelijke overeenkomst Bij Heineken weet iedereen heel goed wat zijn collega's fout doen, waar het aan ontbreekt bij het management, waarom het nooit werkt zoals het zou moe ten werken. Het wijzende vin gertje zie ik overal. Jammer dat we niet meer samen contact biertjes hebben. Want over een ding zouden we het allemaal snel eens zijn: het beleid deugt niet, maar dat ligt nooit aan ons! Let's get real, man! Doe zelf je werk goed en let niet zo op een ander, maar zorg dat die ander op jou let (en het dus net zo goed gaat doen als jij het blijk baar doet). En aan het einde van de regen boog... Het werk vind ik leuk (do's dus niet anders) en leer zaam (da's anders), mijn colle ga's zijn schotjes (da's niet anders), de werktijden zijn ide aal (da's heel anders), de tem peratuur is nooit goed (da's niet anders), ik krijg spierballen (dat werd tijd), het is gezellig (da's niet anders), de moppen zijn net zo schuin (da's niet anders), het salaris is prettiger (da's anders), het eten is net zo wisse lend (da's niet anders), ik heb elke dag hele vieze handen (da's anders), m'n overall is nog steeds te groot (maar mijn oor bellen zijn niet anders). De verschillen zijn aangenaam, de overeenkomsten vertrouwd. Na een maand voel ik me hele maal thuis in mijn nieuwe baan. Als iemand me nu vraagt waar om ik hier blijf, is het antwoord eigenlijk simpel: Weet je, je hoeft helemaal niet gek te zijn om waar dan ook bij Heineken te werken. Want of je nou op kantoor zit, of in de brouwerij, ik vind het uiteinde lijk allebei te gek!"

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1996 | | pagina 21