Elke maand belichten we een horecapunt waar een of meer van onze biermerken worden geschonken. Deze
keer reden we naar het hart van het Brabantse St. Michielsgestel. Daar opende 25 april Gasterij De Zwaantjes
aan het Petrus Dondersplein 7 haar deuren. Ondanks zes weken vorstverlet was de ingrijpende verbouwing
van het pand toch nog op tijd gereed. De officiële opening volgde op 23 mei.
Gasterij De Zwaantjes is dagelijks open van 10.00 uur tot 1.00 uur. 's Woensdags gesloten
De zon schijnt opgewekt door het
piramidevormige glazen dak van
de wintertuin, die een zuidelijke uit
straling heeft. Op het terras en in de
Brasserie bruist het van gezelligheid,
en de keukenmedewerkers treffen al
voorbereidingen voor het restaurant,
dat vanavond weer is volgeboekt.
Gasterij De Zwaantjes heeft een geva
rieerd aanbod voor haar gasten. Een
succesvolle 'mélange' die volgend jaar
wordt aangevuld met twee represen
tatieve vergaderzalen op de eerste ver
dieping.
REGIOMALE UITSTRALIIUG
't Is duidelijk: het wordt weer gezellig
in het centrum van St. Michielsgestel.
Lang was het gebied rond de monu
mentale kerk en het Petrus Donders
plein - hèt marktplein van Gestel -
mager bedeeld waar het horeca betrof.
Er was letterlijk een gat in de markt!
Met De Zwaantjes is de gemeente ech
ter een publiekstrekker met regionale
uitstraling rijker.
Tijdens de verbouwing kwamen vele
Gestelnaren met de hand boven de
ogen door de ramen turen, reuzebe-
nieuwd hoe De Zwaantjes eruit zou
gaan zien. "Er kwamen ook mensen
binnen kijken en de reacties waren erg
leuk. Alleen was het pand van binnen
natuurlijk niet meer te herkennen",
vertellen Ad en Karin Janse, die de
scepter zwaaien in de Gasterij.
Ad en Karin runden samen meer dan
twaalf jaar de Auberge van Boxtel -
waar Heineken geschonken wordt -
en vonden het vorig jaar tijd worden
voor iets nieuws.
Toen ze via Heineken hoorden van
deze mogelijkheid, kwam het creatie
ve denkproces bij dit horecapaar
meteen op gang. Samen met het
Bouwbureau van Heineken werden
de ideeën tot in detail uitgewerkt. Er
werden voornamelijk natuurlijke
materialen gekozen, in combinatie
met smeedijzer en de kleuren wijn
rood en zachtgeel. "We wilden een
wintertuin omdat zoiets er nog niet is
in de omgeving. De wanden hebben
we door een kunstenaar uit de regio
laten beschilderen en het resultaat is
inderdaad heel apart geworden. Al
met al een sfeer waarin je lekker ont
spannen kunt eten, drinken en genie
ten. Een artistieke smid heeft op ons
verzoek de smeedijzeren lampen,
kroonluchters, de sierhekjes voor de
ramen en andere ornamenten
gemaakt. In het restaurant hebben we
droogbloemdecoraties aan laten bren
gen. De meeste ideeën deden we op in
de jaren dat we in Boxtel werkten."
EIGEIMTIJDS KLASSIEK
Ad en Karin richten zich op een brede
doelgroep. De brasserie is gezellig en
trendy, je kunt er koffie mèt bestellen,
maar ook een uitgebreide lunch. Het
restaurant heeft een iets andere signa
tuur: "Onze chef-kok kookt trendy
gerechten op een klassieke manier",
legt Ad uit.
Blijkbaar is de naam van het echtpaar
Janse al voldoende om gasten te trek
ken: ruim voor de opening kon Ad
maar liefst veertien partijen in de
agenda noteren. "Dan stonden we te
midden van de bouwwerkzaamheden
te overleggen", vertelt hij glimlach
end, "blijkbaar had men het vertrou
wen dat het hier wel goed zou
komen." Ad en Karin verzorgen ver
der onder meer bruiloftsfeesten,
recepties en catering. Momenteel
kunnen er maximaal 125 personen in
de Gasterij en mogelijk wordt er bin
nen twee jaar nog een zaal bijge
bouwd.
WIJNPROEVERIJ
"Op dit pand zat geen brouwer", ver
telt Ad, "maar we werken al jarenlang
uitstekend met Heineken samen, dus
waarom zouden we het elders zoe
ken?" Brouwerijvertegenwoordiger
Frans Kimme] beaamt dat het contact
altijd prima verlopen is, ook tijdens de
verbouwing. De Zwaantjes schenkt
Heineken, Wieckse Witte en Vos van
het vat. Daarnaast wordt een groot
aantal andere bieren geserveerd, en
natuurlijk staan de frisdranken van
Vrumona op de kaart. Tijdens de
officiële opening werden in de Gasterij
heerlijke menu's voor een spotprijs
geserveerd en op de tweede dag
was er bovendien een gratis wijnproe
verij.
THEELEPELTJE
Over de nieuwe zaak zegt Karin: "Ik
vind het zo leuk dat we alles in de Gas
terij zelf hebben uitgekozen. Van het
kleinste theelepeltje tot en met de
pannen in de keuken. Zo wordt het
iets eigens." Ad zegt: "Minstens één
van ons tweeën is altijd de hele dag
aanwezig. Wij zijn met onze twee vas
te medewerksters het gezicht van de
zaak en dan moet je ook zorgen dat je
er bent. Daarbij is onze bedrijfsfilosofie
in drie woorden samen te vatten: gast
vrijheid, sfeer en kwaliteit. Met die
principes willen we een zaak opbou
wen die staat."