Elke maand belichten we een horecapunt waar een of meer van onze biermerken worden geschonken. Deze keer reden we naar het hart van het Brabantse St. Michielsgestel. Daar opende 25 april Gasterij De Zwaantjes aan het Petrus Dondersplein 7 haar deuren. Ondanks zes weken vorstverlet was de ingrijpende verbouwing van het pand toch nog op tijd gereed. De officiële opening volgde op 23 mei. Gasterij De Zwaantjes is dagelijks open van 10.00 uur tot 1.00 uur. 's Woensdags gesloten De zon schijnt opgewekt door het piramidevormige glazen dak van de wintertuin, die een zuidelijke uit straling heeft. Op het terras en in de Brasserie bruist het van gezelligheid, en de keukenmedewerkers treffen al voorbereidingen voor het restaurant, dat vanavond weer is volgeboekt. Gasterij De Zwaantjes heeft een geva rieerd aanbod voor haar gasten. Een succesvolle 'mélange' die volgend jaar wordt aangevuld met twee represen tatieve vergaderzalen op de eerste ver dieping. REGIOMALE UITSTRALIIUG 't Is duidelijk: het wordt weer gezellig in het centrum van St. Michielsgestel. Lang was het gebied rond de monu mentale kerk en het Petrus Donders plein - hèt marktplein van Gestel - mager bedeeld waar het horeca betrof. Er was letterlijk een gat in de markt! Met De Zwaantjes is de gemeente ech ter een publiekstrekker met regionale uitstraling rijker. Tijdens de verbouwing kwamen vele Gestelnaren met de hand boven de ogen door de ramen turen, reuzebe- nieuwd hoe De Zwaantjes eruit zou gaan zien. "Er kwamen ook mensen binnen kijken en de reacties waren erg leuk. Alleen was het pand van binnen natuurlijk niet meer te herkennen", vertellen Ad en Karin Janse, die de scepter zwaaien in de Gasterij. Ad en Karin runden samen meer dan twaalf jaar de Auberge van Boxtel - waar Heineken geschonken wordt - en vonden het vorig jaar tijd worden voor iets nieuws. Toen ze via Heineken hoorden van deze mogelijkheid, kwam het creatie ve denkproces bij dit horecapaar meteen op gang. Samen met het Bouwbureau van Heineken werden de ideeën tot in detail uitgewerkt. Er werden voornamelijk natuurlijke materialen gekozen, in combinatie met smeedijzer en de kleuren wijn rood en zachtgeel. "We wilden een wintertuin omdat zoiets er nog niet is in de omgeving. De wanden hebben we door een kunstenaar uit de regio laten beschilderen en het resultaat is inderdaad heel apart geworden. Al met al een sfeer waarin je lekker ont spannen kunt eten, drinken en genie ten. Een artistieke smid heeft op ons verzoek de smeedijzeren lampen, kroonluchters, de sierhekjes voor de ramen en andere ornamenten gemaakt. In het restaurant hebben we droogbloemdecoraties aan laten bren gen. De meeste ideeën deden we op in de jaren dat we in Boxtel werkten." EIGEIMTIJDS KLASSIEK Ad en Karin richten zich op een brede doelgroep. De brasserie is gezellig en trendy, je kunt er koffie mèt bestellen, maar ook een uitgebreide lunch. Het restaurant heeft een iets andere signa tuur: "Onze chef-kok kookt trendy gerechten op een klassieke manier", legt Ad uit. Blijkbaar is de naam van het echtpaar Janse al voldoende om gasten te trek ken: ruim voor de opening kon Ad maar liefst veertien partijen in de agenda noteren. "Dan stonden we te midden van de bouwwerkzaamheden te overleggen", vertelt hij glimlach end, "blijkbaar had men het vertrou wen dat het hier wel goed zou komen." Ad en Karin verzorgen ver der onder meer bruiloftsfeesten, recepties en catering. Momenteel kunnen er maximaal 125 personen in de Gasterij en mogelijk wordt er bin nen twee jaar nog een zaal bijge bouwd. WIJNPROEVERIJ "Op dit pand zat geen brouwer", ver telt Ad, "maar we werken al jarenlang uitstekend met Heineken samen, dus waarom zouden we het elders zoe ken?" Brouwerijvertegenwoordiger Frans Kimme] beaamt dat het contact altijd prima verlopen is, ook tijdens de verbouwing. De Zwaantjes schenkt Heineken, Wieckse Witte en Vos van het vat. Daarnaast wordt een groot aantal andere bieren geserveerd, en natuurlijk staan de frisdranken van Vrumona op de kaart. Tijdens de officiële opening werden in de Gasterij heerlijke menu's voor een spotprijs geserveerd en op de tweede dag was er bovendien een gratis wijnproe verij. THEELEPELTJE Over de nieuwe zaak zegt Karin: "Ik vind het zo leuk dat we alles in de Gas terij zelf hebben uitgekozen. Van het kleinste theelepeltje tot en met de pannen in de keuken. Zo wordt het iets eigens." Ad zegt: "Minstens één van ons tweeën is altijd de hele dag aanwezig. Wij zijn met onze twee vas te medewerksters het gezicht van de zaak en dan moet je ook zorgen dat je er bent. Daarbij is onze bedrijfsfilosofie in drie woorden samen te vatten: gast vrijheid, sfeer en kwaliteit. Met die principes willen we een zaak opbou wen die staat."

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1996 | | pagina 14