Een nieuw vaatje aangeslagen Elke maand belichten we een nieuw horecapunt waar een of meer van onze biermerken worden geschonken. Voor dit nummer reisden we naar de prachtige historische havenstad Vlissingen. Daar werd 18 april café restaurant Bleij geopend aan het Bellamypark 16, een levendig stukje stad. Anders dan anders. Dat had Bjarne Bleijenberg voor ogen toen hij nadacht over de inrich ting van zijn nieuwe café-res taurant. En anders dan anders is het ook geworden. Een uiterst professionele keuken, waar de gasten via een glazen wand naar binnen kunnen kijken. Een res taurant met een opvallende en toch rustige vormgeving. Geva rieerde driegangendiners voor de vaste prijs van 37,50 gulden. Een kunstgalerie op de eerste verdieping. En... oploopafstand de boulevard, de grootste attrac tie van Vlissingen. Losse sfeer Het resultaat is een café-res taurant dat eruit springt in Vlissingen en omgeving en dat - gezien de belangstelling bij de opening - door het publiek op waarde wordt geschat. "Ik richt me op tweeverdieners tussen de 25 en 55 jaar", vertelt Bjarne Bleijenberg. "In eerste instantie op de Vlissingse bevolking zelf, daarom ben ik het hele jaar open. Natuurlijk zijn ook toe risten van harte welkom, maar ze vormen niet mijn belang rijkste doelgroep. Het bijzonde re van het menu is dat ik niet de schol- en biefstuk-maaltijden maak die je in heel Vlissingen al kunt bestellen, maar dat ik juist dingen kook die in deze omgeving gewoonlijk niet op de kaart staan. Verder is dit een restaurant waar je zo in je dage lijkse kleding kunt binnenlo pen, met een losse, ontspannen sfeer. Een zaak waar je je snel thuisvoelt." De naam van het etablissement, Bleij, is de naam waarmee Bjarne door zijn vrien den wordt aangesproken. "Het ligt gemakkelijk in de mond en het klinkt nog lekker vrolijk ook", zegt hij met een lach. Vertrouwen Bjarne Bleijenberg kwam in con tact met Heinelcen. Dat contact resulteerde erin dat hij nu het gehele Heineken- en Vrumona- assortiment schenkt, inclusief een grote variëteit aan wijnen. Heineken-vertegenwoordiger Oscar Timman zegt: "Bjarne bood een aantrekkelijk concept, hij had aan alles gedacht en betrok bovendien een heel inte ressante locatie. Zijn plannen spraken me heel erg aan, ik denk dat zijn filosofie bij Heineken past. We zijn dan ook snel tot elkaar gekomen. Het vertrou wen in deze zaak is er." Natuurprodukten De gevel van Bleij is antraciet kleurig met grote roodkoperen elementen. Er zijn vier ingan gen. Geen schuifpui, want Bjarne maakt bewust scheiding tussen de dagjesmensen op het terras en de gasten binnen, die tijdens hun diner graag wat privacy wil len. In het restaurant komen de nuances antraciet en roodkoper terug. Verder is de inrichting zoals hij het zelf uitdrukt 'fris en luchtig' gehouden, met veel natuurprodukten en hier en daar een koningsblauw accent. Opvallend is dat het lijnenspel in het langwerpige restaurant de diepte in gaat: de lengte van het pand wordt niet verdoezeld maar juist geaccentueerd. Een niet-traditionele, zelfs gewaagd te noemen lay-out, waarmee Bjarne zich opnieuw wil onder scheiden van het gebruikelijke patroon. De inrichting is een produkt van de samenwerking tussen Bleijenberg en de bekende inte rieurbouwer Slabbekoorn uit Goes. "Als hij iets maakt, dan weten ze hier in de buurt dat ze in élk geval even moeten komen kijken", zegt Bjarne, "want dat bedrijf maakt altijd iets bijzon ders. Daarom heb ik ook voor deze interieurbouwer gekozen." Stukje levenswerk Meer dan een halve eeuw lang was het pand van Bleij een in Vlissingen zeer bekende slage rij. Tijdens de verbouwing viel er dan ook niet te klagen over de aandacht van het publiek, dat heel benieuwd was 'wat er nu toch in het pand van de slager zou komen'. "Ik heb er tot de opening bewust niet teveel publiciteit aan gegeven om de spanning erin te houden", zegt Bjarne Bleijenberg, die duidelijk de horeca-genen van zijn ouders heeft. "Pas rond de opening, waarvoor vijfhonderd uitnodi gingen waren verstuurd, zijn er artikelen verschenen in de plaatselijke pers." En dan zegt hij, met een trotse blik op zijn zaak: "Het aller mooiste vind ik het om te begin nen met een volkomen leeg pand. Een pand dat je van bin nen en buiten helemaal naar je eigen ideeën vorm geeft en inricht. Dat is een uitdaging... ik zou zelfs zeggen, dat is een stukje levenswerk!" Openingstijden Van dinsdag tot en met zondag: open van 11.00 uur tot 02.00 uur. De keu ken sluit om 22.30 uur. Op maandag is Bleij ge sloten.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1996 | | pagina 25