Een nieuw vaatje
aangeslagen
Elke maand belichten we een
nieuw horecapunt waar een of
meer van onze biermerken
worden geschonken.
Voor dit nummer reisden we
naar de prachtige historische
havenstad Vlissingen.
Daar werd 18 april café
restaurant Bleij geopend
aan het Bellamypark 16,
een levendig stukje stad.
Anders dan anders. Dat had
Bjarne Bleijenberg voor ogen
toen hij nadacht over de inrich
ting van zijn nieuwe café-res
taurant. En anders dan anders
is het ook geworden. Een uiterst
professionele keuken, waar de
gasten via een glazen wand naar
binnen kunnen kijken. Een res
taurant met een opvallende en
toch rustige vormgeving. Geva
rieerde driegangendiners voor
de vaste prijs van 37,50 gulden.
Een kunstgalerie op de eerste
verdieping. En... oploopafstand
de boulevard, de grootste attrac
tie van Vlissingen.
Losse sfeer
Het resultaat is een café-res
taurant dat eruit springt in
Vlissingen en omgeving en dat
- gezien de belangstelling bij de
opening - door het publiek op
waarde wordt geschat. "Ik richt
me op tweeverdieners tussen
de 25 en 55 jaar", vertelt Bjarne
Bleijenberg. "In eerste instantie
op de Vlissingse bevolking zelf,
daarom ben ik het hele jaar
open. Natuurlijk zijn ook toe
risten van harte welkom, maar
ze vormen niet mijn belang
rijkste doelgroep. Het bijzonde
re van het menu is dat ik niet
de schol- en biefstuk-maaltijden
maak die je in heel Vlissingen
al kunt bestellen, maar dat ik
juist dingen kook die in deze
omgeving gewoonlijk niet op
de kaart staan. Verder is dit een
restaurant waar je zo in je dage
lijkse kleding kunt binnenlo
pen, met een losse, ontspannen
sfeer. Een zaak waar je je snel
thuisvoelt." De naam van het
etablissement, Bleij, is de naam
waarmee Bjarne door zijn vrien
den wordt aangesproken. "Het
ligt gemakkelijk in de mond en
het klinkt nog lekker vrolijk
ook", zegt hij met een lach.
Vertrouwen
Bjarne Bleijenberg kwam in con
tact met Heinelcen. Dat contact
resulteerde erin dat hij nu het
gehele Heineken- en Vrumona-
assortiment schenkt, inclusief
een grote variëteit aan wijnen.
Heineken-vertegenwoordiger
Oscar Timman zegt: "Bjarne
bood een aantrekkelijk concept,
hij had aan alles gedacht en
betrok bovendien een heel inte
ressante locatie. Zijn plannen
spraken me heel erg aan, ik denk
dat zijn filosofie bij Heineken
past. We zijn dan ook snel tot
elkaar gekomen. Het vertrou
wen in deze zaak is er."
Natuurprodukten
De gevel van Bleij is antraciet
kleurig met grote roodkoperen
elementen. Er zijn vier ingan
gen. Geen schuifpui, want Bjarne
maakt bewust scheiding tussen
de dagjesmensen op het terras
en de gasten binnen, die tijdens
hun diner graag wat privacy wil
len. In het restaurant komen de
nuances antraciet en roodkoper
terug. Verder is de inrichting
zoals hij het zelf uitdrukt 'fris en
luchtig' gehouden, met veel
natuurprodukten en hier en
daar een koningsblauw accent.
Opvallend is dat het lijnenspel
in het langwerpige restaurant de
diepte in gaat: de lengte van het
pand wordt niet verdoezeld
maar juist geaccentueerd. Een
niet-traditionele, zelfs gewaagd
te noemen lay-out, waarmee
Bjarne zich opnieuw wil onder
scheiden van het gebruikelijke
patroon.
De inrichting is een produkt
van de samenwerking tussen
Bleijenberg en de bekende inte
rieurbouwer Slabbekoorn uit
Goes. "Als hij iets maakt, dan
weten ze hier in de buurt dat ze
in élk geval even moeten komen
kijken", zegt Bjarne, "want dat
bedrijf maakt altijd iets bijzon
ders. Daarom heb ik ook voor
deze interieurbouwer gekozen."
Stukje levenswerk
Meer dan een halve eeuw lang
was het pand van Bleij een in
Vlissingen zeer bekende slage
rij. Tijdens de verbouwing viel
er dan ook niet te klagen over
de aandacht van het publiek, dat
heel benieuwd was 'wat er nu
toch in het pand van de slager
zou komen'. "Ik heb er tot de
opening bewust niet teveel
publiciteit aan gegeven om de
spanning erin te houden", zegt
Bjarne Bleijenberg, die duidelijk
de horeca-genen van zijn ouders
heeft. "Pas rond de opening,
waarvoor vijfhonderd uitnodi
gingen waren verstuurd, zijn er
artikelen verschenen in de
plaatselijke pers."
En dan zegt hij, met een trotse
blik op zijn zaak: "Het aller
mooiste vind ik het om te begin
nen met een volkomen leeg
pand. Een pand dat je van bin
nen en buiten helemaal naar je
eigen ideeën vorm geeft en
inricht. Dat is een uitdaging...
ik zou zelfs zeggen, dat is een
stukje levenswerk!"
Openingstijden
Van dinsdag tot en met
zondag: open van 11.00
uur tot 02.00 uur. De keu
ken sluit om 22.30 uur.
Op maandag is Bleij ge
sloten.