Hij is afgestudeerd in Internationale Economische Betrekkingen, houdt van literatuur, muziek, schrijven, reizen en avontuurlijke vakanties. Is een liefhebber van wijn en koken en is 'verslaafd' aan chocolade. Hij was jarenlang buitenland correspondent voor diverse kranten. Nu woont en werkt hij sinds een jaar weer in Amsterdam. Een kennismaking met drs. Wynoldus Theodoor Verwey, sinds 1995 Corporate Communication Director van Heineken N.V. "Ons sleutelwoord is g< Horeca-ervaring "Eerst heb ik Economie gestudeerd, al had ik er op de middelbare school een 4 voor. Maar ik dacht, laat ik dat dan maar kie zen", zegt hij gekscherend. Ook in deze studie koos hij al snel voor de 'buitenland'- richting. Voor wisselkoersanalyses en inter nationale geld- en handelsstromen. Er was voldoende tijd over om samen met enkele andere studenten een sleperskroeg te exploi teren. Een kroeg waar de slepers 's ochtends om vijf uur koffie en een borrel kwamen drinken voordat ze met hun schepen aan het werk moesten. "Ik heb eigenlijk mijn hele studententijd in de horeca gewerkt. Ik was bijvoorbeeld ober en kok in een visres taurant." Uit die tijd dateert ook zijn liefde voor koken. "Omdat ik het eten in de men sa niet goed vond en het eten in de studen tensociëteit te duur, ging ik thuis koken. Koken is echt een hobby van me geworden. Ik maak vooral paté, wild, vis en taart. Daar naast van alles met chocolade erop of erdoor, zoals pralines. Daar ben ik volstrekt 'ver slaafd' aan." Nieuwsgierig naar achtergronden Al tijdens zijn studie kreeg hij de kans op de Economische redactie van het NRC Han delsblad te komen werken. "Het was of een jongensdroom in vervulling ging. In tegen stelling tot de meeste studiegenoten had ik volstrekt geen zin om na de universiteit het bedrijfsleven in te gaan. Ik wilde het liefst schrijvend door het leven gaan, achter het nieuws aan. Hoewel de baan moeilijk te combineren was met mijn studie, heb ik de kans met beide handen aangegrepen. Het was echt een romantische tijd. Ik mocht er ook alles doen. Mijn voorkeur ging uit naar het maken van analyses en achtergrondar tikelen. Ik ben vooral geïnteresseerd in de reden waarom iets gebeurt. En wat het voor de mensen betekent. Je ziet dat nu ook hier bij Heineken. Je kan bij Heineken goed "Het is hier vandaag een gekkenhuis", zegt Wynold Verwey als Vers van 't Vat voor een nadere kennismaking bij hem komt. Hij zegt het niet om te klagen, maar meer als constatering. Die middag zou het nieuws wereldkundig worden gemaakt, dat Birra Moretti zou worden overgenomen door Heineken Italia. Maar voortijdig uitlekken van het nieuws en een publikatie van de Financial Times op maandagochtend daar over haalden een streep door de geplande rekening. Ineens moesten alle zeilen wor den bijgezet om 's maandags vroeg in de ochtend persberichten te kunnen versturen. En de dag is voor hem nog lang niet voorbij. Na het interview moet hij haastig zijn spullen bij elkaar zoeken omdat de chauffeur die hem naar Schiphol zal bren gen al staat te wachten, 's Middags wordt hij namelijk in Londen verwacht voor een vergadering over de reclame-beperkende maatregelen in Frankrijk. Houdt van avontuur Juist de afwisseling spreekt hem aan. Sinds Wynold ("een echte familienaam, want mijn grootvader en overgrootvader heetten ook zo") 45 jaar geleden in Amsterdam werd geboren, heeft afwisseling een grote rol gespeeld in zijn leven. Nadat de familie eerst nog naar Voorburg was verhuisd, kwam hij als zesjarige in Rotterdam. Daar ging hij naar school en studeerde hij later aan de Erasmus Universiteit. "Het wonen in Rotterdam is van grote invloed geweest", vertelt Verwey. "De haven, het vervoer en reizen hebben altijd een grote rol gespeeld in mijn leven. Ook mijn familie was reislustig. Mijn ouders hebben bijvoorbeeld twee periodes in Nederlands Indië gewoond. Mijn eerste hang naar avontuur deed zich op mijn acht ste voor. Ik heb toen stiekem een fiets van huis meegenomen en ben naar de haven gefietst. Daar lag de MS Statendam van de Holland-Amerika Lijn afgemeerd. Vlak voor vertrek hebben ze er mij als verstekeling afgevist."

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1996 | | pagina 4