worpen om onze oude etiketten te gaan gebruiken in de bak steenindustrie. Zij hebben daar voor een aparte onderneming opgericht, Label Chain. Dit bedrijf zorgt voor het gehele traject van het verzamelen van de afgeweekte etiketten bij de klant tot en met het aanbieden van de bewerkte etiketten aan de baksteenindustrie. Momen teel wordt een fabriek in Heer len gebouwd waar Label Chain de oude etiketten zodanig bewerkt dat Poriso in Bruns- sum, dat jaarlijks 65 miljoen bakstenen maakt, ze ook kan gebruiken." Deze beslissing was vanzelf sprekend niet binnen enkele dagen genomen. Zorgvuldig moesten contracten worden opgesteld om het herverwerken van de oude etiketten op een goede manier te laten plaats vinden. "Ook de Juridische Dienst heeft er veel tijd in gesto ken om een goed contract te maken. Eind januari was het zover dat het contract met Label Chain kon worden onderte kend", vertelt Lia met voldoe ning. Het contract behelst in eerste instantie alleen de oude etiket ten die op de Bossche brouwe rij uit de perscontainer worden geperst, omdat deze brouwerij het dichtst bij de nieuwe fa briek is gevestigd. De Zoeter- woudse etiketten blijven voor alsnog verwerkt worden door Scott/Page. "Daarvoor hebben we gekozen omdat het onze voorkeur heeft om met meer dan een herverwerkend bedrijf zaken te doen." Nuttig gebruik Het is niet zo dat in de toekomst huizen gebouwd zullen worden van onze oude etiketten. In de baksteenindustrie is de poreuze steen een bekende en veel toe gepaste steen. Door het luchti ge karakter van de steen weegt de steen 30% minder dan een gewone baksteen. De stenen worden uitsluitend voor bin nenmuren gebruikt. Ook op de beide brouwerijvestigingen zijn vele (tussen)muurtjes te vinden die zijn opgebouwd met behulp van poreuze stenen. Om deze as stenen hun poreuze karakter te geven, moet aan de hoofdbe standdelen van klei en mergel een hulpstof worden toege voegd, die tijdens het bakken op hoge temperaturen verbrandt. Daarvoor werd altijd zaagsel gebruikt. Als in april de bouw van de nieuwe fabriek in Heer len klaar is, kunnen in de toe komst in plaats van zaagsel ook snippers oude etiketten worden gebruikt. tot de snippers door de opening van de 'shredderzeef' vallen. Vervolgens wordt door middel van een schudzeef de grote 'fractie' zoals dat in jargon heet, van de kleine fractie (kleiner dan 4 mm| gescheiden. De gro te fractie wordt in een tweede shredder met een kleinere zeef verkleind tot kleiner dan 4 mm. Als alle etiketten voldoende verkleind zijn worden ze naar Poriso in Brunssum gebracht. "In Zoeterwoude werd vorig jaar veertienhonderd ton oude etiketten opgehaald" Belangrijke rol In Heerlen worden de etiketten verkleind tot stukjes, die klei ner zijn dan vier millimeter. Dat gebeurt in twee fasen. In een zogenoemde shredder draaien messen in de rondte om het papier te snijden. Net zolang Zij worden vermengd met onder andere klei en mergel (en voor lopig ook nog met een deel zaag sel). Zoals je tandpasta uit een tube kunt knijpen, zo komt uit een 'extruder' een pasta-achti- ge massa. Deze wordt in stuk ken (stenen) gesneden, die ver- Lia Vlaming volgens in een droogkamer wor den gedroogd en in een honderd meter lange oven worden gebak ken. Trapsgewijs wordt de tem peratuur opgevoerd. Tot de tem peratuur van 1.100 graden Celsius wordt bereikt. Een tem peratuur waartegen het zaagsel en de papiersnippers beslist niet bestand zijn. Zij verbranden. Om diezelfde reden is het ook niet erg als er aan een etiket nog een stuk van een rietje kleeft, of een stukje glas. Ook die smel ten vanzelf tijdens het bakken. Op de plaats waar zij eens zaten, komen nu 'gaten' in de steen. De kenmerkende gaten voor een poreuze baksteen. Zijn de bak stenen in diverse fasen afge koeld en gehard (en dat proces kan enige weken in beslag nemen), dan is er van onze eti ketten niets meer terug te vin den in de bakstenen. En toch hebben zij een heel belangrijke rol gespeeld in het proces... bakstenen kenmerkende 'gaten'

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1996 | | pagina 15