Om voor alle klantenorders zowel het bier en het verpakkings materiaal op tijd beschikbaar te hebben, als om de brouwerij- faciliteiten zo effectief mogelijk te benutten, is een goede planning van het allergrootste belang. De afdelingen Centrale Logistiek en Operationele Planning voeren momenteel een nieuw geautomatiseerd planningsysteem in, waardoor een snellere en accuratere planning mogelijk wordt. Het lijkt zo eenvoudig. De klant plaatst een order en de brouwe rijen brouwen en verpakken het bier. Maar er komt heel wat bij kijken voordat de klant zijn bestelling ook daadwerkelijk ontvangt. Want om het ver langde bier te kunnen brouwen moeten de juiste grondstoffen voorradig zijn en brouwcapaci- teit beschikbaar zijn. De diver se stappen in het proces moe ten qua capaciteit en tijd goed op elkaar aansluiten. Alles moet precies op tijd van de afdeling Filtratie via de Helderbierkelder naar de afdeling Verpakken. Deze afdeling moet niet alleen over het bier, maar ook op tijd over de juiste verpakkingsma terialen kunnen beschikken. Denk maar eens aan alle ver schillende flestypes, etiketten, kroonkurken, fusten en blikjes, dozen en trays die we kennen. Ook de aanvoer hiervan moet geregeld worden zodat alles op tijd bij Verpakken aanwezig is. En natuurlijk moet er een geschikte colonne beschikbaar zijn, voor het afvullen in fles, blik of fust. Vanzelfsprekend met voldoende medewerkers om de colonne te bedienen. Het afgevulde bier wordt daarna naar het magazijn gebracht en vandaaruit verder vervoerd naar de plaats van bestemming. Ook dat vereist een goede planning. Want op de brouwerij zijn de magazijnen beperkt wat ruim te betreft. En bier dat eerst in de haven wordt opgeslagen alvo rens het wordt verscheept, kan daar weer niet te lang blijven lig gen. Denk maar eens aan de lage temperaturen van de afgelopen maanden. Van begin tot eind moet het hele proces zo goed mogelijk worden gepland. De activiteiten van de verschillende afdelingt n moeten qua tijd en inspannii ig dus goed op elkaar worden afgestemd. Beter registreren "We kijken al een aantal jaren hoe en waar we de logistieke besturing van de Heinektn Nederland-organisatie kunnt n verbeteren", zegt Rob van d :r Hoorn. Hij is chef Lange-ter- mijnplanning Operationele Research van Heineken Nedtr- land. "Ten eerste zijn verbete ringen mogelijk door te zorgt n voor een betere informatie voorziening. Ten tweede do >r de planningsystemen te ver beteren. Daardoor wordt het bijvoorbeeld mogelijk al vooiaf de consequenties van beslissin gen aan te geven. Een eerste stap is medio 1992 gezet met het Project Integrale Logistieke Systemen. Met PIL S, zoals dit project kortweg worJt genoemd, is een betere reg s- tratie mogelijk, wat noodzake lijk is om ook goed te kunn< n plannen. Daarmee kan bijvot >r- beeld worden geregistreerd wtli ke materialen nodig zijn in hoeveel daarvan op voorraid beschikbaar zijn." "Maar het pakket voor regist a- tie was niet geschikt voor het inplannen van de colonnes en andere produktiecapaciteitei 1", vervolgt Rob van der Hoorn.In die tijd was er geen softwa e- pakket te koop dat zowel goed kon registreren als voor bet plannen aan onze eisen voldet d. Sindsdien is de biermarkt sterk in ontwikkeling. Er zijn mt er variëteiten en uitmonstering! n. En om kostenbewust te prot u- ceren sluit de capaciteit steeds nauwer aan op de marktvra ig. De planningsproblematiek is er zeker niet eenvoudiger op geworden, maar ingewikkelder en steeds moeilijker te overzi n. Kortom, onze behoefte aan e en goed planningsysteem is de af gelopen jaren alleen maar toe ge nomen", legt Van der Hoorn t it. Contract getekend Gezien deze behoefte is w er opnieuw gekeken naar het a in- bod van planningsoftware. Ook de software-wereld heeft niet

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1996 | | pagina 22