Om voor alle
klantenorders zowel het
bier en het verpakkings
materiaal op tijd
beschikbaar te hebben,
als om de brouwerij-
faciliteiten zo effectief
mogelijk te benutten, is
een goede planning van
het allergrootste belang.
De afdelingen Centrale
Logistiek en Operationele
Planning voeren
momenteel een nieuw
geautomatiseerd
planningsysteem in,
waardoor een snellere en
accuratere planning
mogelijk wordt.
Het lijkt zo eenvoudig. De klant
plaatst een order en de brouwe
rijen brouwen en verpakken het
bier. Maar er komt heel wat bij
kijken voordat de klant zijn
bestelling ook daadwerkelijk
ontvangt. Want om het ver
langde bier te kunnen brouwen
moeten de juiste grondstoffen
voorradig zijn en brouwcapaci-
teit beschikbaar zijn. De diver
se stappen in het proces moe
ten qua capaciteit en tijd goed
op elkaar aansluiten. Alles moet
precies op tijd van de afdeling
Filtratie via de Helderbierkelder
naar de afdeling Verpakken.
Deze afdeling moet niet alleen
over het bier, maar ook op tijd
over de juiste verpakkingsma
terialen kunnen beschikken.
Denk maar eens aan alle ver
schillende flestypes, etiketten,
kroonkurken, fusten en blikjes,
dozen en trays die we kennen.
Ook de aanvoer hiervan moet
geregeld worden zodat alles op
tijd bij Verpakken aanwezig is.
En natuurlijk moet er een
geschikte colonne beschikbaar
zijn, voor het afvullen in fles,
blik of fust. Vanzelfsprekend
met voldoende medewerkers
om de colonne te bedienen. Het
afgevulde bier wordt daarna
naar het magazijn gebracht en
vandaaruit verder vervoerd naar
de plaats van bestemming. Ook
dat vereist een goede planning.
Want op de brouwerij zijn de
magazijnen beperkt wat ruim
te betreft. En bier dat eerst in
de haven wordt opgeslagen alvo
rens het wordt verscheept, kan
daar weer niet te lang blijven lig
gen. Denk maar eens aan de lage
temperaturen van de afgelopen
maanden.
Van begin tot eind moet het
hele proces zo goed mogelijk
worden gepland. De activiteiten
van de verschillende afdelingt n
moeten qua tijd en inspannii ig
dus goed op elkaar worden
afgestemd.
Beter registreren
"We kijken al een aantal jaren
hoe en waar we de logistieke
besturing van de Heinektn
Nederland-organisatie kunnt n
verbeteren", zegt Rob van d :r
Hoorn. Hij is chef Lange-ter-
mijnplanning Operationele
Research van Heineken Nedtr-
land. "Ten eerste zijn verbete
ringen mogelijk door te zorgt n
voor een betere informatie
voorziening. Ten tweede do >r
de planningsystemen te ver
beteren. Daardoor wordt het
bijvoorbeeld mogelijk al vooiaf
de consequenties van beslissin
gen aan te geven.
Een eerste stap is medio 1992
gezet met het Project Integrale
Logistieke Systemen. Met PIL S,
zoals dit project kortweg worJt
genoemd, is een betere reg s-
tratie mogelijk, wat noodzake
lijk is om ook goed te kunn< n
plannen. Daarmee kan bijvot >r-
beeld worden geregistreerd wtli
ke materialen nodig zijn in
hoeveel daarvan op voorraid
beschikbaar zijn."
"Maar het pakket voor regist a-
tie was niet geschikt voor het
inplannen van de colonnes en
andere produktiecapaciteitei 1",
vervolgt Rob van der Hoorn.In
die tijd was er geen softwa e-
pakket te koop dat zowel goed
kon registreren als voor bet
plannen aan onze eisen voldet d.
Sindsdien is de biermarkt sterk
in ontwikkeling. Er zijn mt er
variëteiten en uitmonstering! n.
En om kostenbewust te prot u-
ceren sluit de capaciteit steeds
nauwer aan op de marktvra ig.
De planningsproblematiek is
er zeker niet eenvoudiger op
geworden, maar ingewikkelder
en steeds moeilijker te overzi n.
Kortom, onze behoefte aan e en
goed planningsysteem is de af
gelopen jaren alleen maar toe ge
nomen", legt Van der Hoorn t it.
Contract getekend
Gezien deze behoefte is w er
opnieuw gekeken naar het a in-
bod van planningsoftware. Ook
de software-wereld heeft niet