Een nieuw vaatje aangeslagen Elke maand belichten we een nieuw horecapunt waar een of meer van onze biermerken worden geschonken. Deze maand stapten we binnen bij Proeverij Borreluur aan de Geldropseweg 7 in Eindhoven. Nog voor je er één stap over de drempel zet, word je bevangen door het Amstel-gevoel. Niet zo vreemd, want de opvallende gevel van Proeverij Borreluur draagt doelbewust de kleuren van het Amstel-vignet: wit, zwart en vooral veel helder rood. Binnen blijkt de hoofdrol te zijn weggelegd voor Amstel 1870: als enige café in Zuidoost- Brabant tapt Borreluur Amstel 1870 van het vat. De reacties daarop zijn heel goed. Sinds de opening op 22 november jongst leden zijn honderden mensen komen kijken en proeven. Bor reluur heeft zelfs al een flinke - en snel groeiende - kring van vaste gasten opgebouwd. Iets nieuws "We wilden in Eindhoven iets nieuws neerzetten", verklaren de eigenaren Peter Koppen en Engelbert Crombeecke. Zij zijn verantwoordelijk voor de opzet en inrichting van dit nieuwe horecapunt in de buurt van het Eindhovense centrum. De filo sofie van beide heren is duide lijk. Koppen: "We vroegen ons af hoe we zakenmensen, win kelend publiek en middenstan ders na het werken of shoppen een paar uurtjes samen konden brengen in een sfeervolle ac commodatie. Dat hebben we ondermeer gedaan door heel specifieke openingstijden te hanteren, 's Middags gaan we om vier uur open, 's avonds wordt om half tien het laatste rondje gegeven en om tien uur gaan we dicht. Daardoor hebben de gasten de gelegenheid nog ergens een hapje te eten of op tijd huiswaarts te gaan. Want als je de volgende dag op je werk of thuis weer aan de slag moet, kun je het je niet permitteren om tot het ochtendgloren door te feesten." Vrouwvriendelijk Engelbert Crombeecke: "De meeste andere zaken gaan laat open en sluiten pas in de kleine uurtjes. We vullen in Eindhoven dus absoluut een gat in de markt en onze doelgroep waardeert de openingstijden van Borreluur zeer." Koppen vult aan dat de zaak vrouwvriendelijk is: "Veel vrouwen komen hier regelma tig iets drinken, ze voelen zich in Borreluur veilig." Op vrijdag is het café een uur langer open. Op zondag is het gesloten, dan is er gelegenheid het pand af te huren voor recepties of andere bijeenkomsten. Een receptie is ook doordeweeks mogelijk, maar dan geldt de gulden regel dat de deur nóóit voor derden dicht mag blijven. Het publiek moet blindelings op de ope ningstijden van de Proeverij kunnen vertrouwen. Leuk pand Peter Koppen is, zoals hij het zelf uitdrukt, in de horeca gebo ren. Hij deed de Hogere Hotel school en begon in 1985 voor zichzelf met een vergader- en congrescentrum in Eindhoven. Engelbert Crombeecke had tot twee jaar geleden een eigen zaait en heeft maar liefst 36 jaar hore- ca-ervaring. Toen hij de scepter van zijn café overdroeg aan dochterlief, kwam er tijd vrij voor andere "leuke dingen". Aanvankelijk was hij niet van plan weer de horeca in te dui ken, maar het bloed kroop waar het niet gaan kon. "Ilt heb altijd al een borreluur-café gewild", mijmert hij, "in Maastricht bijvoorbeeld zijn er diverse en daar ben ik vaak gaan kijken. Toen ik er met Peter over praat te, zag hij direct iets in het con cept. Hij informeerde bij Hei- nelten - zijn vaste leverancier - of er nog een leuk pand vrij was. Tot mijn verbazing kregen we binnen de kortste keren deze locatie aangeboden. En zo is het gekomen!" Krijtje In het relatief kleine pand is gewoekerd met ruimte, waar door een stijlvolle en harmo nieus ingerichte accommodatie Engelbert Crombeecke (links) en Peter Koppen heffen elk een glas, getapt door een medewerkster in hun Proeverij, die op 22 november 1995 open ging is ontstaan, een warme 'twee de huiskamer' voor de gasten. Op de vraag of hier een binnen huis-architect aan het werk is geweest, schieten Koppen en Crombeecke spontaan in de lach. "Leuk dat je dat zegt, want we zijn eerlijk gezegd heel trots op het resultaat. Maar we heb ben alles toch echt samen bedacht! De zaak is van binnen min of meer gesloopt en we heb ben met een krijtje op de grond uitgetekend waar we alles wil den hebben. Van dag tot dag keken we wat er nog moest gebeuren." Chique bar De tinten wijnrood en grijs komen steeds terug in het in terieur. "Bruin wordt het café vanzelf", zeggen de initiatief nemers met een lach. De inrich ting is strak gehouden, met houten lambrizering langs de wanden. Er is een chique lange bar met spiegels, maar zonder koof. Aan de wanden hangen de ingelijste sfeervolle zwart-wit posters uit de Amstel 1870-pro- motie. 'Amstel 1870' staat ook met grote letters op de schorten van de twee medewerksters. Overigens wordt naast dit pro- dukt het gehele verdere Amstel- en Vrumona-assortiment geser veerd, maar ook buitenlandse bieren, wijn en gedistilleerd. "Twee maal per avond gaan we rond met een gratis bittergarni tuur en er kunnen -als de gasten daarom vragen- in de toekomst snacks worden geserveerd", ver telt Engelbert. "Met ingang van januari is er elke zaterdag iets bijzonders verkrijgbaar. Oesters met een bijpassende wijn bij voorbeeld." "Wij willen een goed verzorgd produkt en gastvrijheid bieden aan iedere gast", vatten Crom beecke en Koppen het funda ment van hun succesformule samen. "Als ons publiek zich hier thuisvoelt, vaak terugkomt en vooral veel nieuwe gasten mee neemt, bereiken wij ons doel." De openingstijden van Proe verij Borreluur zijn: Maandag tot en met don derdag: 16.00 - 22.00 uur. Vrijdag: 16.00 - 23.00 uur. Zaterdag: 16.00 - 22.00 uur. Zondag: Gesloten. Mogelijk heden om de Proeverij voor een besloten gezelschap te huren.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1996 | | pagina 16