Een nieuw vaatje
aangeslagen
Elke maand belichten we een
nieuw horecapunt waar een
of meer van onze biermerken
worden geschonken.
Deze maand stapten we
binnen bij Proeverij Borreluur
aan de Geldropseweg 7
in Eindhoven.
Nog voor je er één stap over de
drempel zet, word je bevangen
door het Amstel-gevoel. Niet zo
vreemd, want de opvallende
gevel van Proeverij Borreluur
draagt doelbewust de kleuren
van het Amstel-vignet: wit,
zwart en vooral veel helder
rood. Binnen blijkt de hoofdrol
te zijn weggelegd voor Amstel
1870: als enige café in Zuidoost-
Brabant tapt Borreluur Amstel
1870 van het vat. De reacties
daarop zijn heel goed. Sinds de
opening op 22 november jongst
leden zijn honderden mensen
komen kijken en proeven. Bor
reluur heeft zelfs al een flinke
- en snel groeiende - kring van
vaste gasten opgebouwd.
Iets nieuws
"We wilden in Eindhoven iets
nieuws neerzetten", verklaren
de eigenaren Peter Koppen en
Engelbert Crombeecke. Zij zijn
verantwoordelijk voor de opzet
en inrichting van dit nieuwe
horecapunt in de buurt van het
Eindhovense centrum. De filo
sofie van beide heren is duide
lijk. Koppen: "We vroegen ons
af hoe we zakenmensen, win
kelend publiek en middenstan
ders na het werken of shoppen
een paar uurtjes samen konden
brengen in een sfeervolle ac
commodatie. Dat hebben we
ondermeer gedaan door heel
specifieke openingstijden te
hanteren, 's Middags gaan we
om vier uur open, 's avonds
wordt om half tien het laatste
rondje gegeven en om tien uur
gaan we dicht. Daardoor hebben
de gasten de gelegenheid nog
ergens een hapje te eten of op
tijd huiswaarts te gaan. Want als
je de volgende dag op je werk of
thuis weer aan de slag moet,
kun je het je niet permitteren
om tot het ochtendgloren door
te feesten."
Vrouwvriendelijk
Engelbert Crombeecke: "De
meeste andere zaken gaan laat
open en sluiten pas in de kleine
uurtjes. We vullen in Eindhoven
dus absoluut een gat in de markt
en onze doelgroep waardeert de
openingstijden van Borreluur
zeer." Koppen vult aan dat de
zaak vrouwvriendelijk is: "Veel
vrouwen komen hier regelma
tig iets drinken, ze voelen zich
in Borreluur veilig." Op vrijdag
is het café een uur langer open.
Op zondag is het gesloten, dan
is er gelegenheid het pand af te
huren voor recepties of andere
bijeenkomsten. Een receptie is
ook doordeweeks mogelijk,
maar dan geldt de gulden regel
dat de deur nóóit voor derden
dicht mag blijven. Het publiek
moet blindelings op de ope
ningstijden van de Proeverij
kunnen vertrouwen.
Leuk pand
Peter Koppen is, zoals hij het
zelf uitdrukt, in de horeca gebo
ren. Hij deed de Hogere Hotel
school en begon in 1985 voor
zichzelf met een vergader- en
congrescentrum in Eindhoven.
Engelbert Crombeecke had tot
twee jaar geleden een eigen zaait
en heeft maar liefst 36 jaar hore-
ca-ervaring. Toen hij de scepter
van zijn café overdroeg aan
dochterlief, kwam er tijd vrij
voor andere "leuke dingen".
Aanvankelijk was hij niet van
plan weer de horeca in te dui
ken, maar het bloed kroop waar
het niet gaan kon. "Ilt heb altijd
al een borreluur-café gewild",
mijmert hij, "in Maastricht
bijvoorbeeld zijn er diverse en
daar ben ik vaak gaan kijken.
Toen ik er met Peter over praat
te, zag hij direct iets in het con
cept. Hij informeerde bij Hei-
nelten - zijn vaste leverancier -
of er nog een leuk pand vrij was.
Tot mijn verbazing kregen we
binnen de kortste keren deze
locatie aangeboden. En zo is het
gekomen!"
Krijtje
In het relatief kleine pand is
gewoekerd met ruimte, waar
door een stijlvolle en harmo
nieus ingerichte accommodatie
Engelbert Crombeecke (links)
en Peter Koppen heffen elk
een glas, getapt door een
medewerkster in hun
Proeverij, die op 22
november 1995 open ging
is ontstaan, een warme 'twee
de huiskamer' voor de gasten.
Op de vraag of hier een binnen
huis-architect aan het werk is
geweest, schieten Koppen en
Crombeecke spontaan in de
lach. "Leuk dat je dat zegt, want
we zijn eerlijk gezegd heel trots
op het resultaat. Maar we heb
ben alles toch echt samen
bedacht! De zaak is van binnen
min of meer gesloopt en we heb
ben met een krijtje op de grond
uitgetekend waar we alles wil
den hebben. Van dag tot dag
keken we wat er nog moest
gebeuren."
Chique bar
De tinten wijnrood en grijs
komen steeds terug in het in
terieur. "Bruin wordt het café
vanzelf", zeggen de initiatief
nemers met een lach. De inrich
ting is strak gehouden, met
houten lambrizering langs de
wanden. Er is een chique lange
bar met spiegels, maar zonder
koof. Aan de wanden hangen de
ingelijste sfeervolle zwart-wit
posters uit de Amstel 1870-pro-
motie. 'Amstel 1870' staat ook
met grote letters op de schorten
van de twee medewerksters.
Overigens wordt naast dit pro-
dukt het gehele verdere Amstel-
en Vrumona-assortiment geser
veerd, maar ook buitenlandse
bieren, wijn en gedistilleerd.
"Twee maal per avond gaan we
rond met een gratis bittergarni
tuur en er kunnen -als de gasten
daarom vragen- in de toekomst
snacks worden geserveerd", ver
telt Engelbert. "Met ingang van
januari is er elke zaterdag iets
bijzonders verkrijgbaar. Oesters
met een bijpassende wijn bij
voorbeeld."
"Wij willen een goed verzorgd
produkt en gastvrijheid bieden
aan iedere gast", vatten Crom
beecke en Koppen het funda
ment van hun succesformule
samen. "Als ons publiek zich hier
thuisvoelt, vaak terugkomt en
vooral veel nieuwe gasten mee
neemt, bereiken wij ons doel."
De openingstijden van Proe
verij Borreluur zijn:
Maandag tot en met don
derdag: 16.00 - 22.00 uur.
Vrijdag: 16.00 - 23.00 uur.
Zaterdag: 16.00 - 22.00 uur.
Zondag: Gesloten. Mogelijk
heden om de Proeverij voor
een besloten gezelschap te
huren.