De plaats van PP&C in het organisatieschema
van Heineken N.V.
"In al mijn vorige functies heb ik bui
tengewoon dicht op de produktie
gezeten. In mijn eerste jaren kende
Heineken, zoals ook nu, een nieuw-
bouwgolf. Ik zat als technoloog van
de Kwaliteitsdienst Buitenland in de
projectteams van de nieuwbouw in
Tessaloniki en Portugal (nu geen
onderdeel meer van Heineken)Daar
na werkte ilc in Singapore, Nigeria,
Korea en Milaan. Mijn gezin ging
altijd mee. In Nigeria kreeg mijn
oudste dochter onderwijs van mijn
vrouw. Intussen leerde ik het valt als
Brewery Manager in Aba. In een
fraaie, maar zeer geïsoleerd gelegen
brouwerij. Het enige communicatie
middel met de buitenwereld was een
ltorte-golfzender. Ik moest dus veel
zelf uitzoeken! Mijn latere functie bij
Dreher in Italië had de mooiste titel:
'Direttore Centrale Produzione'. Italië
vind ik een prachtig land. Met fan
tastische, hardwerkende mensen."
Feyenoord
Op dat moment gaat de telefoon. De
Man staat binnen Heineken bekend
om zijn liefde voor Feyenoord. Een
collega spreekt hem aan op de recen
te nederlaag tegen Ajax. Feyenoord
stond in die wedstrijd al snel voor
met 2-0, maar verloor in eigen huis
uiteindelijk toch met 2-4. "Ik vond
inderdaad dat de scheidsrechter véél
te laat affloot!", aldus de directeur
tegen zijn beller.
Op de hoogte blijven
Na afronding van het hartelijke tele
foongesprek vervolgt hij: "Ik wil nog
steeds graag direct voeling houden
met produktie. Elke vijf, zes weken
bezoek ilc wel een brouwerij. Verder
ben ilc betrokken bij nieuwe aanko
pen, dus kom ilc in brouwerijen om
vooraf de mogelijkheden voor Heine
ken te bekijken."
"Oolc ben ilc namens Heineken de
Europese vertegenwoordiger in de
Master Brewers Association of Ame
rica, de MB AA. Dit geeft mij de moge
lijkheid in de keuken van de nieuwe
grootschalige Amerikaanse brouwe
rijen te kijken. De ontwikkelingen
die daar plaats vinden op het gebied
van organisatie, produlctiviteit en
efficiency zijn indrukwekkend en wij
zullen die moeten volgen!"
Optimistisch
"Op de hoogte blijven van de ont
wikkelingen is belangrijk. Daarom
moet je er regelmatig op uit trekken.
Het is eerder gezegd: de wereld om ons
heen staat niet stil. Maar ilc zeg altijd
'seeing is believing'. Je moet het met
je eigen ogen hebben gezien, om een
volledig oordeel te kunnen vellen.
Ook andere brouwers proberen hun
marktaandeel te vergroten. Het vast-
RAAD VAN BESTUUR
POLICY CONTROL
MARKETING
P.P. C.
FINANCE SYSTEMS
HUMAN RECORCES
COMMUNICATION
H.T.S.
SECURITY
COMPANY SECRETARY
CLUSTER
ZUID/MIDDEN AMERIKA
CARAIBISCH GEBIED
HEINEKEN NEDERLAND
Production Policy and Control komt voort uit het voormalige Heineken Technisch
Beheer. Sinds de reorganisatie van HTB bestaan naast elkaar de servicemaatschappij
Heineken Technical Services (HTS) en Corporate PP&C. Op die manier kan PP&C
het geweten zijn van de technische discipline binnen de internationale onderne
ming Heineken N.V. Sinds het ontstaan van PP&C in 1991 is Tom de Man de
directeur. Hij geeft leiding aan een team van 24 mensen.
'Policy' staat ondermeer voor de wijze waarop we bij Heineken onze produkten maken,
met welke grondstoffen, verpakkingsmiddelen en apparatuur en welke systemen we
toepassen om de produktie te managen en te controleren.
'Control' staat enerzijds voor de controle: wordt er geproduceerd volgens de
afgesproken doelstellingen. En anderzijds staat het voor het zoeken naar mogelijk
heden voor verbetering.
PP&C gaat ervan uit het hoogst mogelijke kwaliteitsniveau te produceren tegen de
laagst mogelijke kosten. Het laatste houdt in: het produceren van onze merken op
een lager kostenniveau dan onze concurrenten zouden kunnen.
Daartoe is het volgens Tom de Man van het grootste belang een lerende organisatie
te zijn, die voortdurend op zoek is naar de beste werkmethodes, zowel binnen als
buiten de eigen organisatie.
houden van de sterke positie die Hei
neken heeft wordt moeilijker, maar
ilc ben er wel optimistisch over dat het
ons lukt."
Garantie voor toekomst
"De slagkracht van onze onderne
ming is groot. De kermis van de
produktietechnielcen en onze know
how zijn pluspunten. We zijn dan ook
in staat hetzelfde Heineken bier te
brouwen in 32 brouwerijen verspreid
over de wereld. Dat zegt genoeg.
Om dat hoge niveau vast te kunnen
houden, moet je mensen met inter
nationale ervaring in huis hebben en
houden. Dat realiseren we, al is het
niet altijd eenvoudig. Het is heel
belangrijk. Het is een garantie voor
de toekomst."
Th.A. de Man