Hij staat nu aan het hoofd van 'het technische geweten
van HeinekenDaarvóór zag hij, niet vreemd voor een
volbloed Rotterdammer, veel van de wereld. Verder doet
elke nederlaag van Feyenoord hem pijn aan het hart. Zijn
hobby tuinieren compenseert het vele hersenwerk dat hij
dagelijks verzet. Een portret van Thomas A. de Man,
directeur Production Policy and Control, kortweg PPtkC.
"Ik ben opgegroeid aan de Kralingse-
plas in Rotterdam. Ik heb veel gevoet
bald als lid van VOC en was in
mijn jeugd al een groot Feyenoord-
supporter. In mijn jonge jaren ben
ik vaak in De Kuip geweest. Na in
1965 de HBS-B te hebben voltooid
aan het Libanon lyceum, ben ik me
gaan oriënteren op mijn toekomst.
Ondanks dat ik toen nog maar 17
was, wist ik al snel zeker dat ik het
bedrijfsleven in wilde."
"Via voorlichtingsdagen over univer
sitair onderwijs kwam ik uit bij de
studie Levensmiddelentechnologie
Je kon vooraf inschatten dat deze
studierichting een goede aansluiting
had bij de praktijk. Mijn belangstel
ling lag niet bij droge materie, maar
ik wilde opgeleid worden voor een
baan die dicht op produktie zou zit
ten." En zo toog de jonge Tom de Man
naar de Landbouwhogeschool in
Wageningen.
Visserij
De tak die daar zijn grootste aandacht
trok was de zeevisserij. In de prak
tijkperiode van zijn universitaire
opleiding werkte hij dan ook bij
het Instituut voor Visserijprodukten
TNO in IJmuiden. De Man deed er
ondermeer onderzoek naar de ver
werking van vers gevangen vis op de
schepen. Eind jaren zestig stonden die
nieuwe methoden van visverwerking
nog letterlijk in de kinderschoenen.
De ogen van de huidige Heineken-
directeur gaan nog steeds glimmen als
hij het over de visserij heeft. "Vis is
Voeling met produktie
een mooi produktIk ben er nog steeds
trots op dat ik een klein beetje heb
bijgedragen aan de introductie van de
garnalenpelmachine en aan het oplos
sen van het toen spelende vermeen
de probleem van haringworm. Het
mogelijke gevaar was dat die zich
na consumptie door de maagwand
zou boren. Door nieuwe haringen
gedurende 48 uur bevroren te houden
op -20 graden Celsius, was het pro
bleem opgelost. Bovendien kon de
markt hierdoor voortaan permanent
bevoorraad blijven met een produkt
van constante kwaliteit, tegen een
constante prijs."
Heineken
"De bloei van de visserijsector werd
echter geremd door het gegeven, dat
de structuur van deze bedrijfstak
bestond uit teveel kleine onderne
mingen. Daarom ben ik na te zijn afge
studeerd in 1971 mijn vizier gaan rich
ten op een andere bedrijfstak die mij
aansprak." Dat was de brouwerij
wereld.
De Man schreef een open sollici
tatiebrief naar Heineken en werd
aangenomen. Hij kwam terecht bij
Heineken Technisch Beheer (HTB,
het latere Heineken Technical Servi
ces) dat toen nog gevestigd was in
Rotterdam.
Het eerste jaar was hij technoloog in
opleiding. "Je kreeg in die tijd nog
een klassieke brouwersopleiding. Na
eerst zes weken te hebben rondgeke
ken in de Rotterdamse brouwerij,
moest ik vier maanden letterlij
'handwerkervaring' gaan opdoen b
een kleine Duitse brouwerij. Daarn
twee maanden in een kleine brouwt
rij in Engeland. Naderhand heb i
hiervan pas echt het belang ingeziei
Het is zeer belangrijk om te wete
hoe het voelt op de vloer. Zeker i
een tijd als deze, waarin we zovee
mogelijk verantwoordelijkheid bij d
mensen in Produktie willen neeriei
gen", aldus Tom de Man. "Met d
opleiding van de nieuwe generati
managers wordt hiermee ook nu relo
ning gehouden door bijvoorbeel
plaatsing in ploegendienst. Later i
de loopbaanplanning is in dat kade
nu ook de functie van trainingsm;
nager (zie vorige Vers van 't Vat) ee
mogelijkheid.